8 riječi ohrabrenja koje vaša supruga treba čuti

Koje riječi ohrabrenja supruga treba čuti od svog životnog partnera? U ovom članku autorica donosi nekoliko rečenica koje će oraspoložiti svaku ženu.

Kaže se da se žene zaljube putem svojih ušiju. Znam da ja jesam. Uz mnoge druge ključne vrline, lijepe riječi moga supruga, duhovitost i smisao za humor odigrale su vrlo veliku ulogu u uvjeravanju mene da se udam za njega.

Žene uživaju u riječima koje su ispunjene ljubavlju i ohrabrenjem od svojih partnera. Nije stoga neobično da za vrijeme upoznavanja i ”hodanja” muškarci osvajaju svoje žene prvenstveno uz pomoć postupaka i riječi koje pokazuju ljubav. Ovo je iskušana formula, koja je izdržala ispit vremena. 

Razmišljajte na ovaj način: kakva je sudbina cvijeta koji je zasađen u plodno tlo, izložen suncu, ali bez vode? Cvijet će vrlo brzo umrijeti. Tako su i vašoj supruzi potrebne riječi ljubavi i ohrabrenja. Te joj riječi pomažu da se osjeća voljeno, tješe je i pružaju joj osjećaj sigurnosti. Muževi bi mogli posuditi riječi koje koristi suprug opisan u Pjesmi nad pjesmama. Taj suprug da je sve od sebe ne bi li riječima dočarao ljubav svojoj ljubavnici. 

„Lijepa si, prijateljice moja, kao Tirsa, krasna si kao Jeruzalem, strašna kao vojska pod zastavama. Odvrati oči svoje od mene jer me zbunjuju. Kosa je tvoja kao stado koza koje silaze s Gileada.“ (Pjesma nad pjesmama 6, 4-5)

Pitate li se gdje početi, dok tražite kako oraspoložiti svoju suprugu lijepim riječima? U nastavku slijedi osam riječi ohrabrenja koje vaša supruga treba čuti. 

1. Volim te. 

Postoji priča o suprugu koji nikada svojoj ženi nije rekao da je voli. Nakon što ga je ona prisilila da joj prizna voli li je još, on joj je odgovorio na ovakav način: „Izjavio sam svoju ljubav na naš dan vjenčanja. Ako se nešto promijeni, upozorit ću te.“ Kakva bombastična izjava! Mogu samo zamisliti bol koju je uzrokovao svojoj supruzi. Muževi, znajte da vaša žena želi čuti od vas da je volite. U stvari, većina žena neprestano prekorava svoje muževe, tražeći pritom znakove vole li ih oni ili ne. 

Supruge imaju duboko ukorijenjenu potrebu za iskazivanjem privrženosti od strane svojih muževa, jer se zbog toga osjećaju sigurno, utješeno, zaštićeno i potvrđeno. Jedna od gesti pokazivanja privrženosti, koju će žene cijeniti, jest ako im muževi kažu da ih vole. Osim toga, kada ste se upoznavali sa svojom budućom ženom, nesumnjivo je da ste češće pokazivali svoju privrženost prema svojim budućim ženama. Slali ste im ljubavne poruke, čime ste odagnali bilo kakvu sumnju koja bi se mogla prikrasti. Stoga nije neobično što se ona odlučila udati za vas. Zbog toga je nepravedno isto ovo ne činiti sada kada ste u braku. Nemojte svoju ženu držati u neizvjesnosti; dajte joj do znanja da je volite. To pouzdanje je vjetar u jedro. 

2. Ponosan sam na tebe. 

Budimo iskreni, svatko od nas voli čuti pohvalu zbog nečega dobrog što smo učinili ili zbog naših postignuća. No evo u čemu je stvar: nema puno koristi od toga da vas hvali cijeli svijet, ako vaš partner ne primjećuje ono što ste postigli. U tom slučaju, premda je vaše postignuće trebalo biti izvor radosti, ono postaje izvor patnje. Vaša žena treba čudi da ste ponosni na nju. Vi ste najvažnija osoba u njezinom životu i vaše primjećivanje njezinog uspjeha njoj znači sve na svijetu. Nemojte to suzdržavati od nje. 

3. Ti si prekrasna. 

U svakoj ženi prebiva malena djevojčica, koja čezne čuti čarobne riječi: ”ti si prekrasna”. Vama je, kao suprugu, dužnost, ispuniti tu potrebu. Mnogi se muževi žale zbog toga što njihove žene provode sate u jutarnjem uljepšavanju, dok se oni urede za nekoliko minuta. Ženama treba duže vremena za stavljanje šminke ili posebne odjeće. Razlog toga jest taj jer žene imaju duboko ukorijenjenu potrebu da izgledaju i da se osjećaju prekrasno. No to nije sve; one žele da im njihovi muževi kažu kako one zaista izgledaju prekrasno. 

Sjetite se da je vaša žena bombardirana neprestanim i nestvarnim prikazima drugih žena bez mana te istim očekivanjima. Žene neprestano osjećaju pritisak u vezi toga trebaju li izgubiti ili dobiti kilograme, kako da izgledaju mlađe, kako da se bolje odijevaju, itd. Zaista bi joj dobro došlo vaše ohrabrenje po pitanju tjelesnog izgleda. Neprestano joj dajte do znanja da je prekrasna i s vremena na vrijeme dajte komplimente njezinom smislu za odijevanje. 

4. Ti si za mene jedina. 

Žena treba znati, bez najmanje trunke sumnje, da je ona jedna i jedina za svoga muža. Kada sumnja u to, sve ostalo se počinje rušiti. Supruga koja zna da je ”jedna i jedina” hodat će uspravno, uzdignuta čela i prikazivat će samopouzdanje. Osjećat će se sigurno u vezi braka i bez rezerve će se davati u taj brak. Muževi bi mogli povećavati ovaj osjećaj sigurnosti kod svojih žena tako što će im pokazivati da su one jedine za njih. Dečki, nemojte da vaše žene moraju pogađati; iskoračite i dajte im do znanja da su one jedine za vas. 

5. Vjerujem ti.

„Muževljevo se srce uzda u nju i blagom neće oskudijevati.“ (Izreke 31, 11)

Vaša žena treba znati da joj vjerujete. Zapamtite da se ona u isto vrijeme bori s više toga. Daje sve od sebe kako bi bila žena od primjera, izvrsna majka i da ima uspješnu karijeru. Svakoga dana susreće se sa milijun odluka koje treba donijeti. Treba vidjeti da joj vjerujete, kroz ono što govorite i činite. Komunicirate nepovjerenje ako neprestano sumnjate i ako omalovažavate njezine zamisli. Supruga koja je svjesna da joj muž vjeruje prikazivat će samopouzdanje i imat će snagu boriti se sa svime što je ispred nje. 

6. Ja ću se pobrinuti za to. 

Kada sam u nevolji, moj prvi instinkt je, osim obraćanja Kristu, jest pozvati svoga supruga. Hvala Bogu, on gotovo uvijek zna što učiniti, kako bi me iščupao iz nereda. Muževi su pozvani na to da svoje supruge vole požrtvovnom i snažnom ljubavlju. 

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju.“ (Efežanima 5, 25) Krist je za svoju Mladenku dao sve, kada je položio svoj život. To je bila ultimativna žrtva. Kao muž, vi imate obavezu štititi i brinuti se za svoju ženu, bez rezerve. Činite sve što je u vašoj moći kako biste je zaštitili i kako biste se borili za nju. Popnite se na planinu ili srušite zid, ako će joj to priuštiti sigurnost i udobnost. 

7. Ti si najbolja mama. 

Većina majki daje sve od sebe kao primarni skrbnik svoje djece, a to nije maleni posao. Briga od djeci ogromna je odgovornost, koja strahovito ”troši” snagu supruga. Kada su djeca malena, majke se bore s mnoštvom izazova, kao što su nedostatak sna, umor, usamljenost, krivnja, nedostatak vremena za sebe i nekvalitetna ravnoteža obiteljskog i profesionalnog života. Kako djeca odrastaju, majke se boje u vezi toga hoće li njihova djeca znati donijeti ispravne odluke. Za mnoge je majke teško kada njihova djeca odu iz obiteljskog doma i kada odu na fakultete. Osim toga, često puta majke nisu sigurne odgajaju li djecu na ispravan način. 

Svakoj majci dobro bi došlo malo ohrabrenja, dok prolaze kroz majčinstvo. Tko na bolji način može ponuditi to ohrabrenje od njezinog muža? Podsjećajte svoju suprugu da radi odličan posao kod odgoja djece i da je sjajna majka. Nakon toga promatrajte kako se njezine sumnje i strahovi razilaze kao dim na vjetru. 

8. Bez obzira na sve, ponovno bih odabrao tebe. 

Kada svojoj supruzi date do znanja da, kada biste sve ovo morali ponovno proći, vi biste ponovno izabrali nju, je kao šlag na torti. Time joj pokazujete da je i dalje snažno volite i da je vaša ljubav izdržala ispit vremena. 

Autorica: Keren Kanyago; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: