Ruski vojni liječnik (103) nikada nije bio prehlađen, otkrio je tajnu zdravlja

Rus Fjodor Polivnikov cijelog života je radio kao vojni liječnik, ali sam nikada nije bio bolestan.

Preživio je tri rata, danas ima 103 godine, a evo u čemu je tajna ovog ratnog veterana i kako izgledaju njegovi dani (ne umirovljenički – on i dalje radi!).

Fjodor svoj dan započinje čitajući vijesti. Memorija mu je savršena, a cijelog svog života se sjeća savršeno. Živi sam u svom stanu, jedina pomoć na koju pristaje jeste da mu susjeda sprema večeru.

Posljednje tri godine zdravlje mu se malo pogoršalo, ali gotovo jedno stoljeće je bio savršeno zdrav. Kako?

Nikada nije pio niti pušio

“Racionalni način života vam je odgovor. Ja nikada nisam pio niti pušio”, kaže vremešni djedica. U životu je, kaže, bio okružen mnoštvom alkohola, ali nikada nije dopustio da ga on zavede.

VIDI OVO: 110 godina stara žena za dugovječnost zahvaljuje Bogu: ”On me drži, zbog njega živim”

Na ratištu je liječio mnoge ranjene vojnike, a onda je svakom ranjeniku bilo dozvoljeno 50 ml votke, kako bi lakše podnio bolove. Sav taj alkohol davan je doktoru Polivnikovu, ali nikada nije bio zainteresiran ni da lizne votku. Kod kuće ima mnoštvo boca najrazličitijih pića koje je tijekom života dobivao na poklon, i sve su i dalje neotvorene.

Fjodor Polivnikov je sudjelovao u tri rata – Zimskom ratu (Sovjetski savez-Finska), ratu između Sovjetskog saveza i Nacističke Njemačke i u Japanskom ratu. On je gotovo jedini živi svjedok Zimskog rata.

Za vrijeme rata je bio na rubu smrti

Kaže da je rat između SSSR-a i Njemačke jedan od najvažnijih i najsloženijih događaja u njegovom životu, jer je tada bio na rubu smrti.

Prilikom jednog od bombaških napada, nije imao vremena kako bi pronašao siguran zaklon i ostao je pod ruševinama jedne kuće. Ležao je tamo 24 sata, dok ga na kraju nisu pronašli i izvukli. Nije mogao govoriti, toliki je bio šok koji je pretrpio. Međutim, odbio je otići na liječenje. Insistirao je da mu rane same zacijele, i tako je i bilo.

VIDI OVO: Napitak dugovječnosti: Ako želite biti zdravi, dodajte ovo u kavu

Fedor Polivnikov sebe nije štedio. Preko dana je učio, a tijekom noći radio. Tih godina puno je gladovao, zajedno s ostalima. Jeo je 125 grama kruha za cijeli dan.

“Dijelili smo kruh na tri jednaka dijela. Jeo sam striktno u određeno vrijeme, jer ako pojedete sve odjednom, naredna 23 sata bit ćete jako gladni. Naravno, bilo je teško izdržati, naročito jer to nije bio mirisni, vruć kruh iz pekare, već nešto mnogo gore”, prisjetio se ratni veteran, koji tijekom te službe na ratištu i kasnije nije dobio ni običnu prehladu.

Nikada se nije opterećivao stvarima kojima se mi opterećujemo

Vjeruje da je to zato što se tada niko nije opterećivao stvarima kojima se danas opeterećujemo.

“Prehrana je bila skromna, ali dovoljna, od nje niste mogli dobiti kolesterol i ostalo što narušava zdravlje. Poanta je bila biti sretan i s to malo što imaš, i to te čini zdravim iznutra.”

VIDI OVO: Najzdraviji i najdugovječniji ljudi nisu oni koji idu u teretanu: Evo što trebate raditi!

Sretnim i zdravim ga je činila i ljubav supruge Marije Stepanovne, koja je trajala punih 50 godina. Rodila mu je dva sina, koji su Fedoru svakodnevni izvor sreće od kako je Marija preminula 2006. godine.

Ovaj liječnik vjeruje da je najvažnija tajna njegove dugovječnosti i ljubav prema znanju. Učenje mu čuva mozak “u treningu”. Kada je doktorirao na odsjeku vojne medicine, upisao se na Filozofski fakultet, na kojem je također briljirao.