Foto: Videoblocks.com

Ovih šest rečenica nikada ne biste trebali uputiti mužu ili ženi.

Ti nikada / ti uvijek

Nikada nemojte svojem bračnom drugu reći da nešto čine uvijek ili da nešto ne čine nikad. Ove generalne izjave ne mogu biti istina. Jedan bračni drug može drugome reći “ti nikada ne činiš to i to” ili “ti uvijek činiš to i to”. Te stvari su možda istinite u većini slučajeva, ali reći nekome da nešto nikada ne čini ili da nešto uvijek čini je uvredljivo generaliziranje, a ton kojim se obraćate ne čini ništa da se problem riješi. Možda bi bolje bilo reći ovako: “Zašto se čini da rijetko činiš to i to?” ili “Zašto tako često činiš to i to?” Izbjegavajte izjave. Pretvorite ih u pitanja i možda time izbjegnete sukob.

Volio/voljela bih da se nikada nismo ni vjenčali

To može biti ono što osjećate u danom trenutku, ali to nije ono što ste smatrali na dan vjenčanja, zar ne? Ovo pokazuje prisutnost bračnih sukoba ili problema kroz koje svaki par u braku prolazi, ali reći da biste voljeli da se nikada niste ni vjenčali samo će pogoršati situaciju, a neće učiniti ništa da riješite probleme koji su ovome uzrok. Reći tako nešto jako povređuje. To je isto kao i da kažete: “Ti si užasan bračni drug.”

To ti nikad ne mogu oprostiti

Bez obzira na što se “to” konkretno odnosi, reći da im nešto nikad nećete oprostiti pokazuje vrlo nekršćanski stav, jer nam je oprošteno mnogo više nego što mi sami ikada možemo oprostiti nekome drugome tijekom cijelog njihovog života. Možda ste to mogli reći na ovaj način: “Zaista se borim s time da ti oprostim.” To zvuči kao da se barem trudite i ne zvuči beznadno kao “Nikad ti neću oprostiti!”.

rečenice koje ne smijete reći
Foto: Pixabay

Briga me!

Ovo je puno gore nego što zvuči. Neki supružnici se sa svojim kućnim ljubimcima ophode i s njima razgovaraju s mnogo više ljubavi nego što to rade sa svojim supružnicima. Kad kažemo “briga me”, to pokazuje da nam uopće nije stalo to toga što su rekli. To boli.

Ne zanima me što ćeš reći

Kada ovo kažete, svom supružniku šaljete signal da bez obzira na ono što će reći, to neće napraviti nikakvu razliku ili nikako pomoći. To je prilično hladna izjava. Ovo se možda može reći u trenutku, pod naletom emocija, ali govoriti ovo kontinuirano samo će učiniti da vaš bračni drug digne ruke od razgovora s vama, a to nije dobro.

Volio bih da si više kao ‘Marko/Ivana’

Ono što ovime poručujete je da nečijeg tuđeg supružnika želite više nego svog. Riječi zaista mogu povrijediti. Nije istina ono što neki kažu da riječi ne bole kao fizičke rane. Zapravo, tjelesne rane će zarasti, ali riječi ostavljaju duboke ožiljke koji možda nikada neće u potpunosti nestati, i mogu osobu ranjavati godinama. Kada kažete “zašto nisi više poput te i te osobe”, to je gotovo kao da ste rekli: “Volio bih da sam u braku s Markom/Ivanom.”

Zaključak

Ono što isto ne biste trebali govoriti je sljedeće: “isti si kao tvoja majka/otac”, “moja mama/tata je to uvijek činila/činio na ovaj način”, “majka me je upozoravala na ovo”, “zaboravi”, ili “moj bivši/a je to činio/la ovako”. Riječi mogu povrijediti, no riječi koje liječe su sljedeće: “žao mi je “, “volim te” i “molim te, oprosti mi.” Ovo su riječi koje svatko od nas treba često govoriti.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Faithinthenews.com