Recite svoje probleme Bogu i gledajte što će se dogoditi

S kojim se situacijama danas suočavate, a znate ne možete riješiti na svoju ruku i očajnički želite Božji odgovor?

Ezekija je vladao Judom a bio je dobar i vjeran kralj.

Često je postajao meta agresivnih država. Kralj Asirije, koja je bila mnogo snažnija država, načinio je planove za rušenje Ezekijinog kraljevstva.Tijekom stresnog vremena, Ezekija dosljedno koristi istu taktiku obrane. Ide pred Gospodina u molitvi, a onda slijedi Gospodinove zapovijedi.

Ezekija se oslonio na to da molitva vodi njegov život. Ovaj kralj je znao kako moliti i molio je na način koji je dao rezultate.

U jednom trenutku, asirski kralj je pokrenuo veliku kampanju klevete protiv Ezekije među njegovim vlastitim narodom. Ovo je prestrašilo Ezekijin narod.

Ezekija je čuo za ovu prijetnju i otišao pred Gospodina. Bog je uvjeravao Ezekiju da će sve biti u redu, ali Asirci nisu smanjili verbalne napade. Nastavili su se rugati Ezekijinom kraljestvu, prijeteći Ezekiji. Konačno, poslali su pismo Ezekiji po glasniku, koje je u osnovi reklo, “Asirci su jaki, i dolaze po vas.”

Bila je to realna prijetnja. U praktičnom smislu, Ezekija je imao razloga za strah.

Što učiniti kada ste sabijeni u kut kao vođa koji će se suočiti sa nečim mnogo većim nego što vaše mogućnosti mogu podnijeti?

Ezekija je primio pismo sa svim prijetnjama i počeo moliti.

Vidimo to u 2. Kraljevima 19,14-19.

Što možemo naučiti iz slušajući što je Ezekija molio?

Evo 7 misli za učinkovitiju molitvu od stresiranog vođe po imenu Ezekija:

Ezekija je bio nasamo s Bogom. Postoji grupna molitva koju prakticiramo u crkvi, a tu je i molitva pri kojoj se okupi nekoliko ljudi. No, vjerojatno najučinkovitije molitveno vrijeme u vašem životu bit će vrijeme koje uložite nasamo s Bogom.

Ezekija se molio odmah. Njegova molitva nije bila naknadana pomisao. Došla je prije nego što je pravio planove. Mi smo kao lideri naviknuti da reagiramo, te nam je teško prvo otići Bogu. On može biti tek na drugom ili trećem mjestu, ili na prvom kad smo sabijeni u kut i nemamo izbora, ali moramo razviti disciplinu i navike da poput Ezekije Boga stvaljamo na prvo mjesto u našim životima.

Ezekija je molitva bila je otvorena i iskrena. Ezekija je bio transparentan pred Gospodinom. Volim ono što vidimo u molitvenoj priči o Ezekiji. On je uzeo pismo, otišao u kuću Gospodnju i raširio ga pred njim. Ja to ovako zamišljam: odnio je pismo, položio na stol i rekao, “U redu, Bože, što sad? Što da učinim? Što da prvo uradim? ”

Jeste li u teškoj poziciji upravo sada? Možda trebate uzeti papir, napisati sa čime se borite, stavite papir ih na stol i reći: “U redu, Bože, ovo su moje borbe. Ja ne mogu učiniti ništa s njima. Što sada? ”

Pisanje svoje molbe pred Bogom je sjajna ideja za 2 razloga.

  1. To vam pomaže da zapamtite da se molite za njih.
  2. To vam pomaže pratiti kako Boga odgovora. Mi ćemo dobiti više odgovora nego što shvaćamo samo ako pitamo.

Ezekijina molitva bila je časna, skromna i poštovala je Boga. Ezekija je znao svoje mjesto kao kralj, a znao je i Božje mjesto u kraljevstvu. Ezekija je bio kralj zemlje i to je važan posao, ali Ezekija se dobrovoljno ponizio u molitvi, jer je znao svoje mjesto pred kraljem kraljeva.

Ezekijina je molitva bila je hrabra. On je rekao: “Prikloni uho, Jahve, i počuj, otvori oči, Jahve, i vidi!”. Ezekija je imao takav odnos s Bogom, da nije bilo iznenađujuće kad se pojavio da moli. Često su razgovarali; vjerojatno tijekom dana. Zbog tog odnosa, Ezekija se nije dvoumio bi li Bog bio tu ako on dođe pred njega. On je znao da bi mogao moliti Boga da djeluje u njegovo ime.

Što više rastete u svom odnosu s Bogom, vaše molitve će postajati hrabrije, jer će se vaše srce početi ravnati s Božjim srcem.

Ezekijina molitva je bila ovisna o Bogu. U stihu17 moli: “Istina je, o Jahve, asirski su kraljevi zatrli narode i zemlje njihove… .” Ezekija znao da je Asirija izvan njegove lige. No, mislim da po tome kako je Ezekija odgovorio na situaciju, veličina bitke mu nije bila bitna. Ezekija je ovisio o Bogu. Svaki put. U svakoj situaciji.

Ezekijina molitva je bila sigurna. Ovo je zato što je to bilo na temelju njegove osobne vjere i povjerenja u Boga. U stihu 19, Ezekija se pomolio: “Ali sada, Jahve, Bože naš, izbavi nas iz ruke njegove da spoznaju sva kraljevstva zemlje da si ti, Jahve, Bog jedini.”

Ezekija je imao vjeru u Boga zbog koje je mogao da se moli s pouzdanjem. Morate shvatiti da se vjera uvijek temelji na Božjim obećanjima. Neke stvari Bog je obećao da će učiniti, a neke nije. Bog je obećao da će uvijek dobiti slavu za sebe i uvijek stvari činiti za krajnje dobro. On nije obećao da će svakoga osloboditi od raka ili popraviti svaku lošu relaciju. Ili riješiti svaki problem vodstva s kojim se suočavamo.

(To ne znači da ne bismo trebali moliti za sve. Mi ne znamo Njegovu volju, ali ne možemo jamčiti da će Bog učiniti ono što on sam nije obećao da će učiniti.) Ponekad se uzrujavamo, jer Bog ne čini nešto što smo ga pitali ili htjeli da on učini, ali činjenica je On nikada nije obećao da će to učiniti.

Ezekija je znao kako je Bog obećao da će spasiti svoj narod. Znao je da ga je Bog stavio u poziciju autoriteta nad njima. On je imao povjerenja da će Bog učiniti ono što je obećao. Ezekija je vjerovao da je Bog vjeran svojoj Riječi, te je bio spreman djelovati u vjeri.

S kojim se situacijama danas suočavate, a znate ne možete riješiti na svoju ruku i očajnički želite Božji odgovor?

Jeste li vi vođa pod stresom?

Budite nasamo s Bogom i svoje probleme pred njega rasprostrite iskreno, ponizno i hrabro. Onda, dopustite da bude njegova volja, dok očekujete odgovor.

Autor: Ron Edmondson

NAJNOVIJE!