Roditelji ih od malih nogu uče vještinama zbog kojih su najzdravija djeca na svijetu

Kultura pravilne prehrane i discipline je nešto što Japanci od malih nogu uče svoju djecu što ih prati tijekom odrastanja i kasnije tijekom odraslog doba.

Japanski pedijatar i farmaceut Sage Ishizuka ovu je filozofiju roditeljstva nazvao “shokuiku” koja se sastoji od dvije riječi “jesti” i “rasti”.

Ova filozofija potiče škole i roditelje da djecu od ranog djetinjstva uče o hrani, njenom podrijetlu i načinu na koji utječe na naše tijelo i um. Koncept je sastavni dio japanske kulture i ključni je razlog zašto su djeca u ovoj zemlji najzdravija na svijetu.

Japanski roditelji često se ponašaju drugačije od mama i tata u drugim zemljama u odgoju zdrave i sretne djece. Evo njihove tajne.

Zdrave navike od ranog djetinjstva

Liječnici u Japanu savjetuju majkama da se pridržavaju uravnotežene prehrane kada su u pitanju njihova djeca. To uključuje zdjelu riže i miso juhe, zatim plodove mora i gljive kako bi djeca unijela potrebnu količinu minerala i vitamina u svoj organizam.

Od najranije dobi djeca se od kuće kroz vrtić i školu uče zdravim prehrambenim navikama. Japanska vlada je 2005. donijela Osnovni akt o Shokuiku kako bi ga promovirala. U tamošnjim predškolskim ustanovama djeca beru povrće za ručak ili u školi uče o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu.

Isprobavanje novih okusa

Više od 95 posto japanskih osnovnih i predškolskih ustanova ima sustav školske prehrane. Njihove obroke planiraju nutricionisti, a studenti aktivno sudjeluju u procesu posluživanja. Dok neke ustanove i vrtići osiguravaju obroke za djecu, ima i onih koji inzistiraju da mališani obroke donose od kuće.

VIDI OVO: Zašto su japanska djeca poslušna? Metode odgajanja kojima se svi dive

Japanci djeci daju bento obroke umjesto brze hrane

Učiteljica traži od djece da razgovaraju o tome što se nalazi u kutijama za ručak, pa djeca međusobno razmjenjuju obroke kako bi isprobala novu hranu. Većina djece od kuće nosi rižu, povrće, odreske i omlete koji su puno bolje rješenje za djecu od brze hrane jer dobivaju sezonsko povrće i izbjegavaju prerađenu hranu s visokim udjelom masti i aditiva.

Bez čipsa i grickalica

Priprema domaćih kiselih krastavaca ili zamrzavanje povrća i voća u serijama pojednostavljuje kuhanje za roditelje. Japanci svojoj djeci ne daju grickalice, čips i kekse. Zamrzavanje u porcijskim obrocima omogućuje roditeljima da odluče pripremiti hranjiv obrok čak i kada kod kuće nema svježih namirnica.

Čaj od vode i ječma

Japanci djeci ne ograničavaju pristup voćnim sokovima, ali smatraju da je zdravije piti vodu ili čaj. Popularan je čaj od ječma, koji je bogat mineralima i ne sadrži kofein, pa ga djeca mogu piti do mile volje. Izvrsna je alternativa slatkim čajevima i napitcima, a pomaže vam i da unesete manje kalorija.

Primjena shokuike kod kuće navika je većine Japanaca, a ogleda se iu pravljenju frapea od svježeg voća i jogurta. Za to vrijeme roditelji razgovaraju s djecom o voću i gdje ono raste. Na taj način djeca lakše usvajaju zdrave prehrambene navike koje kasnije primjenjuju kroz život.

NAJNOVIJE!