Rješava li Bog naše probleme ili ih trebamo rješavati sami?

Rješava li Bog naše probleme ili ih sami trebamo rješavati? Primjeri u Božjoj Riječi mogu nam dati odgovor na ovo pitanje.

Adam je imao veliki problem. Zbog svog grijeha, Bog ga je otjerao iz raja. Njegov je lagan život bio gotov, a Gospodin mu je rekao: „U znoju lica svojega ti ćeš kruh jesti“ (Postanak 3,19). Život postaje težak i pun problema. Od sada se Adam morao brinuti za sebe.

Noa je imao veliki problem. Zemlja će poplaviti. Bog mu je rekao da napravi veliki brod. To će ga vjerojatno stajati 120 godina. Bog mu je rekao za problem i dao mu rješenje. Ali to je još uvijek zahtijevalo puno posla!

Ostali biblijski primjeri

Abraham je imao veliki problem. On i njegova djeca bili su baštinici divnih obećanja koja im je dao Bog. Ipak, nije imao djece, a već je imao devedeset devet godina. Biblija kaže: „I Gospod pohodi Saru… I Sara zače te Abrahamu rodi sina u starosti njegovoj“ (Postanak 21,1-2). Gospodin je riješio Abrahamov problem, ali Abraham je naravno ipak učinio svoj dio u tome kada je Sara začela.

Josip je imao veliki problem. Bio je u zatvoru. Gospodin mu je dao uvid u snove faraonovih slugu, što je dovelo do njegovog puštanja. To je jasno bila Božja intervencija, a sam Josip je imao vrlo malo veze s tim.

Mojsije je imao veliki problem. Sa samo nekoliko mjeseci trebao je biti ubijen zbog grijeha što je bio dječak. Bog ga je spasio dajući ga na skrb faraonovoj kćeri. Ali to je učinio kroz postupke Mojsijeve majke, koja je pripremila košaru za njega kako bi plutao na vodi.

PROČITAJTE: BOG IMA NAJBOLJE RJEŠENJE: Koliko ćete Mu vjerovati, toliko ćete i primiti od Njega!

Izrael je imao veliki problem. Na jednoj je strani bilo more, a na drugoj strani egipatska vojska koja ih je htjela pobiti. No Mojsije im odgovori: „GOSPOD će se boriti za vas, a vi budite mirni“ (Izlazak 14,14). I Bog im rastvori more.

David je imao ogroman problem. Morao se boriti protiv Golijata, koji je bio obučeni ratnik koji se nadvio više od metra nad njime. Rekao je: „GOSPOD… će me izbaviti i iz ruke toga Filistejca“ (1. Samuelova 17,37). I Bog je to učinio. Ali David je ipak trebao podići praćku s kamenom da bi pogodio Golijata.

Mnogi drugi problemi mogli bi se dodati ovim primjerima. Ali to je dovoljno da nam pruži uvid u to tko je odgovoran za rješavanje naših problema.

Korisni uvidi

Prvo, svi smo Adamovi potomci koji ne žive u raju. Život je težak, a ne možemo se odmarati i očekivati da će se Bog pobrinuti za nas bez vlastitih napora.

Drugo, Bog normalno rješava naše probleme kroz naš vlastiti trud. Problemi Mojsija i Davida su dobri primjeri. Bez oči vjere lako je ispričati priču o tome kako je Mojsije bio spašen i kako je David ubio Golijata kao primjere ljudske genijalnosti i hrabrosti. Ipak, vjerujemo da Bog djeluje i kroz naše vlastite napore. On nas vodi.

Drugo, Bog normalno rješava naše probleme kroz naš vlastiti trud
Foto: Pexels

Treće, dobivamo mudrost od Boga da rješavamo naše probleme. Noa nije bio uopće svjestan da dolazi problem i zasigurno ne bi razmišljao o izgradnji broda dugog preko 100 metara kao rješenje. Ali Bog mu je rekao. Bog nam također daje mudrost kroz svoju Riječ za rješavanje životnih problema.

Četvrto, ponekad su problemi tako veliki da su izvan naše kontrole i ne možemo učiniti ništa. Moguće da je razlog tome što živimo u palom svijetu. Jednostavno moramo proći kroz njih, znajući da je Bog s nama u problemima umjesto da nas spašava od njih. No, u svojoj milosti On također može odgovoriti na naše molitve i izbaviti nas. To može biti kroz okolnosti koje drugi ne mogu prepoznati kao Božju intervenciju (npr. Josipov primjer). Također može biti kroz moćnu ruku na način koji zadivljuje sve koji tome svjedoče (npr. Izrael koji prelazi preko mora).

Peto, najveći problem koji svi imamo je problem našeg grijeha. To nas odvaja od Boga. Taj je problem Isus riješio za nas. Umro je zbog naših grijeha kako bismo se pomirili s Bogom ako se jednostavno pouzdamo u Gospodina Isusa. Svi drugi problemi, koliko god bili loši, samo su privremeni. Na novoj zemlji koju Gospodin priprema za sve koji vjeruju u Njega neće biti suza, plača, ni boli.

Autor: Marten Wisser; Izvor: Biblword.net