Savjet bake koja je odgojila 11 djece: Poslušajte ga i bit ćete najbolja mama na svijetu

Baka koja je odgojila jedanaestero djece ima vrlo važan savjet za sve današnje mame. Ako ga poslušate, bit ćete najbolja mama na svijetu.

Nakon što je rodila svoje prvo dijete i podlegla tipičnim, ma zapravo – modernim – majčinskim stresovima poznata australska blogerska “kraljica” Constance Hall za savjet je pitala svog tatu, odnosno mamu koja je odgojila 11 djece i gotovo nikada nije izgledala kao da će ovog časa pregorjeti, prenosi Index.hr.

Savjet koje bi moderne mame trebale poslušati

Kako je to moguće, pitala ga je, a on joj je mirne duše odgovorio:

“Ona se nikada nije ni upola toliko živcirala kao što se živcirate vi moderne mame!”

Savršen savjet kojeg joj je objasnio dodatnim riječima – “Ona nije morala ići u banku, nije morala ići u trgovinu svaki dan, ona nije ni znala niti se htjela toliko živcirati oko svega oko čega se vi živcirate. Njoj i mnogim mamama prije nikada nije bilo tako važno da njihova beba mora dostići svaki svoj razvojni korak u nekom zadanom vremenu. Ona je jednostavno podizala svoju djecu, uživajući u njima i u njihovom društvu. I u sebi, u konačnici, onoliko koliko je uspijevala dok su djeca bila tu negdje oko nje.”

Nije li to zaista savršen savjet i jedan bezbrižan put kojeg bi moderne mame definitivno trebale pronaći. U sebi, jer ga u današnjem društvu sigurno naći.

Usporedbe radi, uz ovaj je savjet Constance na svom Facebook profilu napisala kako to zapravo izgleda danas i zbog čega smo mi mame zapravo toliko zastranile.

Savjet bake jedanaestero djece
Foto: Air Force Photo/Tech. Sgt. Jennifer Buzanowski

VIDI OVO: Baka posramila umišljenu djevojku u autobusu

Danas je drugačije

“Mnogi od nas danas, hajdemo staviti ruku na srce, ne uživamo toliko u našoj djeci i svi smo mi zapravo samo upola kao prije posvećene svojoj djeci i to ne zato što to ne želimo već zato što smo toliko pod pritiskom svega drugoga da baš zbog toga što svojoj djeci želimo samo najbolje, najviše nekako ignoriramo njih, a i sebe same.”, priznala je Constance koja inače ima četvero djece, a javnost je voli zbog njenog ultra iskrenog stava prema roditeljstvu.

No čak i kada ona – baš ona – oličenje spontanosti i bezbrižnosti, prizna ovako nešto, odmah nam je jasno u čemu je zapravo problem.

Mi se danas toliko trudimo biti savršene mame – želimo biti super mame, super dojilje, želimo izgledati savršeno – idemo u teretanu, trčimo u trgovinu, obavljamo banku, obavljamo poslove, kuhamo organsku hranu, živciramo se na najjače jer nemamo vremena ni za frizuru da nam netko sakrije te sijede, i doslovno se bojimo opet klince nahraniti nekom večerom za van – samo zato da nam ne SUDE!

I što smo zapravo time dobili? Tom stalnom utrkom da budemo najbolje što možemo? Dobili smo to da smo živčanije nego ikad, a iako sve to radimo radi naše djece, ali i naših partnera (jer savršena mama mora biti i savršena žena, zar ne?) na kraju ispadnu da se na kraju dana više nemamo vremena baviti nikim. I ne samo to, dodala je Constance, i toliko je u pravu da ne može biti više u pravu – “Stalno smo tu negdje, ali smo svugdje nekako na pola, i onda se čudimo što nas i naša djeca i naši bračni partneri više ne doživljavaju kao prije. I oni nas poslušaju samo na pola jer se već usred druge rečenice pomalo isključuju zapravo nam vraćajući onako kako se i mi ponašamo prema svima.

Sve zato što smo se toliko trudile biti super mame i super žene – umjesto da se stvarno opustimo i počnemo konačno živjeti u trenutku – za tu djecu koju smo s toliko ljubavi donijeli na svijet.”