Razvod i kršćani
Foto: Pixabay

Istina je da Bog mrzi razvode (Malahija 2,16). No, postoje nesretne situacije kada je razvod jedna od mogućih opcija.

1Nepokajani preljub

Ako su muž ili žena nevjerni jedno drugome, moguće je oprostiti i obnoviti odnos. Takva mogućnost postoji samo u situacijama u kojima osoba koja je sagriješila priznaje svoj grijeh te je voljna promijeniti se. No ako vaš bračni partner nastavi spavati s drugom osobom pored vas, Bog ne traži da morate beskonačno tolerirati takvu situaciju.

2. Zlostavljanje

Žena, kao i djeca, trebaju otići iz doma ako suprug vrši fizičko nasilje nad njom ili njima. Neodgovorno je ako kršćanski službenik savjetuje da ostane s njim, ne razmišljajući da je i za ženu i za djecu preopasno ostati u takvom okruženju.

VIDI OVO: Koji su biblijski razlozi za razvod?

3. Emocionalno zlostavljanje ili kontrola

Neki muževi i žene smatraju da imaju pravo analizirati i upravljati svakim korakom svog bračnog partnera. Ako ne uspiju u tome, spremni su osvećivati se na različite načine; prijeteći, optužujući, galameći, ignorirajući svog partnera. Takvo ponašanje može zlostavljanu osobu voditi u depresiju, ovisnost,  i na kraju suicidu.

4. Duhovna nekompatibilnost

Mnogo puta će jedna osoba doći Kristu prije druge. U najboljim situacijama, vjerni partner dovede Kristu onoga drugog. No što ako suprug ili supruga nikada ne prihvate kršćanstvo? Pavao savjetuje Korinćanima da mogu ostati zajedno, ali da nije krivo dopustiti nevjernom bračnom partneru da ode (1 Kor 7,12-16)