RADOST JE IZBOR: Sedam načina kako njegovati radost u vlastitom životu

Radost, mnoge zanima u čemu je tajna. No radost nije tajna za vjerujućeg kršćanina. Kad se odlučimo prići bliže Gospodinu, odmarajući se u Njegovom karakteri i skrbi, radost se izlijeva u naše živote tako da si drugi ne mogu pomoći, a da ne primjete.

Želite li biti osoba radosti? Smiješno pitanje, zar ne? Htjeli bi živjeti iznad naših okolnosti. Ili imati pobjednički stav. Ili se mnogo smijati. Ali radost nadilazi sve te stvari. Naučimo iz Božje Riječi zanimljive čimbenike koji se dotiču radosti:

Radost je plod Božjeg Duha. Više od pobjedničkog stava ili nesalomljivog duha, radost dolazi od Boga (Galaćanima 5,22). Naša radost se povećava u izravnom omjeru u skladu s našom prisnošću s Kristom. A kad nas grijeh odvaja od tog odnosa, zarobljava i našu radost. (Psalam 51,8.12).

Radost ne ovisi o okolnostima. Pavao je pisao Filipljanima – knjigu poznatu kao ”knjiga radosti”- iza zatvorskih rešetki. Bio je kritiziran, umoran i neshvaćen. Ali umjesto dopuštanju tim užasnim okolnostima da pritisnu Riječ Božju i Duha Božjeg (kao što Marko 4,19 piše da je moguće dopustiti to), Pavao je odlučio koncentrirati se na radost poznavanja Krista (Filipljanima 2,17). Sljedeći puta dok budete čitali Filipljanima poslanicu, imajte pred sobom sliku Pavla u zatvorskim čelijama… i njegovo lice.

Radost je izbor. ”Smatrajte potpunom radošću, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje” (Jakovljeva 1,2). Ovo je stvanost – pročitajte pozorno. Bolne životne kušnje nise same po sebi radonosne, ali kada prolazimo kroz iste, trebali bi biti ispunjeni radošću. Zašto? Zbog divnog Boga što nas razvija u takvim situacijama. Možemo poznavati stvarnu radost dok prolazimo kroz najužasniju oluju kada ispunimo naše misli i srca istinom o Bogu.

Radost postaje transakcija između vas i Boga što ostali ne mogu, a da ne primijete. To je Božji život koji se prelijeva iz jarka vašeg života ulazeći u tuđe živote. Kada imate povjerenja u Krista sa svim detaljima vašeg života, imate iskustvo Njegova života u preobilju, a to vam ne može ništa drugo, već izmamiti osmjeh na lica.

Sedam načina za njegovanje vaše radosti
Radost teče iz života ispunjenog vječnim vrijednostima. U vašem srcu, radost će biti njegovana ako primjenjujete sljedeće prakse.

Ponovite pred Bogom razloge zašto imate povjerenja u Njega. Recite mu koja vam je od Njegovih osobina najdraža. Čitajte slavljenja iz Pisma Njemu – počnite sa 103. psalmom. Pridružite se u molitvi zahvalnosti s ostalim vjernicima, te uživajte u Njegovom karakteru.

Pišite ”dnevnik radosti”. Zabilježite razloge zašto bi se trebate radovati te imajte podsjetnik Božje vjernosti na koju svakodnevno nailazite. Nadalje, nije loše umetnuti list iz vaših molitvenih bilježaka uključujući i fotografiju osoba koje donose radost svaki puta kad ih se sjetite. Mislite naširoko – proširite dnevnik u veliku ”kutiju radosti” ili ”ladicu radosti” da vam, svaki puta kad je otvorite, donose radost.

Okružite se radosnim ljudima. Radost je zarazna – zato gradite zajedništvo s prijateljima koji odražavaju svoju vjernost Bogu. Molite jedni za druge kako bi vaša radost u Kristu neprestano rasla.

Pristupite životnim izazovima i kušnjama kao nečemu korisnom. Bog ne koristi uzalud teške okolnosti vašeg života, već ih koristi da bi razvio Njegov karakter u vama. Promotrite Rimljanima 5 i Jakovljevu 1 za korisnu pomoć prilikom procesa pritiska. Radost će se ušuljati kada gledate na najteže lekcije kao dar od Boga.

Stvorite naviku slavljenja. Je li vam Bog ispunio potrebe? Slavite Ga. Jesu li vam vaši izazovi dali veću priliku kako bi vidjeli da Bog djeluje? Slavite Ga. Radost teče iz zahvalnog i odgovornog srca.

Ispunite um glazbom. Slušajte, pjevajte i meditirajte uz glazbu koja vas dovodi bliže Bogu i Njegovoj Riječi.

Gledajte na daljinu. Investitori savjetuju svoje klijente da se ne čude dnevnom padu i rastu dionica – jer bitan je pogled na daljinu. Predstavlja li život danas nevjerovatne izazove? Jesu li vaše rezerve slabe, ili uživate sastavljajući plato? Bez obzira na današnje događaje, gledajte na daljinu. Sjetite se da Bog nadgleda vaše dane te će vjerno razviti Svoj karakter u vama.

Sjetite se, radost teče iz života ispunjenog vječnim vrijednostima. Kada učinite da Božja perspektiva bude vaš prioritet, neusporediva radost će zasigurno uslijediti.
Radost dolazi iz mojih odluka da vjerujem Božjoj Riječi gdje On obećava:

  • Sigurno te neću ostaviti. (Heb 13,5)
  • Sada stvarno možeš uživati u mojoj prisutnosti. (Ps 16,11)
  • Čujem svaki tvoj vapaj. (Ps 116,1)
  • Dotaknut sam svakom tvojom boli. (Heb 4,15)
  • Moja radost je tvoja snaga. (Neh 8,10)
  • Vratit ću se po vas. (Iv 14,6)
  • Imam pod kontrolom svaki detalj tvog života. (Rim 8,28)
  • Volim te. (1 Iv 3,1)

Autor: Chuck Swindoll

NAJNOVIJE!