Zašto nam je rečeno da naše riječi “uvijek bude solju začinjene” (Kološanima 4, 6)?

Naše riječi i način na koji komuniciramo su od velike važnosti. Pavao potiče Kološane: “Neka vaše riječi uvijek budu ljubazne, solju začinjene, da znate što kome treba reći.” (Kološanima 4, 6)

Naše riječi bi trebale utjecati na naše razgovore nabolje, jer unosimo drugačiji “okus” u naše interakcije, izgrađujemo druge te dijelimo i branimo Evanđelje.

“Neka vaše riječi uvijek budu ljubazne, solju začinjene …”

Istina je da riječi koje izgovorimo odražavaju ono što je u našim srcima, “jer usta govore ono čega je srce puno” (Luka 6, 45). Kada se uzdamo u Isusa za oproštenje naših grijeha, postajemo nova stvorenja (2. Korinćanima 5, 17). Naši životi su preobraženi; spašeni smo od svojih grijeha i Duh Sveti živi u nama. Iz tih razloga, riječi vjernika uvijek trebaju biti “začinjene solju”.

Zašto je sol važna?

Isus je jednom prilikom pozvao vjernike da budu sol zemlje (Matej 5, 13). Sol je važan mineral; čuva hranu, ističe okus, umiruje i liječi te je neophodna za život: važna je za rad živaca i mišića. Sol se kao metafora odnosi na način na koji vjernici govore i žive. Sadržaj i ton naših riječi trebali bi nabolje utjecati na ljude oko nas, posebno na nevjernike.

1. Za dodavanje okusa hrani

Je li moj govor daje “okus” razgovoru? Iznosim li nešto iz Božje Riječi kada mi netko otvori svoje srce? Ili samo sjedim tamo i slušam radi sažaljenja? Trebali bismo nastojati podijeliti biblijske stihove sa svima s kime razgovaramo. Zapamtite, Bog obećava da se Njegova Riječ neće vratiti bez ploda (Izaija 55, 11).

2. Za očuvanje hrane

Čuvaju li vaše riječi? Izgubljenih duša ima posvuda i njihove duše treba sačuvati. Oni trebaju čuti Evanđelje i moraju ga čuti s “okusom”. Vidite li prijatelja koji ide prema uništenju? Naše riječi, nadahnute Božjom Riječi, trebaju drugima ukazati što rade krivo.

Iako ne mora svaki razgovor biti samo o Bogu, svaki razgovor treba biti začinjen solju. Uvijek bismo trebali biti spremni odgovarati na pitanja o našoj vjeri, a naše riječi uvijek bi trebale odražavati Krista, unoseći drugačiji “okus” u ono što bi inače moglo biti neugodan razgovor.

3. Za liječenje otvorenih rana
Foto: Pexels

3. Za liječenje otvorenih rana

Grgljanje slane vode pomaže pomaže u liječenju rana u ustima i kod grlobolje. Donose li vaše riječi utjehu i ozdravljenje? Za izgubljene, vaše riječi trebaju biti Evanđelje. Za spašene, vaše riječi trebaju biti pune milosrđa, a ne osude. Kažemo da volimo grešnika, ali mrzimo grijeh – zaista? Moramo zapamtiti da smo svi grešnici. Ne prođe niti jedan dan da ne dođemo u kušnju i ne griješimo. Pa tko smo mi da se smatramo boljim od onoga koji je pao? Rečeno nam je da volimo jedni druge – tada bi naše riječi trebale donijeti ozdravljenje onima koji su povrijeđeni i privući ih Bogu.

Isus je rekao: “Imajte soli u sebi samima i budite u miru jedni s drugima” (Marko 9, 50b). Ono što govorimo i kako govorimo uvijek treba biti začinjeno solju milosti i mira. Uz molitvu i Božju Riječ razmotrimo svoja srca prije nego što otvorimo svoja usta i razmislimo o onome što psalmist kaže u Psalmu 19, 14: “Nek’ riječi iz mojih usta i šum iz mog srca budu primljeni u tvoju nazočnost, Gospode, stijeno moja i moj branitelju!”

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!