Što su “prozori neba” ili “ustave nebeske” iz Postanka 7,11?

“Prozori neba” ili “ustave nebeske” spominju se na mnogim mjestima u Bibliji. Što su zapravo ti prozori o kojima Biblije piše?

U Noino vrijeme, kada je Bog donio potop na Zemlju, kako je i obećao, potopne vode došle su iz dva izvora: „U dan onaj – šestote godine Noina života, mjeseca drugog, dana u mjesecu sedamnaestog – navale svi izvori bezdana, rastvore se ustave nebeske.“ (Postanak 7, 11)

Nakon što su potopne vode stale nakon 150 dana dogodilo se sljedeće: „Zatvoriše se izvori bezdanu i ustave nebeske, i dažd s neba prestade.“ (Postanak 8, 2)

Izrazi kao što su ”fontane velikih dubina” i ”ustave nebeske” metafore su za podzemne izvore koji su prepuni voda i iznenadne bujice koje padaju odozgor, kao da su se otvorile nebeske brane.

Izraz ”ustave nebeske” opisuju planet Zemlju koji je okružen čvrstom i neprobojnom kupolom ili strukturom u obliku šatora koja u sebi ima otvore. Ako je moderna teorija nadstrešnice točna, vrata brane na nebu znače više nešto doslovno nego figurativno. 

“Prozori neba” na drugim mjestima u Bibliji

Na drugim mjestima u Bibliji ”prozori neba” simboliziraju Božji način komuniciranja s nebesa prema ljudima koji su na Zemlji. Božji način izbavljenja naroda Samarije prikazan je kao način kao da Gospodin stvara prozore na nebesima. (2. Kraljevima 7, 2; 19) U Psalmu 78, 23 ”vrata nebesa” odnosi se na manu koju je Bog davao s nebesa i koja je padala na tlo pustinje za izraelski narod. (Izlazak 16, 4)

U Malahiji 3, 10 Bog obećava da će otvoriti prozore neba te da će iz njih izliti obilne blagoslove na one koji Bogu budu iskazivali čast i koji Mu budu bili poslušni: „Donosite svu desetinu u spreme, da bude hrane u mojemu hramu! Okušajte me ipak u tom”, veli Gospod nad vojskama, neću li vam otvoriti prozore neba i izliti na vas blagoslov izobilja!“ Suprotno tomu, prorok Izaija govori o Božjem sudu, koji dolazi kroz otvoren prozor neba. (Izaija 24, 18)

Povremeno bi se nebesa otvarala i ljudi bi vidjeli ili dobivali vizije od Boga. (Ezekiel 1, 1; Otkrivenje 4, 1; 19, 11) Nakon krštenja, dok je Isus izlazio iz vode, nebesa su se otvorila, a Duh Božji spustio se na njega poput golubice. Glas s nebesa je rekao: „Ovo je moj voljeni sin. U njemu je sva moja milina.“ (Matej 3, 16-17; Marko 1, 10; Luka 3, 21; Ivan 1, 51) Prije nego što je Stjepan bio kamenovan, ”nebesa se otvoriše”, nakon čega je Stjepan vidio Isusa kako stoji s desne strane Bogu. (Djela 7, 56) Nebesa su se isto tako otvorila kako bi se Petru otkrila vizija. (Djela 10, 9-16)

Hebrejski opis prizora nebesa koja se otvaraju uvijek opisuje obilno izlijevanje nečega, bilo da se radi o kiši, velikome sudu, obilnoj količini hrane ili blagoslovu. U svakom primjeru, Bog je Onaj koji je odgovoran za otvaranje i zatvaranje nebeskih prozora. 

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!