NaslovnicaŽivotSamo nam Duh Sveti može dati snagu da prestanemo biti uzrujani

Samo nam Duh Sveti može dati snagu da prestanemo biti uzrujani

Ogorčena osoba ne sluša ničiji savjet. Ogorčena osoba ne mari ni za Riječ Božju. Zašto? Uzrujanost, gorčina i mržnja zatvaraju oči i uši – i otvrdnjuju srce!

Osoba koja dugo lagano kuha povremeno može pokazivati dokaz pokajanja i reći: ‘’Da, pokušavam se otresti svoje ljutnje, ali je teško.’’ Ali ako ostavi gorjeti mali plamičak, s vremenom će se njezino gorko varivo ponovno lagano kuhati.

Prorok Hošea uspoređuje ljudsko srce s peći. On kaže da se ta peć može ražariti vatrom požude, ljutnje, uzrujanosti, gorčine, idolopoklonstva:

‘’Svi su oni preljubnici, kao peć su ražarena koju pekar više ne potpaljuje kad zamijesi tijesto pa dok ne ukisne… U zavjeri srce im se žari poput peći; svu noć njihova jarost drijema, ujutro se razgara ko plam ognjeni; poput peći svi su se raspalili’’ (Hoš 7,4-7).

Kruh ispečen u toj peći predstavlja plod našeg života. Razmislite o tome: i mi poput pekara uzimamo tijesto našega života i mijesimo ga s kvascem: požudom, gorčinom, ljutnjom. Tijesto možemo ostaviti blizu peći a da ga ne ispečemo. Vatra u peći će se početi gasiti. Ali činjenica je da kvasac još uvijek djeluje tražeći svoj put kroz kruh, šireći svoja kvarljiva svojstva.

Ljubljeni, kvasac u vašem srcu sad teško radi. Možda ne raspiruje vatru u peći, ali na kraju će kvasac pak dići tijesto i u trenutku bijesa ispeći ćete kruh nepravde!

To opisuje živote mnogih kršćana danas. U svom su srcu imali malo kvasca – neku malu ljutnju ili uvredu s kojom se nikada nisu pozabavili, s kojom se nikada nisu suočili i pokajali za nju. Umjesto toga, jednostavno se prave da to ne vide i vjeruju da je njihovo srce čisto, nevino. Čak mogu i svjedočiti: ‘’Ništa nemam protiv te osobe i ni nad čime ne ključam.’’

Ali kvasac gorčine još uvijek djeluje u njima – dosežući svako područje njihova života. I doći će vrijeme kad će se ponovno pojaviti dižući se kao ukvasani kruh, jer se njime nikada nisu pozabavili!

‘’Gnjevljiv čovjek zameće svađu, a naprasit čovjek počini mnoge grijehe’’ (Izr 29,22). Svaki onaj koji ima skriveni bijes na kraju će ga raspiriti – i završiti obilujući grijehom!

Autor: David Wilkerson