Put od anksioznosti do mira
Foto: Pexels

Nedavno, dok sam vozila prema jednom događaju kojeg sam vodila, osjetila sam anksioznost te sam počela ubrzano disati. Znam, znam! Nemoj biti anksiozna, zar ne?

No što ako jesmo anksiozni? Što tada činimo? Trebamo naše probleme predati Bogu. Znam i to, stoga sam se okrenula molitvi. Ono što se dogodilo sljedeće ostavilo me zapanjenu.

Poznati recept

Kao mlada djevojka, zapamtila sam stihove iz poslanice Filipljanima 4, 6-7 kroz pjesmu:

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“

Te riječi mi automatski dođu na um kada me napadne anksioznost; one me guraju prema molitvi. No iako je ova molitva izgledala kao ”produljeno oslobađanje” ili ako ću biti korisna ponekad se ništa ne bi promijenilo nakon molitve, ovoga puta recept je kod mene doveo do trenutne pojave mira.

U divljenju, zahvalila sam Bogu na tomu što me je prije nekoliko godina doveo do prakse, za koju vjerujem da je učinila razliku.

Nova praksa

Vratimo se dvije ili tri godine. Tada sam bila uvjerena u to da se moje čitanje Biblije svodi na odrađivanje zadataka, skupljanje znanja i pripremanje za biblijsku raspravu. Moje biblijsko proučavanje postajalo je sve više usredotočeno na mene, a sve manje na Boga. Umjesto uživanja u prisutnosti Pisca, samo sam odrađivala stvari. Trebala sam, poput grozničave Marte, sjediti pored nogu Krista. Trebala sam znati odabrati bolje stvari, koje neće biti oduzete od mene. (Luka 10, 42)

S ovom željom na umu, napravila sam dvije jednostavne promjene. Prvo, pozivala sam Boga u svoje redovito proučavanje Biblije, nakon čega sam sebe pozicionirala ispod njega. Drugo, počela sam čitati svaki stih tražeći aktivno ono što taj stih govori o Bogu: kako Ga se naziva, što je učinio, što je obećao i tko jest Bog.

U dane kada sam imala više vremena, ovo je značilo i zapisivanje svako ime koje sam otkrila o Bogu, kao i njegova obilježja; to sam ponekad zapisivala izravno u svoju Bibliju, a ponekad sam to zapisivala u svoj dnevnik. Neki su me stihovi vodili do toga da pišem tri odvojena popisa, ovisno o obilježjima Boga kao Oca, Krista kao Sina i Duha Svetoga. Drugi stihovi bili su pretočeni u jedan popis, koji je opisao ono tko Bog jest i u drugi, unutar kojeg je pisalo ono što je učinio.

U konačnici sam imala oštriji pogled usmjeren na Boga. Druga dobrobit koju sam dobila od popisa, koji je nastao na temelju Biblije, jest da sam mogla meditirati na temelju tog popisa i meditaciju pretvoriti u zahvaljivanje. Ova praksa pomogla mi je u intimnijem upoznavanju Boga i u tome da Ga slavim za specifične stvari. To je učinilo moje čitanje Biblije bogatijim, dražim vremenom kojeg provodim s Bogom.

Kako je sve ovo povezano sa zabrinutošću? Vratimo se u moj automobil, kada sam vozila prema događaju dok se moja anksioznost povećavala.

VIDI OVO: 10 snažnih biblijskih stihova za anksioznost i nemir

Vjerni Skrbnik

Taj put, kada sam se okrenula molitvi, prve stvari koje su došle na moje usne bilo je ono što Bog jest. Ti si Bog koji je uvijek sa mnom, koji me nikada neće ostaviti ni napustiti. Ti si Bog koji je bio vjeran i koji mi je pružio prilike za vodstvo i čija se snaga savršeno pokazala kroz moje slabosti. Ostavio si mi Duha Svetoga, koji je moj najbolji Savjetnik.

Možete li vjerovati da u molitvi nisam ni došla do mog događaja ili anksioznosti? Mir Božji, koji nadilazi svako razumijevanje, već je ispunio moju dušu. Samo da razjasnim, ne predlažem da se svi oblici anksioznosti mogu ukloniti na ovaj način. Ljudi su kompleksna bića, a klinička anksioznost može zahtijevati medicinsku intervenciju.

U ovome slučaju, recept koji se odnosio na to da moje molbe trebaju biti znane Bogu (Filipljanima 4, 6) manje su se zasnivale na receptu, a više na Bogu, kome se trebam okrenuti. Bog je Skrbnik, Onaj koji daje život i Onaj koji mi daje mir.

U prošlosti, kada bih se okrenula molitvi u situacijama kada sam bila anksiozna, moj fokus uglavnom je ostao na onome što je bio uzrok moje anksioznosti i na mojoj želji za mirom. Moj fokus je ostao na meni, mojim okolnostima, mojim željama. U stvari, molitva na ovakav način često je povećavala moju anksioznost.

Ono što mi je bilo potrebno bilo je prebacivanje mog fokusa. Bog je toliko veći od bilo čega zbog čega bih mogla biti anksiozna. No tu promjenu nisam mogla iznuditi u trenutku, čak niti kroz molitvu.

Novi pogled

Kao što Edward Welch opisuje trebala sam ”hodati među divovskim sekvojama”:

Ako ste ikada hodali između divovskih sekvoja, nakon toga vas nikada više neće uplašiti veličina drveta drijena. Ako ste prošli kroz uragan, nećete se bojati proljetnog pljuska. Ako ste bili u prisutnosti svemoćnog Boga, odjednom sve ono što vas je nekoć kontroliralo odjednom ima manju moć.

Čitanje Biblije uz Božju prisutnost, očima koje traže ono što Bog jest, odvelo me na staze koje su učinile da nevjerojatna veličina Božje slave daleko nadvisi sve prošle ”divove” s kojima sam se borila. U ovome životu vidimo samo djeliće Njegove veličanstvenosti, no čak i ti djelići čine da svaka briga, strah i anksioznost s kojima se susrećemo, budu neznatni u usporedbi.

Iako je moja nova praksa pomogla do smirivanju moje anksioznosti, ovdje se manje radilo o specifičnoj praksi, a više o velebnosti svemoćnog Boga. Manji je naglasak bio na onome što sam ja činila, a više na tome prema kome me je ovo odvelo.

Nemojte biti anksiozni. Svoje molbe predočite Bogu i tražite prilike kako bolje upoznati Boga. Nađite načine kako se možete staviti u Njegovu prisutnost, kako možete hodati unutar veličine Njegove slave, razmišljajte o Njegovim obećanjima i počivajte na onome tko Bog jest i što je učinio. „I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“ (Filipljanima 4, 7)

Autorica: Dorothy Griffin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net