7 razlika u psihologiji žene i muškarca

Muškarac i žena imaju različitu psihologiju.

Da bi se u braku dobro razumjeli, muškarac će morati upoznati psihologiju svoje žene, a žena studirati psihologiju svoga muža.

Potpuno su krive predrasude: ona muška – da se muškarac smatra višim, superiornijim; i ona ženska – da se žena smatra, iako nesvjesno, nižom i inferiornijom od muškarca.

Ne radi se o superiornosti ili inferiornosti, nego o razlikama i svojstvima koja se međusobno nadopunjavaju – jer, muškarac i žena jednaki su u svom dostojanstvu.

Pročitajte sljedeće razlike između muškarca i žene. Koje su njihove specifične osobnosti?

Stopostotno muževan muškarac i savršeno ženstvena žena ne postoje, njih se može naći samo u romanima. U stvarnosti postoje samo muškarac ili žena u kojima prevladavaju oznake njihovog spola popraćene određenim brojem oznaka drugog spola. Mogu se susresti veoma rijetki parovi gdje su uloge izmijenjene zbog društvene sredine ili odgoja drugačijeg od našeg. Zato će glavne oznake osobnosti biti opisane kao psihološke tendencije.

Povijest svakog muškarca i žene počinje ne tek rođenjem, već časom začeća. Već prva stanica nosi oznaku spola, boju očiju, kože, stas, izgled lica itd. Različiti još od prve žive stanice, ostat će takvi i kasnije u svim vidovima postojanja: stasu, snazi, sposobnostima osjećanja i izražavanja, čuvstvima, osjećajima, uvjerenjima.

Da se bolje usmjerimo u otkrivanje muške i ženske psihologije, dobro je čuti što muškarac i žena kažu sami o sebi.

1. Građa tijela

Oblik koji dobivaju udovi i organi muškarca i žene već pripravlja na različite funkcije koje i jedno i drugo trebaju ispuniti.

Kao muškarac po tjelesnoj građi snažniji sam i čvršći od tebe. To se vidi iz oblika moga tijela i djelovanja mojih spolnih organa.

Kao žena, po građi sam nježnija, moj organizam je slabiji, funkcioniranje nekih mojih organa je složenije.

Što žene trebaju znati o muškarcima
Foto: Pexels

2. Životna snaga

Muškarac i žena u svojim tijelima imaju usredotočenu određenu količinu energije i životne snage. Svaki od njih na potpuno svojstven način koristi energiju u svojim aktivnostima.

Kao muškarac, imam usredotočenu, koncentriranu energiju. Zbog svoje fizičke građe mogu lakše uložiti veliku količinu energije u kratkom vremenu. Ovo utječe na moj način rada i na ponašanje u spolnom životu.

Moja ženska energija razlivena je po cijelom organizmu. Trošim manje energije odjednom pa mogu duže izdržati. No, ne treba me tjerati da činim stvari na brzinu, bilo u poslu bilo u ljubavnom sjedinjenju.

3. Osjet i izražaj

Naša osjetila primaju poruke koje dolaze bilo izvana bilo unutar našeg tijela. Kretnje i glas sadržavaju naš izvanjski odgovor na takve poticaje. Ova “mjesta slušanja i prijenosa” nose obilježje naše spolnosti.

Kao muškarac osjećam potrebu jakih uzbuđenja. Ako ne postoje posebne smetnje, moja osjetila rado primaju žive boje, jake i oštre zvukove, žestoke začine. Trebam dosta vremena da bih ukrotio neke svoje pokrete. Glas mi je grublji, manje muzikalan.

Kao žena doživljavam boje, zvukove, mirise, okus jela i nježnost jednog predmeta na način koji je bogatiji nijansama. Imam ljupkije i elegantnije pokrete. Delikatnost je moja snaga: moj glas je umiljat, izražajan i zvonak.

7 znakova da je žena pronašla pravog muškarca

4 .Čuvstva

Poruke koje prihvaćaju osjetila izazivaju u duhu muškarca i žene odgovor, reakcije, koje se zovu čuvstva (emocije). Kako reagiraju muškarac i žena u području emocija?

Kao muškarac postojaniji sam, stabilniji. Ne mijenjam lako raspoloženje. U meni se sve očituje na predvidiv način. Kažu da sam kao muškarac strastveniji. To dolazi od činjenice što se moje emocije preobražavaju u nagomilanu snagu koja me tjera na akciju.

Kao žena sam nepostojanija. Podložna sam čestim promjenama raspoloženja. Kažu da kao žena više od tebe podliježem dojmovima. To je istina, jer odmah reagiram, čim sam pogođena u svojoj intimnosti, osobito ako se to tiče moje osjećajnosti.

5. Osjećaji

Ulazeći još više u dubinu duha muškarca i žene dolazimo do osjećaja: ljubavi, ponosa, sigurnosti, poleta, iskrenosti. Osjećaj je plemenitija i duhovnija snaga nego čuvstvo. Dubok je i može duže podržavati djelovanje. Kako se očituju glavni osjećaji koji se rađaju u srcu muškarca i žene?

Kao muškarac agresivniji sam. Potrebno mi je prijeći u napad, gospodariti onim što me okružuje, nametnuti se. Tražim priliku u odmjeravanju svoje snage, borben sam, lovac, ratnik, graditelj. Čovjek sam od komada. Stvoren za akciju. I to se osjeća u mom radu, ponašanju pred patnjom, u mojim ljubavnim odnosima i u religiji. Kao muškarac u svojim osjećajima sam podijeljen. Istovremeno mogu biti zahvaćen oduševljenjem i mrzovoljom, očitovati u istom danu predanost u jednom poslu i bezvoljnost u drugom. Očito, sve to utječe na moje ponašanje u radu, u ljubavi, u odnosima s drugima, u razgovorima.

Kao žena srdačnija sam, profinjenija. Izbjegavam sukobe i teška pitanja. Nastojim ublažiti situacije svojom prisutnošću umjesto da njima vladam svojim autoritetom. Svjesna sam ovoga utjecaja na druge, zla koja im činim ili zadovoljstva koja im pribavljam. Moj je zadatak donositi mir, ljepotu i milinu. U svemu pokušavam svidjeti se i biti ljubazna. Ja kao žena imam složenu ličnost: skoro uvijek uspijem uravnotežiti sve različite utjecaje koji djeluju u meni. Riječi, događaji, raspoloženja – sve se taloži u meni, i s druge strane sve mi to pribavlja čitavi niz reakcija na koje mogu istovremeno odgovarati jednom riječju, kretnjom, čuvstvom, osjećajem.

tri najveće obveze svakog oženjenog muškarca
Foto: Pexels

6. Uvjerenja

Čovjek se razlikuje od ostalih stvorenja po tome što u njemu postoji viši princip koji se zove duša ili duh, sa svojim sposobnostima razuma i volje. Zbog toga njega ne pokreću samo čuvstva i osjećaji: on je sposoban izgraditi čvrsta uvjerenja i prikloniti se vrednotama duha.

Kao muškarac sve ispitujem. Tražim razloge u svemu i ne činim niti koraka ako nemam obrazloženja. Mene muškarca više pogađa cjelina situacije ili problema. Potrebno mi je poznavati prethodne činjenice, imati sve elemente odgovarajućeg pitanja. Kao muškarac veoma sam čvrst u svojim uvjerenjima. Lakše ustrajem u svojim odlukama, ciljevima koje postavim i projektima. Ta moja upornost može postati fanatična samo da obranim stvar. Kad sam uvjeren u svoju sposobnost, važnost svojih akcija, nema ničeg što bi me obeshrabrilo. Općenito djelujem s velikom sigurnošću i još većom ustrajnošću. To se vidi ponajviše u mojim odlukama.

Kao žena više sam intuitivna. Osobe i stvari vidim iznutra. Cijelo moje ponašanje označeno je ovom prevagom intuicije. Da se upustim u posao, dovoljno mi je da znam da se nešto treba učiniti. Mene privlače pojedinosti nekog događaja ili neke djelatnosti. Činjenicu zahvaćam onako kako se očituje, sa svim njezinim i najmanjim nijansama: snimim ju jednim jedinim pogledom. Promjenjivija sam i prilagodljivija okolnostima pazeći na ono što je hitnije. Moje se tijelo mora neprestano prilagođavati, moja osjećajnost uvijek je budna. U svojim odlukama veoma sam nestabilna, kada ih donosim uvijek se prepuštam intuiciji.

7. Mjesto u svijetu

U temelj svih ovih različitosti ucijepljen je dubinski poziv – ostvarivati u svijetu različite i komplementarne uloge. To je Božji pečat kojim je On označio svakom od nas posebni zadatak u izgradnji svijeta i prenošenju ljudskog života.

Kao muškarac pozvan sam biti otac i graditi svijet koji se razvija. Omogućavam rođenje novog života u krilu obitelji, zaštićujem dijete, brinem se za ekonomske potrebe obitelji, branitelj sam materijalnih dobara i prava obitelji, jamčim za njihovu sigurnost, donosim važne odluke u pogledu usmjerenja obiteljskog života.

Kao žena, pozvana sam biti majka. Pozvana sam na osiguravanje nježnosti novom životu koji raste u meni, brinem se za sve potrebe, pazim na pojedinosti obiteljskog života, čuvam i usmjeravam moralne i religiozne vrednote u obitelji, oslonac sam naporima muža i djece, nadahnuće njihova rada i uspjeha.

Zaključak

Muškarac i žena imaju veoma različitu psihologiju: ovaj zaključak postaje jasan nakon svega rečenog. Razmišljanje o ovim razlikama neke ispunja strahom, sumnjama o uspjehu “avanture” vašeg života u dvoje? Ne bi trebalo biti tako.

Naprotiv, proučavanje vaših psihologija trebalo bi vam ispuniti srce beskrajnom nadom, otkriti vam unaprijed divne mogućnosti vašeg života u dvoje i duboke dimenzije vašeg poziva muškarca i žene.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!