Proslavljena tijela
Foto: Unsplash

Biblija ne daje detaljan opis kako će izgledati proslavljena tijela vjernika, ali daje određene informacije što očekivati.

Prva poslanica Korinćanima 15, 42-53 daje vjerojatno najdetaljniji opis ove teme. U poslanici stoji: „Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti“.

Drugim riječima, proslavljeno tijelo vjernika bit će vječno i neće se raspadati. Nadalje, „sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi“ (stih 43).

Proslavljeno, odnosno uskrslo tijelo će biti puno snažnije od našeg ‘slabijeg’ tijela na zemlji. Stih 44 govori da će naše tijelo biti duhovno: „sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno.“

Proslavljena tijela će imati nova obilježja

Nećemo biti samo kost i koža, krv i meso. Novo će tijelo imati nova obilježja. To možda uključuje neke moći koje je Isus imao s uskrslim tijelom, kao kada je prošao kroz zaključana vrata (Ivanovo evanđelje 20, 19) ili sposobnost brzog pojavljivanja na raznim mjestima, kao što je to Isus učinio kada se pojavio na cesti za Emaus, a onda ubrzo i među apostolima. Stih 49 opisuje da ćemo imati naličje čovjeka s nebesa (Isusa): „I kao što smo nosili sliku zemljanoga, nosit ćemo i sliku nebeskoga.“ Naše će novo tijelo nalikovati Kristu.

VIDI OVO: Kako će izgledati naša uskrsla tijela?

U Otkrivenju 21, 4 saznajemo da će nestati žalost i patnja: otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu.“ Više neće postojati fizička ni emocionalna ljudska bol. Umjesto toga, prevladat će ljudska sreća, mir i ljubav koji će otkloniti prokletstvo grijeha i smrti.

Vjernici će imati nova tijela

Otkrivenje 22, 4 opisuje da će u posljednjem stadiju na čelu vjernika nekako stajati Božje ime: „i gledati lice njegovo, a ime će im njegovo biti na čelima.“ Nije jasno radi li se o šeširu, tjelesnom obilježju ili nečem drugom. No kao što će biti obilježeni oni koji su štovali zvijer, tako će biti obilježeni oni koji su štovali Boga u novom tijelu kojeg će On priskrbiti.

Neki smatraju da će proslavljeno tijelo moći letjeti, da će imati krila ili da će ljudi izgledati mladi. Mnogo je spekulacije, ali navedeni citati otkrivaju dovoljno detalja da možemo zaključiti da će proslavljeno tijelo biti idealno za naš nebeski dom i vječno slavljenje Boga.

Izvor: Thecompellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.