NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeRođena je u 26. tjednu trudnoće s 335 grama: Evo kako danas...

Rođena je u 26. tjednu trudnoće s 335 grama: Evo kako danas izgleda

Djevojčica iz Brazila rođena je u 26. tjednu trudnoće s 335 grama. Liječnici nisu vjerovali da će preživjeti.

Emanuelly Yasmin rođena je sa samo 335 grama i 25 centimetara. Vjeruje se da je ovaj mali ratnik najmanja beba rođena u javnoj bolnici u Brazilu.

Imala je samo 2 posto šanse za preživljavanje

No, nakon pet mjeseci na intenzivnoj njezi otpuštena je iz bolnice.

Prijevremeni porod dogodio se u dvadeset i šestom tjednu trudnoće. Njezina je majka imala visok krvni tlak i beba više nije pravilno primala hranjive tvari kroz posteljicu. To je dovelo njihove živote u opasnost.

Ipak, prije poroda liječnici u bolnici Vila Santa Catarina u São Paulu upozorili su roditelje: Emanuelly ima samo 2 posto šanse da preživi.

Prerano rođena beba 2

Žestoka borba za život

Beba je nakon poroda prevezena iz rađaonice na odjel za nedonoščad. Tamo su se stručnjaci suočili s prvom poteškoćom: intubirati bebu kako bi joj pomogli disati. Cijev je morala biti vrlo tanka, a postupci koje su izvodili liječnici i medicinske sestre morali su biti precizni. I jesu!

Također je bilo potrebno koristiti posebne respiratore koji ne bi oštetili Emanuellyne male organe.

Još jedan izazov: hranjenje nedonoščadi treba biti intravenozno. Možete li zamisliti koliko je teško pronaći venu kod novorođenčeta teškog 335 grama?

“Usprkos poteškoćama, uspjeli smo. I tako je bila hranjena prvih nekoliko dana života, jer cijeli probavni sustav nije bio spreman za hranu”, objasnio je liječnik Luíse Zagne za TV Globo.

7 dana bez fizičkog kontakta

Zbog ograničenja intenzivne njege, Emanuellyna majka nije mogla dotaknuti svoju kćer sedam dana nakon poroda, unatoč tome što ju je pomno pratila i neprestano razgovarala s njom.

Ipak, majka je morala čekati mjesec dana da joj se ostvari san o držanju djeteta u naručju.

“Bio je to moj prvi kontakt s kćeri. Mogla sam osjetiti taj mali otkucaj srca, njezin dah”, kaže Camila Soares koja je već doživjela dva spontana pobačaja. “Sve sam to prebrodila zahvaljujući kćerinoj snazi ​​i volji za životom.”

Prerano rođena beba danas

Ova djevojčica, koja je imala 2 posto šanse da preživi, ​​svakim je danom jačala. I nakon pet mjeseci na intenzivnoj njezi, imala je 2304 grama i 43 cm visine.

Prerano rođena beba danas 1

Tako je bila spremna napustiti bolnicu i vratiti se kući, gdje će i dalje biti pod nadzorom specijalista.