Najteže se otkriva rak bubrega: Ovo su skriveni simptomi!

Ovakvu vrstu teške bolesti je teško dijagnosticirati u ranim fazama zato što praktički nema neke značajne simptome koji bi uzbunili oboljelu osobu.

Stopa preživljavanja raka bubrega je relativno visoka, čak i kod starijih pacijenata.

Svi smo čuli za češće vrste raka, kao što je rak mozga, pluća ili dojke, ali postoje i znatno rjeđe vrste kao što je rak bubrega.

Ovakvu vrstu teške bolesti je teško dijagnosticirati u ranim fazama zato što praktički nema neke značajne simptome koji bi uzbunili oboljelu osobu, piše Express.

U kasnijim fazama rak bubrega mogu pratiti:

– krv u mokraći

– stalna bol u bokovima ili leđima

– gubitak apetita gubitak kilograma

– teški umor

– iznenadne promjene temperature tijela

Glavni uzrok raka su genetske mutacije na staničnoj razini, a mogu biti naslijeđene ili uzrokovane okolinskim faktorima kao što su razne kancerogene tvari, posebno je tu riječ o raznim elementima duhanskog dima.

PROČITAJTE: 10 simptoma da vam bubrezi ne rade dobro

Pušenje, uključujući čak i neizravno, povećavaju rizik od raka bubrega zato što oni filtriraju krv često zasićenu štetnim tvarima koje su u organizam ušle kroz pluća.

Stariji ljudi, ali i pretili, oboljeli od hipertenzije, limfoma ili s ovisnosti o tabletama protiv bolova spadaju među skupine s povećanim rizikom od raka bubrega.

Osim jasnih simptoma bolesti, postoje i skriveni koje smo skloni ignorirati:

– povećan dijastolički krvni tlak

– anemija

– bolovi s lijeve ili desne strane abdomena

– oteknuti gležnjevi kod muškaraca može biti i riječi o nateknutim venama oko desnog testisa.

Na širenje raka po drugim organima može ukazivati i otežano disanje, osjećaj boli u kostima i iskašljavanje krvi.

Ovakve vrste raka teško je dijagnosticirati na sistematskom ponajviše zbog smještaja bubrega u unutrašnjosti tijela. Međutim, važno je napomenuti da izlječenje moguće.

Obično uključuje kirurško odstranjivanje tkiva i naknadne terapije. Stopa preživljavanja ovakve bolesti je relativno visoka, čak i kod starijih pacijenata.