Samo za one koji uistinu žele imati dobar brak

Ako još niste odustali od borbe (a nikada ne trebate) te još uvijek želite imati dobar brak, ovaj članak je namijenjen vama!

Mnogi danas gledaju na brak kao na privremeni ugovor između dvoje ljudi. Kad u takvom braku nestane ljubavi, bolje ga je okončati. Kršćani se nikako ne rukovode spomenutim, već od samoga stupanja u brak ustraju na izgradnji čvrstih bračnih temelja.

Bračni supružnici svoj brak trebaju gledati u bračnom odnosu Krista i Crkve. Taj zadivljujući božanski odnos odražava stvarnost kršćanskog braka.

Muževi su potaknuti ugledati se na Kristov odnos prema Crkvi, promatrati način kako se žrtvovao za nju, ljubio ju, očistio i posvetio te učinio da bude bez mane, i zatim živjeti prema tom uzoru. Isto tako, žene su potaknute promatrati Crkvu, Zaručnicu i Tijelo Kristovo, kako bi zapazile njezinu voljnu podložnost i poštovanje, a zatim slijedile isti put.

Zadaci koji su postavljeni pred bračne supružnike nisu laki, međutim, oni su ostvarivi u sili Duha Svetoga. U današnjem grijehom zatrovanom društvu brak se ponekad omalovažava i sve su učestaliji razvodi. I kršćanski brakovi katkad dođu pred takvu kušnju.

Mnogi danas gledaju na brak kao na privremeni ugovor između dvoje ljudi. Kad u takvom braku nestane ljubavi, bolje ga je okončati. Nanovo rođeni kršćani se nikako ne rukovode spomenutim, već od samoga stupanja u brak ustraju na izgradnji čvrstih bračnih temelja. Brak, kao i kuća, zahtijeva održavanje i povremene (manje i veće) popravke. Ali i u kući i u braku postoje bezbrojne prilike za kreativnost, za novi način obavljanja zadataka, za drugačiji razmještaj.

Odvojite više vremena jedno za drugo

Prvo zlatno pravilo za bračne supružnike glasi: odvojite više vremena jedno za drugo i zajedno se zabavljajte. U srcu kršćanskoga braka nalazi se snažno prijateljstvo pa redovito zajedničko vrijeme i druženje treba biti prvo od ulaganja koje će osigurati čvrsti temelj za čvrsti brak. Pored zajedništva, važna je učestala komunikacija. Istraživanja pokazuju da brojni brakovi propadaju zbog ne komuniciranja bračnih supružnika. Komunikacija je most koji povezuje supružnike i vodi ka duševnom jedinstvu, ponajviše zato što ne možemo jedno drugom čitati misli niti zaviriti u srce. Stoga je razgovor između dvoje supružnika još jedna važna karika u izgradnji braka.

Iskazujte ljubav

Također, jedno od pravila koja vode čvrstoći braka je: iskazujte ljubav i proučite načine na koje se vaš partner osjeća voljeno. Umjesto da se pokušava promijeniti bračnog supružnika, treba prihvatiti njegove potrebe, različitost i naučiti kako mu prenijeti ljubav na odgovarajući način. Za vrijeme Posljednje večere Isus je rekao svojim učenicima: ”Ljubite jedan drugoga kao što sam ja ljubio vas.” (Iv 15,12). Poput Krista, supružnici trebaju ispuniti njegovu zapovijed jedno prema drugome na način koji će ih uvjeriti da su si važni i posebni.

Tjelesno jedinstvo

Za čvrste bračne temelje važan je još jedan element – tjelesno jedinstvo. Ljudsko biće nije samo duh, koji može uspostaviti osobni odnos s Bogom, i duša koja može uspostaviti osobni odnos s ljudima, već je i tijelo – tjelesno biće. Budući da je Bog dao naputke za naše osobne odnose, On je stvorio i dizajn za naše fizičke odnose. Slijeđenje tog dizajna rezultira ugodnim seksualnim odnosom između muža i žene.

Stvoreni smo za ljubav, od Boga koji je ljubav. Sposobni smo za prijateljstvo, romantičnu i seksualnu ljubav i to treba biti vidljivo i u bračnom savezu. Jedno treba imati na umu – što se više bračni supružnici približavaju Bogu, to su bliži jedni drugima i zajednički je život plodonosniji, veseliji, jer Bog daje da se u srcu svake osobe rađaju plodovi Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost. (Gal 5,22)

NAJNOVIJE!