„Pusti mrtve neka pokopaju svoje mrtve“: Što je Isus time mislio?

„Isus mu reče: Slijedi me, i pusti mrtve neka pokopaju svoje mrtve.“ Što znači ova Isusova izjava da mrtvi pokapaju svoje mrtve?

„Učitelju, slijedit ću te kamo god pošao“, rekao mu je jedan koji je želio biti Isusov učenik dok su hodali niz cestu.

Priča je ispričana u Mateju 8,18-22 i vjerojatno mislite kako je to odlično. No, Isus ga odvraća: „Lisice imaju jazbine i ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.“ Netko drugi u ovoj priči također se nudi da ga slijedi, ali kaže: „Gospodine, dopusti mi da najprije odem i pokopam svojega oca. A Isus mu reče: Slijedi me, i pusti mrtve neka pokopaju svoje mrtve.“

Nije želi riskirati siromaštvo i uvrijediti oca

To se čini grubo, dok ne shvatimo da mu je otac vjerojatno još uvijek bio prilično zdrav i živahan. Čovjek je tražio da može osigurati svoje nasljedstvo i pričekati da njegov otac umre prije nego što će slijediti Isusa. Nije želio riskirati siromaštvo i uvrijediti oca napuštanjem obiteljskog gospodarstva kako bi slijedio ovog skitnicu propovjednika, ili nije želio da ga se drugi rođaci odreknu.

VIDI OVO: Zašto se isplati slijediti Isusa?

Kada njegova budućnost bude sigurna, i bude mogao slijediti Isusa bez rizika, to će učiniti. Dakle, kada je Isus rekao: „Pusti mrtve neka pokopaju svoje mrtve“, govorio je da nemamo izbora: slijediti njega koštat će nas sve, ali to vodi u život, dok ostati ovdje gdje jesmo ne vodi nigdje.

U današnjem svijetu su doživotne odluke duboko staromodne. Nemamo doživotne karijere. Sve manje i manje nas ima doživotne brakove. Čak ne volimo predaleko unaprijed planirati svoje dnevnike, jer ako se obvežemo na nešto, to znači da moramo odbaciti bolju ponudu ako naiđe.

Kad Isus poziva čovjeka, poziva ga da umre

No, Isus je govorio o važnosti apsolutne predanosti njemu, bez rezerve i bez povratka.

Ekstremizam danas ostavlja vrlo loš utisak. Umjerenost bi trebala biti bolja; na primjer, „umjereni musliman“ je netko tko govori protiv terorizma. No, većina istinskih kršćana bi se jako uvrijedila da ih se nazove umjerenim kršćanima; nema ništa umjereno u tome kada ste Isusov učenik. On nas poziva da ga slijedimo sa svime što imamo i jesmo.

Njemački teolog Dietrich Bonhoeffer je to živopisno izrazio: „Kad Isus poziva čovjeka, poziva ga da umre.“ Možda nismo pozvani da izgubimo svoj život za Krista, ali svi smo pozvani da živimo za njega.

Autor: Mark Woods; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!