U kupatilu su zateklu mrtvu kćerku – uzrok smrti je prestrašan

Kirstie Smith (22), mlada djevojka iz Engleske, preminula je od posljedica predoziranja drogom MDMA. Ova droga je poznata i kao ecstasy, a djevojka je, kako je ispričala njena majka, probala opasni opijat prvi put u životu.

Kirstie je pronađena mrtva u kupatilu svog stana u kojem je živjela s dečkom. Njeni roditelji nisu mogli povjerovati se dogodilo. Ni u najluđim snovima nisu mogli sanjati da bi nešto ovako moglo dogoditi njihovom djetetu.

Nitko nije znala da je uzimala opasne supstance

Nisu znali da li je ranije uzimala opasne supstance ili ne, ali kako su izjavili posle njene smrti, ako se zaista drogirala onda je to krila veoma dobro.

Nekoliko dana prije smrti na poslu je dobila unapređenje, bila je dobra djevojka i nije pokazivala nikad da je bilo što muči. Kada je kasnije napravljena toksikološka analiza, doktori su utvrdili da je mlada Kirstie prvi put konzumirala drogu, kao i da je uzrok smrti predoziranje ovim supstancama.

Kirstiena sahrana je bila vrlo emotivna. Njena majka se od kćerke oprostila riječima: “Bila je prelijepa, voljena kćerka, sestra i teta. Bili smo ponosni na nju. I dalje ne možemo povjerovati što se dogodilo. Nedostaje nam mnogo.”

VIDI OVO: 12 znakova da vam se dijete drogira

Što je MDMA ili ectasy?

MDMA (3,4-metilenedioksi-metamfetamin) popularno zvan ecstasy ili od nedavno i Molly je sintetička psihoaktivna droga koja ima sličnosti sa stimulansom amfetaminom ali i s halucinogenom meskalinom. Stvara osjećaj viška energije, euforije, emocionalne topline i suosjećanja prema drugima te iskrivljuje percepciju osjetila i vremena, piše Vladin ured suzbijanje zloupotrebe droga.

MDMA se konzumira oralno najčešće u obliku kapsula ili tableta. Efekt droga traje najčešće tri do šest sati, iako nije neuobičajeno za konzumente da uzmu i drugu dozu droge nakon što efekti prve doze počinju blijedjeti. Često se konzumira u kombinaciji s drugim drogama.

Kako MDMA – ecstasy utječe na mozak?

MDMA djeluje na povećanje aktivnosti tri neurotransmitera – serotonina, dopamina i norepinefrina. Emotivni i pro-socijalni učinci MDMA su vjerojatno direktno ili indirektno uzrokovani oslobađanjem velike količine serotonina koji utječe na raspoloženje (no također i na druge funkcije poput apetita i spavanja).

Serotonin također izaziva oslobođenje hormona oksitocina i vazopresina koji igraju važnu ulogu osjećajima ljubavi, povjerenja, seksualnog uzbuđenja i drugih društvenih iskustava. To se može objasniti karakterističnim osjećajima emocionalne bliskosti i empatije koje izaziva droga. Više o ovoj drogi saznajte na OVOM LINKU!

Ovaj članak je prvi put objavljen 11. lipnja 2020.