Roditelji, nikada nemojte ovako odgajati svoju djecu

Mnogi roditelji čine banalne greške u odgoju djece, a da ih često nisu ni svjesni. Povedite računa o ovim greškama na kojima mnogi padaju.

Jen Singer, autorica knjige “Vi ste dobra mama” ističe pet najčešćih grešaka koje roditelji rade.

1. Izbjegavate neugodne razgovore

U procesu odrastanja sigurno ćete se naći u situacijama kada će na red doći neugodni razgovori koje, kao roditelj, morate obaviti. Ako mislite da ćete izbjegavanjem razgovora dijete izolirati od društva i da do njega neće doći informacije o, primjerice, seksu – varate se. Dijete od vas može naučiti ispravne stavove i tako imati veću šansu da donese prave odluke.

Također, ne ponašajte se prema tinejdžeru kao da još ne živi u stvarnom svijetu. Njihova stvarnost ih jednako opterećuje, pa za to morate imati razumijevanja.

2. Mislite da morate biti djetetov prijatelj

Možda želite biti najbolji prijatelj svom djetetu, ali ono ima svoje vršnjake, a vi ste mu potrebni kao roditelj. Djeci trebaju pouzdani roditelji na koje se mogu osloniti.

3. Uspoređujete dijete s braćom i sestrama

Jedna od ozbiljnih i najčešćih pogrešaka svih roditelja je usporedba s braćom i sestrama. Svaka osoba je individua i razlikuje se od ostalih. Takva su i djeca. Oni od svojih roditelja žele bezuvjetnu ljubav, zato se sjetite po čemu je vaše dijete posebno, umjesto da ga uspoređujete s braćom i sestrama.

4. Djeci namećete previše obaveza

Djecu ne treba upisivati ​​na svaku aktivnost koju požele, sve dok ne dođu u dob kada na te aktivnosti mogu odlaziti sami.

5. Ne pronalazite vrijeme za sebe

Poslije svih dnevnih obveza prisiljeni ste s djecom ići nabavu namirnica i kada vidite da ne obraćaju pažnju, obećavate im nagradu ako budu dobri. Time im zapravo poručujete da ste umorni i da vam je dosta svega, a njima dajete moć i kontrolu.

Kako biste izbjegli ovakve situacije i bili dosljedni sebi, pronađite trenutke za sebe i “napunite baterije”. Tada ćete imati snage u ovakvim situacijama, a djeca će znati da će za loše ponašanje snositi posljedice.

NAJNOVIJE!