Što reći osobi koja ima rak?
Foto: Pexels

Razgovarati o bolesti nije lako, ali određene riječi i geste mogu biti vrlo važne u liječenju. Što reći osobi koja ima rak?

Kako možemo biti uz voljenu osobu s rakom? Nažalost, ne postoji čarobna fraza koja može donijeti olakšanje ili utjehu.

U stvarnosti, dugi razgovori o patnji pacijenata mogu imati suprotan učinak i ne mogu pružiti utjehu.

Osobi koja boluje od raka treba reći …

Rak uzrokuje izolaciju. Najbolja stvar koju možete učiniti kada pati netko koga volite je da mu ponizno i ​​nježno date do znanja da ste tu za njega. Samo mu dajte do znanja da ste s njim. Evo nekoliko riječi koje vam mogu pomoći u tome.

“Tu sam za tebe.”

Bolesnik se svaki dan pita kako će njegovi najbliži podnijeti njegovu bolest. Znanje da su oni uvijek tu i prisutni velika mu je utjeha.

“Volim te.”

Kad vam ništa drugo ne pada na pamet, ove riječi mogu učiniti čuda! Ako si uz tu osobu u njezinim teškim vremenima, to stvarno misliš!

“Ako želiš razgovarati, tu sam. Slušam te.”

Presudna je prisutnost osobe koja želi saslušati pacijenta. Oboljeli od raka doživljavaju mnoge ekstremne emocije s kojima se moraju nositi. Razgovor bi trebao biti usmjeren na stvari koje nisu povezane s bolešću.

“Što mogu učiniti za tebe?”

Suočavanje sa simptomima bolesti i čestim posjetima liječniku može biti vrlo teško. Ako želite pomoći voljenoj osobi, ponudite joj pomoć u svakodnevnim poslovima. Budite konkretni i djelujte! Pospremanje kuće, kuhanje čaja, odlazak po djecu u školu … Vaša pomoć može biti veliko olakšanje za pacijenta!

“Jesi čuo …”

Naravno, rak nije šala. Ipak, dobro je da bolesna osoba s vremena na vrijeme čuje nešto jednostavno, smiješno i veselo.

Rak nije izazov samo za oboljele, već i za one koji ih okružuju. Nije lako govoriti o bolesti, ali određene riječi i geste mogu biti vrlo važne u ovoj borbi.

PROČITAJTE: Molitva za zdravlje: Ovako trebate moliti za ozdravljenje

Zapamtite: kada netko fizički i psihički pati, jednostavne geste poput osmijeha ili ponuđenog ramena za podršku često su bitne. Osoba kojoj ih dajete osjeća duboku povezanost.

Ta povezanost ih štiti od ponora straha, tjeskobe i praznine. To je vrsta potpore koja pomaže bolesniku da se smirenije bori s bolešću ili suoči s nadolazećom smrću.

Što NE REĆI osobi koja boluje od raka?

“Znam kako se sada osjećaš.”

Ako nemate (ili niste imali) rak, ne možete zamisliti kako se osjeća osoba s ovom dijagnozom. Ako tako započnete razgovor, velika je vjerojatnost da će se oboljela osoba naljutiti ili osjetiti povrijeđenom.

Najbolje joj je reći da možete samo zamisliti kako joj je. Time priznajete da je situacija s kojom se suočava teška i ne pretvarate se da je drugačije.

“Siguran  sam da će sve biti u redu.”

Ne znaš hoće li sve biti u redu. Ova se izjava može protumačiti kao pokušaj minimiziranja teških emocija s kojima se osobe oboljele od raka svakodnevno suočavaju. Osoba će misliti da pokušavate trivijalizirati njihovu situaciju i osjećaje.

“Znam nekoga tko …”

Put svakog pacijenta je drugačiji, pa usporedbe treba izbjegavati. Razotkrivanje tuđih slučajeva jednostavno ne pomaže.

“Trebao bi poslušati moj savjet.”

Nemojte davati savjete ako niste onkolog ili ako osoba to od vas ne traži. Također, izbjegavajte osobna pitanja koja bi pacijenta prisilila da ponovno proživi bol i teška sjećanja na dijagnozu i liječenje. Pacijent se ne voli vraćati na najteže trenutke i može doživjeti napadaje panike.

PROČITAJTE: Molitva za ozdravljenje bolesnog prijatelja

“Ovo je dio Božjeg plana za tebe.”

Takva izjava sugerira da je Bog odlučio kazniti osobu s bolešću. Nije svatko u stanju vidjeti “mistično” značenje patnje. Za ljude s vjerskim uvjerenjima ove riječi mogu biti utješne, ali za mnoge druge mogu biti iritantne.

Prilagođeno prema članku koji je napisala Anna Gębalska-Berekets.