Psalmi u nevolji
Foto: Unsplash

Mnogi psalmi su korisni u nevolji. Nadam se da vam ova tri psalma mogu pomoći u nadolazećim vremenima nevolje.

Psalam 46

Psalam 46 izgleda da je pisan samo za one koji su u velikoj nevolji s malom šansom da se iz nje izvuku. Psalmist piše: “Bog nam je utočište i zaštita, najvjerniji pomoćnik u nevoljama. Zato neka nas ne hvata strah ni kad se zemlja potresa ni kad se gore ruše u srca mora” (Psalam 46,1-2). Psalmist želi da se odmorimo i poručuje “Prestanite i spoznajte da sam ja Bog! Slavit će me među narodima” (Psalam 46,10).

Naše nevolje mora da nam izgledaju kao planine, a mi ne vidimo mogućnost da ih pomaknemo. No umjesto da mi pomaknemo planinu, Bog može pomaknuti nas. Ovo znamo zasigurno: Bog je naše sklonište u danima nevolje i snaga u danima slabosti i, za sve koji ga zazivaju, on je “trenutna pomoć u nevolji”.

Psalam 3

Psalam 3 zvuči puno kao kršćanin koji živi među svojom obitelji, prijateljima ili kolegama na poslu koji ne vjeruju u Boga, jer piše, “Kako je mnogo mojih neprijatelja, Gospode, kako je mnogo onih koji su ustali protiv mene! Mnogo ih je koji o meni kažu: <Nema mu više spasa kod Boga!>” (Psalam 3,1-2).

Zvuči li to poznato? Psalmist i, nadam se, ti, vjerujete drukčije od njih “Spasenje pripada Gospodu: nek` na tvoj puk siđe blagoslov tvoj” (Psalam 3,8) i da je Gospod “štit koji me zaklanja (Psalam 3,3). Možemo reći s istim samopouzdanjem kao što psalmist piše: “Ne ću se plašiti bezbrojna naroda koji me opkoljuje” (Psalam 3,6).

3 psalma na koja se možemo osloniti kada nastupi nevolja
Foto: Pixabay

VIDI OVO: Emocionalno zdravlje i Psalmi: 3 lekcije koje nas oni uče

Psalam 40

Psalam 40 je nježno svjedočanstvo o Božjoj vjernosti, kao što piše: “Željno sam očekivao Gospoda i On se prignu k meni i čuo je vapaj moj” (Psalam 40,1) i “Izvuče me iz jame propasti, iz blatne kaljuže; postavi na stijenu moje noge, utvrdi moje korake” (Psalam 40,2).

Uistinu, “Blago čovjeku koji u Gospoda stavlja svoje uzdanje, koji se ne povodi za oholima i nevjernim lašcima!” (Psalam 40,4). Kad te nevolje okružuju i mnogo ih je i “ima ih više nego kose na mojoj glavi i srce mi je klonulo” (Psalam 40,12), možeš moliti s pouzdanjem: “Udostoj se, Gospode, izbaviti me! Dođi mi brzo u pomoć, Gospode!” (Psalam 40,13).

Zaključak

Koji je vaš najdraži psalam u vrijeme nevolje? Možete li nam reći tako da napišete psalam, biblijski redak i poglavlje? Želim da podijelite s ostalima svoj najdraži psalam kada vremena postanu teška, koji može pomoći nekome drugom. Recite nam zašto vam je tolika utjeha. Za mene, ova tri psalma daju mi nadu u Boga koji može učiniti bilo što zato što mu ništa nije preteško.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Tamara V.; Izvor: Faithitnews.com