Pušio je električne cigarete – otkazalo mu je lijevo plućno krilo

Studentu (18) je otkazalo lijevo plućno krilo nakon godinu dana pušenje električnih cigareta. 

18-godišnjak kaže da ga je pušenje električnih cigareta zamalo ubio jer su mu pluća otkazala, pa je odvezen na hitnu operaciju, piše The Sun.

”Vaping” je termin za pušenje elektronskih cigareta, kao i za korištenje popratnih aparata i tekućina.

Chance Ammirata kaže da bi vejpovao jedan mint Juul pod-a svakih nekoliko dana, što je jednako broju od 10 nikotinskih cigareta dnevno.

Međutim, prošli tjedan ovaj osamnaestogodišnjak je morao na operaciju kako bi popravio štetu uzrokovanu otrovnim kemikalijama ovih modernih naprava.

PROČITAJTE: Električna cigareta mu uništila lice nakon što mu je eksplodirala u ustima

Ammirata je počeo vejpovati prije 18 mjeseci jer je vjerovao da je to sigurna alternativa pušenju cigareta.

Foto: Twitter

Prošlog ponedjeljka nije mogao spavati zbog bolova na lijevoj strani tijela, misleći kako je istegao mišić. Sljedećeg dana je otišao na kuglanje s prijateljicom, ali nije mogao ni sjesti na plastičnu stolicu.

– Kada bih se nasmijao, imao sam dojam kao da mi u grudima otkazuje, kao da imam srčani udar – prisjeća se Ammirata.

Kirurzi su mu rekli da mu je otkazalo lijevo plućno krilo

Otišao je u bolnicu i nakon što je čekao pet sati, okružili su ga kirurzi. Rekli su mu da mu je lijevo plućno krilo otkazalo i brzo je odveden na operaciju. Student je bio u šoku. Nije imao ikakve simptome osim kašlja i povremenog otežanog disanja, tako da mu je sve ovo bilo potpuno novo.

Nakon operacije, kirurg mu je pokazao crne točke na njegovim plućima i rekao da “što god da je pušio, od toga mu je ostala ova posljedica”.

Sada upozorava druge na opasnosti pušenja električnih cigareta

Kirurzi su mu uspjeli sanirati rupu na plućima, ali mu je rečeno da će za crne točke biti potrebne godine kako bi bile zaliječene, a možda nikad neće ni nestati. Rečeno mu je da neće moći trčati staze, da roni, a potrajat će i dok sljedeći put bude mogao letjeti avionom.

Ovaj tinejdžer, koji kaže da nikad nije pušio cigarete, upozorava druge na opasnosti pušenja električnih cigareta.

– Pušio sam ih godinu i po dana i neću nikad više. A ne biste ni vi trebali. Znam da je teško promijeniti bilo čije mišljenje, a pogotovo onoga koji je ovisnik, kao što sam bio i ja – rekao je Chance Ammirata.

Za električne cigarete se naširoko smatra da su sigurnije od pušenja običnih cigareta. Posjeduju nikotin, ali ne i duhan.

NAJNOVIJE!