Prvi simptomi raka debelog crijeva koje ne smijete zanemariti

Prvi simptoma raka debelog crijeva se teško prepoznaju. Rak debelog crijeva je češći kod muškaraca starijih od 50 godina, a kod žena se rijeđe javlja.

Ovo je jedan od rijetkih obrazaca u razvoju ove bolesti – možemo reći samo da su smrtnost kod slučajeva kasne dijagnoze kolorektalnog raka vrlo česti. A sve zbog toga jer je ovu bolest teško otkriti u prvim fazama razvoja.

Simptomi raka debelog crijeva koje ne smijete zanemariti

Rak debelog crijeva prati niz nespecifičnih simptoma, pa na njih morate obratiti posebnu pozornost.

1. Neredovita ili nestabilna stolica

To znači da se stolica može promijeniti nekoliko puta u kratkom vremenu. Zatvor prelazi u proljev u roku od 24 sata i obrnuto. Ovo također može biti znak problema s metabolizmom, ali najbolje je da se posavjetujete s liječnikom i provjerite je li posrijedi nešto ozbiljnije.

2. Neugodan osjećaj tijekom pražnjenja

U ranim fazama nema boli samo neugodan osjećaj. Što bolest napreduje, bol se povećava i teže vam je ići u toalet.

3. Lažni nagoni za pražnjenjem

Obično su mali ili bezbolni i uzrokovani su prekomjernim rastezanjem crijevne opne od strane tumora.

4. Tenezmi

Ovo je slično lažnim porivima za pražnjenjem, ali bolnije. To je grč mišićnog crijeva, koji se javlja s napredovanjem bolesti.

5. Sluzavi ili krvavi iscjedak

Alarmatan simptom, karakterističan ne samo za rak, već i za manje opasne patologije. Ali u svakom slučaju, ovo je patološki iscjedak – potrebno je obratiti veliku pozornost na to Obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom i nikako ne koristite bilo kakvu terapiju bez dogovora s njim, prenosi Kurir.