Rečenice koje trebate prestati govoriti na pogrebu
Foto: Pexels

Postoje stvari koje trebamo prestati govoriti na pogrebu onima koji su izgubili voljenu osobu. Premda ove fraze zvuče utješno, njima nikada nećemo moći utješiti ožalošćenu osobu.

1. “Sada je na boljem mjestu.”

Ovaj izraz ima tendenciju da osoba koja tuguje dođe do zaključka kako njena sadašnja borba nije vjerodostojna, jer ako su dovoljno duhovni, znali bi kako je velik ovaj trenutak.

Kada je Isus došao Mariji i Marti, nakon što je njegov dobar prijatelj umro, učinio je jednu jednostavnu stvari: plakao je.

Umjesto izjave: ”Barem je sada na boljem mjestu”, Isus se priključio onima koji tuguju. Kada je riječ o tuzi, ranjiva empatija je bolja od neke duhovne poruke koja ne donosi ničega korisnog.

2. “Barem se riješio/riješila patnje.”

Nitko od nas ne želi da osoba koju volimo pati, ali svejedno je želimo pored sebe. Ako se vratimo Isusu na Lazarovom grobu, ne možemo ga zamisliti da kaže Mariji i Marti: ”Pa, barem se riješio patnje.” Isus je kroz svoju tugu dao dopuštenje i drugima da tuguju, a ne da se prave kako je sve u redu.

3. “Vrijeme liječi sve rane.”

Ovo je istinito, ali je ružan klišej koji trivijalizira sadašnju bol – ukazujući na činjenicu da će sve biti u redu… bitno je izdržati neko vrijeme. Normalno je da osoba u početku proživljava ogromnu tugu jer je preživjela gubitak, te je još uvijek povezana s istom.

Izbjegavajte otrcane i banalne fraze. Sjetite se, nije vaša dužnost da ih iscijelite – već da se povežete na dubljoj razini s njima, te im dopusite da tuguju u kontekstu njihove vjere.

Plačite, pružite zagrljaj, molite se i ostanite s njima u teškim trenucima. Nemojte ih požurivati ili im braniti da tuguju. Ponašajte se poput Isusa.