Psihoterapeut upozorava: Evo što trebate učiniti kako se ne biste u starosti kajali

Kako biste dobili sliku o tome što vam je zaista važno, psihoterapeutkinja Andy Morin predlaže da si postavite ovo pitanje.

Nakon što je proveo svoju cijelu karijeru radeći na tome da se popne na korporativnoj ljestvici, Andy koji ima 48 godina, najzad je uspio stići do vrha. Ali čim je dostigao svoj vrhunac u karijeri, rekao je svojoj ženi da želi odustati, piše Amy Morin, psihoterapeutkinja i autorica za stranicu Psychology Today.

Zabrinuta da nema neku vrstu mentalnog poremećaja, žena je rekla Andyju da ode na terapiju prije nego što donese velike životne odluke. Složio se. Kada je došao u ured Amy Morin, rekao je da sve vrijeme mislio da će zvučan posao i visoka plaća učiniti da se osjeća uspješnim. Ali sada kada ima sve što je mislio da želi, shvatio je kako je pogriješio.

Htio je raditi za neprofitnu organizaciju koja pomaže mladima u rizičnim situacijama. Mislio je da će, kada uporabi vještine pomoći drugim ljudima, to biti korisnije i vrijednije od onoga što je radio. Andy nema psihičkih problema, smatra Morin, te dodaje da je vjerojatno zdraviji nego što je ikada bio. Dao je vlastitu definiciju uspjeha i po prvi put u životu, živjet će u skladu s vlastitim vrijednostima.

Zato Morin govori o zlatnom pravilu – ako sami ne definirate uspjeh, drugi će to učiniti umjesto vas.

Mnogo ljudi provodi cijeli život radeći prema tuđim definicijama uspjeha. To nisu samo poruke reklama, medija, već i roditelja i prijatelja. Ako svjesno ne stvorite vlastitu definiciju uspjeha, poruke s malih ekrana, s Facebooka, s bilboarda, oblikovat ćete kako ocjenjujete sebe.

Kako biste dobili sliku o tome što vam je zaista važno, Amy Morin predlaže da sami sebi postavite ovo pitanje: Kada budem imao/la 100 godina i kada se osvrnem na svoj život, što će me natjerati da pomislim kako je moje vrijeme bilo dobro utrošeno?

Hoćete li se osjećati da ste mudro utrošili vrijeme ako ste zaradili dovoljno novca da ostavite svojoj obitelji ogromno nasljedstvo? Biste li bili zadovoljni svojim životom ako ste pomogli mnogim ljudima? Hoćete li se osjećati ispunjeno ako ste istražili svako mjesto na zemlji?

Odgovor na ovo pitanje dat će vam vašu definiciju uspjeha. Jednom kada saznate što je to, zapišite. Neka vam definicija uspjeha bude pri ruci, zato što ćete s vremena na vrijeme poželjeti da joj se vratite.

Zašto je to važno? Lakše ćete donositi teže odluke kada imate jasnu definiciju uspjeha. I nećete dozvoljavati da načini života drugih zamagle vašu definiciju uspjeha, odnosno ono što vam znači.

Isus je rekao: ”Što koristi čovjeku, ako dobije sav svijet, a pritom izgubi dušu svoju?” (Marko 8,36)

NAJNOVIJE!