Što nas uči prva Božja zapovijed?

Što nas uči prva Božja zapovijed „nemoj imati drugih bogova uz mene“?

Bog je ove riječi izgovorio Izraelcima nakon što je s njima sklopio savez. (Izlazak 20, 3) Ne posjedovanje drugih bogova osim Boga znači da Bog ne tolerira štovanje niti jednog boga osim Njega.

Bog je imao poseban odnos s Izraelom

Bog je imao poseban odnos sa izraelskim narodom. Puno puta im je pokazao svoju veliku moć: izveo ih je iz Egipta znacima i čudesima, „moćnom i ispruženom rukom“. (Ponovljeni zakon 4, 34)

Štujući Ga izraelski narod iskazao je Bogu čast i slavu. Sam Bog im je rekao: „Tebi je to pokazano da znaš da je Jahve pravi Bog i da nema drugoga uz njega“. Bog se otkrio kao jedan, istiniti Bog i zbog toga u svojoj prisutnosti nije mogao tolerirati štovanje drugih, od čovjeka stvorenih bogova.

PROČITAJTE: Zašto protestanti i rimokatolici nemaju istu numeraciju Deset Božjih zapovijedi?

Još uvijek nama danas važno

Prva zapovijed je i danas važna. Bog nam je dao očit dokaz da je On uistinu Bog te da osim Njega nema drugih bogova. On je stvorio Zemlju i sve što je na njoj. (Postanak 1 i 2; Izaija 40, 12) Bog je stvorio naše živote. (Psalam 139, 13-16) Stoga, jedino ima smisla da štujemo Njega.

Bog je poslao Isusa u svijet kako bismo, vidjevši Isusa, mogli poznavati Boga. (Ivan 14, 8; 9) Isus je umro na križu kako bi odnio našu groznu krivnju sa sobom. (Kološanima 1, 20; Hebrejima 2, 17) Tko je ikada čuo za boga koji je bio spreman poniziti se i preuzeti krivicu?

Velika razlika

Velika razlika između Boga i drugih bogova je u ovome: Bog nas je stvorio, dok mi stvaramo vlastite bogove. Stvaramo ih u svojim umovima ili svojim rukama. Oni nemaju nikakve moći osim one koju im mi damo. (Izaija 44, 14-20; Psalam 115, 4-8)

Kada stvorimo vlastite bogove, mi tada ne dajemo Bogu, našem Stvoritelju slavu koju On zaslužuje. Mi Mu oduzimamo ono što je Njegovo.

VIDI OVO: Deset Božjih zapovijedi: Koje je njihovo značenje?

Bog je suveren

Bog je suveren, svemoćan, Bog koji djeluje. On „uzme sebi narod iz sredine kojega drugog naroda takvim kušnjama, znacima i čudesima“. (Ponovljeni zakon 4, 34) Dao je svog jedinorođenog Sina da svatko onaj tko vjeruje u Njega ne umre nego da ima vječni život. (Ivan 3, 16) Isus za nas priprema mjesto u raju. (Ivan 14, 3)

On neprestano djeluje kako bi nas spasio i brinuo se o nama. Koja je to velika razlika između bogova koje mi stvaramo! Oni nikada ne daju mir, ne mogu djelovati niti donijeti spasenje. (Izaija 43, 10-12; 44, 9-10)

Davanje prostora Sotoni

Kada počnemo štovati druge bogove osim Boga (to može biti bilo što, od kipova, do stavljanja vlastitog automobila iznad sveg drugog) dajemo prostor Sotoni da svoju moć pokazuje na nama.

Sotona je nemilosrdni gospodar; on zahtijeva i nikada ne daje i on je gospodar prijevare. (Postanak 3, 1-5) Okrenimo se Bogu, štujmo Boga „Iznad neba pokaži svoje veličanstvo, Bože; sjaj tvoj neka napuni sav svijet“, (Psalam 108, 5) svijet kojeg je Bog stvorio!

Autorica: Esther Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!