Proročanstvo 1260 dana

U Otkrivenju 11 i 12, Ivan spominje 1260 dana u dva proročanstva koja se tiču ​​progonstva Židova tijekom posljednjih vremena. Daniel 8 govori o 2300 dana u proročanstvu o progonu židovskog naroda tijekom razdoblja između Starog i Novog zavjeta.

Dvije glavne razlike između ova dva proročanstva su: 1. Danielovo proročanstvo je ispunjeno, a Ivanovo nije, i 2. Daniel je pretkazao djela Antioha Epifana, a Ivan pretkazuje dijela Antikrista.

Proročanstvo o 1260 dana u Otkrivenju

Proročanstvo o 1260 dana se nalazi u dva odjeljka u Otkrivenju. Prvo, Otkrivenje 11,2-3 kaže:

“Gazit će (pogani) svetim gradom četrdeset i dva mjeseca. I ja ću poslati dva svoja svjedoka da, obučeni u kostrijet, prorokuju tisuću dvjesta i šezdeset dana. ”

Zatim, kao dio simbola viđenja, Otkrivenje 12,6 govori:

“A Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište da se ondje hrani tisuću dvjesta i šezdeset dana.”

Vrijeme o kojem se govori, 1260 dana, je 42 mjeseca ili 3 ½ godine. Vjerujemo da se ovo proročanstvo još nije ispunilo, ali će se ispuniti tijekom nevolje u posljednjim vremenima.

Vladavina Antikrista

42 mjeseca se odnose na vladavinu Antikrista, konkretno na drugu polovicu (3 ½) od sedmogodišnje nevolje. Na početku tog vremena Antikrist će sklopiti savez s Izraelom i postaviti “grozotu pustoši” (Marko 13,14; Daniel 9,27) – čin koji Antikrista povezuje s Antihom Epifanom, koji je na sličan način oskvrnuo hram. Antikrist će tada započeti genocid nad Židovima. Tijekom progonstva, Izrael (Žena iz Otkrivenja 12) će biti zaštićen od strane Boga u pustinji. Također, tijekom tog vremena nevolje, Bog će poslati dva svjedoka da čine čuda i objavljuju istinu o Kristu usred Antikristovih laži (Otkrivenje 11,5-6).

Detaljna proročanstva koja se nalaze u Božjoj Riječi su dio onoga što čini Bibliju jedinstvenom među drugim religioznim tekstovima. Naš Bog je “onaj koji od početka svršetak otkriva i unaprijed javlja što još se nije zbilo!” (Izaija 46,10). On je otkrio bitne događaje iz budućnosti, dajući točan broj dana za taj period vremena.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.