Samo nam Duh Sveti može dati snagu da prestanemo biti uzrujani

Ogorčena osoba ne sluša ničiji savjet. Ogorčena osoba ne mari ni za Riječ Božju. Zašto? Uzrujanost, gorčina i mržnja zatvaraju oči i uši – i otvrdnjuju srce!

Osoba koja dugo lagano kuha povremeno može pokazivati dokaz pokajanja i reći: ‘’Da, pokušavam se otresti svoje ljutnje, ali je teško.’’ Ali ako ostavi gorjeti mali plamičak, s vremenom će se njezino gorko varivo ponovno lagano kuhati.

Prorok Hošea uspoređuje ljudsko srce s peći. On kaže da se ta peć može ražariti vatrom požude, ljutnje, uzrujanosti, gorčine, idolopoklonstva:

‘’Svi su oni preljubnici, kao peć su ražarena koju pekar više ne potpaljuje kad zamijesi tijesto pa dok ne ukisne… U zavjeri srce im se žari poput peći; svu noć njihova jarost drijema, ujutro se razgara ko plam ognjeni; poput peći svi su se raspalili’’ (Hoš 7,4-7).

Kruh ispečen u toj peći predstavlja plod našeg života. Razmislite o tome: i mi poput pekara uzimamo tijesto našega života i mijesimo ga s kvascem: požudom, gorčinom, ljutnjom. Tijesto možemo ostaviti blizu peći a da ga ne ispečemo. Vatra u peći će se početi gasiti. Ali činjenica je da kvasac još uvijek djeluje tražeći svoj put kroz kruh, šireći svoja kvarljiva svojstva.

Ljubljeni, kvasac u vašem srcu sad teško radi. Možda ne raspiruje vatru u peći, ali na kraju će kvasac pak dići tijesto i u trenutku bijesa ispeći ćete kruh nepravde!

To opisuje živote mnogih kršćana danas. U svom su srcu imali malo kvasca – neku malu ljutnju ili uvredu s kojom se nikada nisu pozabavili, s kojom se nikada nisu suočili i pokajali za nju. Umjesto toga, jednostavno se prave da to ne vide i vjeruju da je njihovo srce čisto, nevino. Čak mogu i svjedočiti: ‘’Ništa nemam protiv te osobe i ni nad čime ne ključam.’’

Ali kvasac gorčine još uvijek djeluje u njima – dosežući svako područje njihova života. I doći će vrijeme kad će se ponovno pojaviti dižući se kao ukvasani kruh, jer se njime nikada nisu pozabavili!

‘’Gnjevljiv čovjek zameće svađu, a naprasit čovjek počini mnoge grijehe’’ (Izr 29,22). Svaki onaj koji ima skriveni bijes na kraju će ga raspiriti – i završiti obilujući grijehom!

Autor: David Wilkerson