3 velike roditeljske pogreške zbog kojih su djeca neposlušna

Najčešća greška koju gotovo svaki roditelj radi jest ignoriranje djeteta kad napravi nešto loše.

Koje roditeljske pogreške uzrokuju neposlušnost kod djece? Biti roditelj znači svakodnevno učiti s djetetom koje odgajate.

Roditeljstvo je vještina koja se uči usput i nikad se do kraja ne može usavršiti. Na roditeljstvo vas ne može pripremiti nijedna knjiga ili savjet. Biti roditelj znači svakodnevno učiti s djetetom koje odgajate.

Pritom ponekad pogriješiti i nije čudno, no važno je znati prepoznati vlastite pogreške i ne ponavljati ih, a posebno ne dozvoliti greškama da imaju negativan utjecaj na dijete-

1. Niste dosljedni

Najčešća greška koju gotovo svaki roditelj radi jest ignoriranje djeteta kad napravi nešto loše. To u pravilu nije toliko pogrešno, ali jest ako ga se kasnije izgrdi. To uči vaše dijete da će i ubuduće dobiti željenu pažnju kada se ponaša loše. Također, zabranjeno je korištenje time-outa kad god se dijete loše ponaša. Izgubit će svoju učinkovitost i osjećat ćete se kao da je sve što radite borba s djetetom. Ako nešto kažete djeci, a ona vas ne poslušaju te nakon toga ne uslijedi ništa, djeci šaljete poruku da ne mislite ozbiljno i da vas ne moraju slušati. Dijete dobro zna da će ignoriranjem vaših zahtjeva dobiti na vremenu.

2. Previše naređujete

Ako djetetu stalno prigovarate, lako je moguće da će mu naprosto dosaditi sve te silne naredbe. Imate li nemirno dijete, naravno da njegovo ponašanje iziskuje više upozorenja, ali bilo bi dobro da ih mudro filtrirate. Ako dijete konstantno ima vaš glas i vaše prodike kao zvučnu kulisu iza sebe, naučit će jednostavno ignorirati dosadni glas u glavi, pa neće čuti ni ono korisno što mu imate za reći. Ništa ne potiče dijete na suradnju više od nježnog tona glasa. Tihi govor pomaže vam kontrolirati negativne emocije, a posebno ljutnju. Tihi glas smiruje i potiče pažnju, a na koncu će potaknuti i suradnju, budući da stvara opuštenu atmosferu i ohrabruje dijete.

3. Previše govorite „NE“, a premalo „DA“

Dijete koje previše sluša „NE“ u nekom trenutku će vas prestati slušati jer ga zbunjujete i frustrirate. Ispunite djetetu svaki razumni zahtjev. Neka vam bude pravilo ispuniti svaku djetetovu želju – osim ako imate dobar razlog za suprotno. U tom smislu, trebalo bi prorijediti uporabu izraza “ne, ne smiješ, ne može, zabranjeno je.” Pokušajte izbjegavati niječne izraze kada god je to moguće.

Na primjer, ako dijete želi jesti slatkiše prije ručka, umjesto da kažete “ne može” ili “ne može sada”, pokušajte reći: “Da, može, ali tek nakon ručka”. Ova mala promjena u načinu izražavanja promijenit će djetetovu percepciju i umjesto da osjeća kako mu roditelji uskraćuju većinu želja, primijetit će da se većina njegovih želja dragovoljno ispunjava, uz određene uvjete.

NAJNOVIJE!