Ako ste se ikad osjećali jadno i uznemireno, OVAJ PSALAM je napisan za vas

Ako ste ikada imali vrijeme kad ste se osjećali jadno i uznemireno, onda je Psalam 77 napisan za vas.

Pisac ovoga psalma, čovjek imena Asaf, bio je levit iz svećeničke loze u Izraelu. Bio je i pjevač i služio je kao ravnatelj zbora, naimenovan od Davida. Asaf je sveukupno napisao jedanaest psalama i oni su ispunjeni pravednom uputom za narod Božji.

Psalam 77 je napisao nakon što je pao u strašnu jamu očaja i njegovo stanje postalo je tako loše da je bio izvan utjehe: “Ne može se utješit duša moja” (Psalam 77,3). Ali Asaf je bio molitelj. Vidimo to u istom psalmu kad svjedoči: “Glasom svojim Bogu vapijem … i on me čuje” (Psalam 77,2). Siguran sam da je Asaf čuo Davidovo vrlo slično svjedočanstvo u Psalmu 34: “Oči Jahvine gledaju pravedne, uši mu slušaju vapaje njihove” (Psalam 34,16).

Asaf je poznavao Davidovu strašnu priču kako je morao pobjeći u Gat da bi izbjegao Šaulov gnjev. Osjećao se kao veliki gubitnik te je u agoniji morao vapiti Bogu i bio je potpuno izbavljen. Zapravo, Bog je stavio pjesmu u njegovo srce. U Psalmu 40 zapisao je novu pjesmu vjere koja je sigurno pala u Asafove ruke kao svjedočanstvo: “(On) usliša vapaj moj. Izvuče me iz jame propasti … noge mi stavi na hridinu” (Psalam 40, 2-3).

Opisuje li Asafova priča vašu duhovnu bitku? Ovaj pobožan, molitveni, vjeran čovjek suočio se s depresijom i činilo se kao da nema izlaza. Ali zaključio je: “Božji putovi su nepoznati. Ne znam zašto je dopustio da prolazim kroz takvo obeshrabrenje, ali mogu se jedino radovati što me oslobodio.”

David je rekao: “Tražio sam Jahvu, i on me usliša, izbavi me od straha svakoga” (Psalam 34,5). Duh Sveti će vas doista utješiti u vašim mračnim vremenima i pomoći vam da obnovite svoju radost, mir i odmor dok ga tražite.

Autor: David Wilkerson