Psalmi za izbavljenje: 15 psalama koje možemo moliti

Ako trebate izbavljenje, psalmi vam u tome mogu pomoći. Moliti psalme znači uskladiti svoje riječi, a time i srca sa svetom Božjom riječju. 

U najmračnijim vremenima, u žaru borbi, u nedoumicama i životnim nedaćama, veliku sigurnost i snažne podsjetnike o tome tko je Bog možemo pronaći u Knjizi psalama. Samo Bog je taj koji nas može izbaviti i osloboditi od naših nevolja. Tako često pomoć tražimo bilo gdje drugdje, ali najbolje što možemo učiniti jest okrenuti se Bogu i Njegovoj Riječi. Molitva Božje Riječi natrag prema Bogu usklađuje naša srca s Njegovim, donosi nam mir i podsjeća nas da Bog djeluje za naše dobro. Molitva nam donosi utjehu i uvjerava nas da nikada nismo sami te da možemo pronaći utočište i snagu u Njemu, za naš cijeli život. 

Dragi Bože, 

Slavimo Te jer si Ti naš jedini, moćni Izbavitelj. Ti si naše utočište i nada, štit oko nas, naša snaga i Zaštitnik. Hvala Ti što ti ništa nije preteško! Uzdamo se u Tebe i objavljujemo Tvoju Riječ istine i moći nad našim životima i nad našim voljenima. Molimo se i zahvaljujemo Ti na svemu ovome. Amen.

1. Molitva Bogu kao svome štitu

Ti si naš štit i Ti podižeš naše glave. Možemo počinuti u Tebi, jer nas samo Ti održavaš i držiš nas na sigurnom. 

„Ti si ipak štit moj, Jahve; slavo moja, ti mi glavu podižeš. Iza sveg glasa Jahvi zavapih, i on me usliša sa svete gore svoje. Sad mogu leći i usnuti, i onda ustati jer me Jahve drži. Ne bojim se tisuća ljudi što me opsjedaju dušmanski.“ (Psalam 3, 4-7) 

2. Molitva Bogu kao našem utočištu

Ti si naše Utočište, a Tvoja zaštita nad nama je snažna. Pronalazimo radost i blagoslov u Tvome imenu; Ti pružaš naklonost i snagu za naše dane. 

„A koji se uzdaju u te, radovat će se svi; uvijek će ti klicati, jer ih zaštićuješ; koji te ljube, nadvikivat će tebi. Jer ti, Gospodine, blagoslivljaš pravednika, kao štitom zaklanjaš ga milošću svojom.“ (Psalam 5, 11-12)

3. Molitva Bogu kao našem Spasitelju

Ti si naš Spasitelj! Kao vjernici i Tvoja djeca, vjerujemo u Tvoju silu, koja će nas izbaviti od neprijatelja i svih onih koji nam žele nauditi. Ti nas okružuješ svojim iskupljenjem. 

„O Jahve, Bože moj, tebi se utječem, od svih progonitelja spasi me, oslobodi… Dokrajči bezakonje zlotvora, pravedna podigni, pravedni Bože koji proničeš srca i bubrege.“ (Psalam 7, 1; 10) 

4. Molitva Bogu kao našoj Stijeni.

Ti si naš siguran temelj, naša stijena, naša utvrda, naše sklonište. Samo Ti si vrijedan slavljenja! 

„Jahve, hridino moja, utvrdo moja spase moj; Bože moj, pećino moja kojoj se utječem, štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja! Zazvat ću Jahvu, hvale pre dostojna, i od dušmana bit ću izbavljen.“ (Psalam 18, 3-4) 

5. Molitva za silu u Božje ime.

Možemo se u potpunosti pouzdati u Tebe i u silu Tvoga imena. Ništa nas na ovome svijetu ne može spasiti od naših nevolja; samo Ti Gospodine posjeduješ snagu našega spasenja. 

„Znam već sada: “Gospodin daje pobjedu pomazaniku svojemu! Usliši ga iz svetoga neba svojega obilatom moću desnice svoje. Jedni se uzdaju u kola, drugi u konje: “a mi slavimo ime Gospodina, Boga svojega.“ (Psalam 20, 6-7)

6. Molitva za Božju utjehu i ljubav.

Ti si uvijek s nama, čak i našim najtežim razdobljima. Ti nam daješ utjehu i dobrotu. Tvoja ljubav i vjernost traju zauvijek. 

„Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni. Bogat stol preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva. Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge.“ (Psalam 23, 4-6)

7. Molitva za nadu samo u Boga. 

Odabiremo usmjeriti naš pogled na Tebe, dragi Gospodine, jer Ti si pun ljubavi i nježnosti. Ti nam opraštaš naše grijehe i čuvaš naše živote. Naša nada leži samo u Tebi! 

„K tebi, Gospodine, podižem srce svoje! Bože moj, u tebe se uzdam! Ne daj da se ikad osramotim! Ne daj da kliču nada mnom neprijatelji moji! Oči su moje uvijek upravljene Gospodu, jer on vadi iz zamke nogu moju. Obrni se k meni i budi mi milostiv, jer sam osamljen i jadan! Velike su postale nevolje srca mojega: izbavi me iz tjeskoba mojih! Vidi jad moj i tugu moju i oprosti mi sve grijehe moje! Pogledaj neprijatelje moje, kako ih je mnogo, i kako pakosnom mržnjom mrze na me! Sačuvaj život moj! Izbavi me; ne daj da se ikad osramotim, jer se uzdam u tebe! Nedužnost i čestitost neka su mi zaštita; jer se uzdam u tebe.“ (Psalam 25, 1-2; 15-21)

8. Molitva Bogu kao našem skrovištu.

Ti si naše skrovište, naša sigurnost i uzdanica. Obećao si da ćeš  nas zaštititi i da ćeš nas izbaviti od nevolja s kojima se susrećemo. Bez obzira na ono s čime se susrećemo u ovome životu, Ti si i dalje naša sigurnost. 

„Ti si zaklon moj, čuvaš me od tjeskobe; okružit ćeš me radošću spasenja.“ (Psalam 32, 7)

9. Molitva za Božje svjetlo vodstva. 

Anđeo Gospodnji okružuje nas i naše voljene. Iz nas isijava nada zbog Tebe, Gospodine. Vapimo Ti, vjerujući da ćeš nas spasiti u ovoj bitci. Iako ćemo se suočiti s teškoćama u ovome životu, znamo da si Ti s nama uvijek, da djeluješ iza kulisa gdje ne možemo vidjeti ono što činiš i da nas provodiš kroz oluju, dok nas zaklanjaš svojom moći. 

„Tražio sam Gospodina: on me usliši, izbavi me od svih tjeskoba mojih. Tko pogleda u njega, bit će vedrijega srca, lice se njegovo ne treba zarumeniti. Ovdje je siromah, koji povika, i Gospodin ga čuje i pomože mu iz svih nevolja njegovih. Anđeo Gospodnji stoji oko onih, koji se boje njega, i izbavlja ih. Kad pravednici zavape, Gospod ih čuje i izbavlja ih od svih nevolja njihovih. Gospodin je blizu onih, koji su skršena srca, i slomljene duše spašava. Mnogo muke ima pravednik, ali mu iz svih pomaže Gospodin. Čuva sve udove njegove, ni jedan se od njih ne slomi.“ (Psalam 34, 4-7; 17-20) 

10. Molitva za čvrsti temelj.

Ti nas Gospodine, podižeš iz tame, naše žalosti i gubitka. Ti usmjeravaš naše korake i činiš da budu čvrsti. Ti si naš čvrsti Temelj, naša čvrsta Stijena i mi se danas pouzdajemo u Tebe. 

„Željno sam očekivao Gospodina; on se je milostiv prignuo k meni i čuo glasnu molitvu moju. Iz jame propasti izvuče me, iz blatne kaljuže; postavi na hridinu noge moje, utvrdi stope moje.“ (Psalam 40, 1-2)

11. Molitva za Božje utočište.

Nikada se ne trebamo bojati, jer Ti si Onaj koji je s nama, oko nas i iznad nas, moćno nas čuvaš i braniš na našem životnom putu. Ti si Svemogući Bog, Bog koji je s nama, naše utočište i snaga i uvijek si prisutan u našim nevoljama. 

„Bog nam je utočište i zaštita pomoćnik u nevoljama, koji se brzo nalazi. Zato neka nas ne hvata strah, i da bi se zemlja potresla, i da bi se prevalile gore u srce mora, Da bi bučila i kipjela voda njegova, da bi se tresle gore od sile njegove. Bog prebiva u njem: ne može se pomaknuti; pomoć je njegova Bog, kad puca zora. Gospodin nad vojskama s nama je, utočište je nama Bog Jakovljev!“ (Psalam 46, 1-3; 5; 7) 

12. Molitva za olakšanje i spas od Boga.

Kada smo slabi i u potrebi i kada nemamo nikog drugog da nam pomogne, Ti si obećao da ćeš nam pomoći Gospodine. Ti se nikada nećeš okrenuti od nas kada smo u nevolji, jer Tvoje su oči uvijek usmjerene prema nama, donose nam olakšanje od muka i izbavljenje od borbi. 

„On će spasiti siromaha koji uzdiše, nevoljnika koji pomoćnika nema; smilovat će se ubogu i siromahu i spasit će život nevoljniku: oslobodit će ih nepravde i nasilja, jer je dragocjena u njegovim očima krv njihova.“ (Psalam 72, 12-14) 

13. Molitva za Gospodnji počinak.

Pronalazimo počinak u sjenci Svemoćnoga, danas i svakoga dana. Vjerujem u Tebe Gospodine i pronalazimo utočište ispod Tvog moćnog štita zaštite. Vjerujemo da nas Tvoji anđeli okružuju i zahvaljujemo Ti na ljubavi i brizi koju nam pružaš. 

„Onaj koji stanuje u zaštiti Svevišnjega, koji boravi u sjeni Svemoćnoga. Govorit ću ovako Gospodu: “Ti si utočište moje i branik moj, Bog moj, l kojega se uzdam!” Jer te on čuva od zamke ptičarske i od ljutoga pomora Krilima svojim pokriva te: pod perjem si njegovim skriven; i štit i oklop bit će tebi vjernost njegova. Jer je anđelima svojim zapovjedio za tebe, da te čuvaju na svim stazama tvojim. Nosit će te na rukama svojim, da se ne spotakne o kamen noga tvoja. Možeš stupati po lavovima i zmijama ljuticama, gazit ćeš lavove i zmajeve. Jer on pristaje uza me, spasit ću ga, štitit ću ga, jer je poznaje ime moje. Kad me zazove, uslišit ću ga i iz njega ću stajati u nevolji; spasit ću ga i proslavit ću ga. Dat ću mu, da dugo živi, i pokazat ću mu spasenje svoje.”“ (Psalam 91, 1-4; 11-16) 

14. Molitva za iscjeljenje i slobodu.

Samo Ti Gospodine možeš slomiti lance i pretvoriti tamu u svjetlost. Samo nas Ti možeš provesti kroz naše najteže dane i spasiti nas od nevolja. Hvala Ti na iscjeljenju i na tome što nam Tvoja Riječ daje nadu i slobodu. 

„Povikaše u tjeskobi svojoj Gospodu, on ih oslobodi od nevolje njihove Izvede ih iz tame i sjene smrtne i rastrga okove njihove. Povikaše u tjeskobi svojoj Gospodu, on ih oslobodi od nevolje njihove. Posla riječ svoju i iscijeli ih, i izbavi ih iz groba.“ (Psalam 107, 13-14; 19-20) 

15. Molitva za mir u Božjoj neprolaznoj ljubavi.

Tvoja neprolazna ljubav jest naša istinska sigurnost, naš mir i počinak. Podižemo naše duše Tebi Gospodine, slavimo Te zbog izbavljenja i dobrote, koju daješ u naše živote. 

„Objavi mi jutrom dobrotu svoju jer se uzdam u tebe. Put mi kaži kojim ću krenuti jer k tebi dušu uzdižem. Izbavi me, Jahve, od mojih dušmana, tebi ja se utječem. Nauči me da vršim volju tvoju jer ti si Bog moj. Duh tvoj dobri nek` me po ravnu putu vodi! Zbog imena svog, Jahve, poživi me, zbog svoje pravednosti dušu mi izvedi iz tjeskobe! Po svojoj dobroti satri moje dušmane, uništi sve moje tlačitelje, jer ja sam sluga tvoj!“ (Psalam 143, 8-12) 

Za sve ove stvari molimo Te i zahvaljujemo Ti Gospodine, vjerujući Ti i pouzdajući se u Tebe. U Isusovo ime, amen.

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: