Ratnikova molitva
Foto: Unsplash

Ratnikova molitva je važna u borbi protiv sotonskih napada. Budite upozoreni: što više poznajete Boga, bit ćete veća meta na neprijateljskom radaru.

Božja oprema je ono što koristimo za obranu kad Sotona napada. To je ratnička uniforma dana svakom kršćaninu. Sastoji se od nadnaravnih alata koji su nam dani da se borimo protiv vladara ovog mračnog i nesavršenog svijeta.

Efežanima 6 popisuje opremu kao kacigu spasenja, oklop pravednosti, mač Duha, pojas istine, štit vjere i obuću mira. Bez ovih dijelova nemamo ništa – lake smo mete neprijateljskih napada. Kršćanin koji je pun straha, distrakcija, iskušenja, nepokajanog grijeha, oslabljene emocionalne boli ili frustracije, jest kršćanin koji je zaboravio koristiti svoju opremu. Dakle, što trebamo činiti kada nam predstoji duhovni rat? Odgovor se nalazi ne samo u Efežanima 6, uz pojedinačne dijelove opreme, već kroz čitavu poslanicu Efežanima dok učimo jednu komponentu koja osnažuje našu opremu: molitvu.

VIDI OVO: 5 najčešćih načina kako nas Sotona napada

Oprema vjernika

Prije nego što idemo dalje, zaustavimo se ovdje i razmislimo o tome što nam oprema čini. Ona je oružje, ali kakvo oružje? Takvo da će nas štititi sa svih strana? Pravo fizičko oružje koje će materijalizirati neprijatelja kako bismo ga porazili? Ne, to je metaforičko i pasivno oružje, koje nas samo štiti obrambeno. Naša oprema nas ne štiti odostraga; stoga se ne smijemo povlačiti. Moramo stajati. Oprema je metaforična, duhovna, jer se bitka koja se vodi za naše duše događa u duhovnim područjima izvan naših fizičkih očiju.

„Jer nije nam boriti se protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstava, protiv vlastī, protiv vladarā tame ovoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga uzmite svu bojnu opremu Božju, da se mognete oprijeti u dan zli te se, izvršivši sve, održati“ (Efežanima 6,12-13).

VIDI OVO: Tri molitve protiv Sotone – za zaštitu od Neprijatelja

Snaga Isusovih molitava u naše ime

Upravo su Isusove molitve za nas te koje nas povezuju s pripravnom snagom za borbu koju nam Bog nudi – našom opremom. U Rimljanima 8, Pavao nam govori da je Krist uskrsnuo od mrtvih i sjeo s desne strane Boga, te se „zauzima za nas“ (34). A njegove molitve idu još dalje u Efežanima 1 kad Pavao govori o procesu posvećenja, procesu u kojem stalno rastemo i mijenjamo se kroz molitvu. Naime, Pavao govori o tome kako se približavamo Kristu više kad se molimo da nam se otkrije.

„Da vam Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac slave, dadne duha mudrosti i otkrivenja da ga spoznate; da prosvijetli oči vašega uma kako biste shvatili koje li nade u pozivu njegovu, i kojeg li bogatstva slave baštine njegove među svetima, i koje li prekomjerne veličine sile njegove prema nama koji vjerujemo po djelovanju moćne snage njegove“ (Efežanima 1,17-19).

Ali budite upozoreni: što više poznajete Boga, bit ćete veća meta na neprijateljskom radaru.

VIDI OVO: 7 znakova da se suočavate s duhovnim napadom

Postavite se za borbu

Dakle, ako su naši pojedini dijelovi opreme pasivni i duhovni, kako trebamo „staviti“ ta oružja duhovnog ratovanja? Kako trebamo zaštititi sebe i svoju vjeru?

Odgovor: molitva.

Molitva je naše napadačko oružje. To je alat koji imamo kako bismo bolje upoznali Boga i približili mu se. Molitva nam također pomaže da bolje upoznamo sebe, uključujući naše najveće borbe. Te su borbe personalizirane, samo oružje koje neprijatelj koristi dok pokušava poraziti svakoga od nas zauvijek. Želi nas učiniti beskorisnima u borbi koja se vodi izvan onoga što naše oči mogu vidjeti. Ali Bog želi da upotrijebimo naš obrambeni alat – molitvu – da stavimo našu opremu i da se suprotstavimo đavlu – ne da se borimo, samo stanemo – dok dopuštamo Bogu da se bori pred nama u boju.

VIDI OVO: Molitva u duhovnoj borbi

Dakle, znamo da se Krist uvijek moli za nas i štiti nas dok ga bolje upoznajemo. Također znamo da se drugi mole za nas baš kao što se Pavao molio za kršćane iz Efeza. Što još preostaje? Moramo se moliti za sebe. Stavljamo naš oklop, moleći se svaki dan i stalno se vraćajući na naše sigurno mjesto u Njegovim rukama tijekom našeg dana. Ponekad mi se molitva čini teška; priznajem da imam svoje teške trenutke. Ali zato želim recitirati ratničku molitvu koju sam napisao. Molim vas da pročitate, možete se također poslužiti njome kao sredstvom komunikacije s našim Spasiteljem, tražeći ga da stavite svoju opremu i stanete protiv smicalica Zloga.

Ratnikova molitva:

Nebeski Oče,
Tvoj ratnik se priprema za borbu.
Danas tražim pobjedu nad Sotonom stavljajući
cijelu Božju opremu!

Stavljam Pojas istine!
Neka čvrsto stojim na istini tvoje Riječi
kako ne bih bio žrtva Sotoninih laži.

Stavljam Oklop pravednosti!
Neka čuva moje srce od zla
kako bih ostao čist i svet, zaštićen pod
krvlju Isusa Krista.

Stavljam Obuću mira!
Neka čvrsto stojim na Radosnoj vijesti,
Evanđelju kako bi tvoj mir sjajio kroz mene
i osvijetlio sve sa čime se susrećem.

Uzimam Štit vjere!
Neka pročitam Sotonine goruće strelice
sumnje, poricanja i prijevare
kako ne bih bio ranjiv na duhovni poraz.

Stavljam Kacigu spasenja!
Neka se usredotočim na tebe
kako Sotona ne bi imao uporište za moje misli.

Uzimam Mač duha!
Neka dvosjekli mač tvoje Riječi
bude spreman u mojim rukama kako bih mogao razotkriti
iskušavajuće riječi Sotone.

Po vjeri tvoj ratnik
stavlja cijelu Božju opremu!
Spreman sam živjeti ovaj dan
u duhovnoj pobjedi! Amen.

Autor: David Jeremiah; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com