NaslovnicaŽivotKako se oduprijeti seksualnom iskušenju?

Kako se oduprijeti seksualnom iskušenju?

Kršćani uvijek imaju moć načiniti izbor te se mogu oduprijeti seksualnom iskušenju, a sve to zahvaljujući novoj naravi koju je Bog usadio u njih i zbog dara Duha Svetoga, u kojem se trebaju “kretati” (Rim 8,12-16; Gal 5,16-25).

John Bunyan u svojoj knjizi “Sveti rat” predstavlja čovjeka kao utvrđeni grad, na čije zidine napada neprijatelj (đavao) ne bi li u njega provalio i zauzeo ga. Ova slika nije daleko od istine, jer čovjekova ličnost zaista jeste poput grada, te demonska invazija udružena s unutarnjim izdajničkim snagama (plot, stari čovjek), nastoji porušiti zidine i provaliti u grad.

Zidovi postoje kako bi nas zaštitili, da neprijatelja drže vani. Zato, u životu jednog kršćanina je vrlo važno da neprestano nadgleda svoje zidine, popravlja ih i da uvijek ima postavljenih stražara na njima.

Ovo su neki principi koji te mogu očuvati

Živi po Riječi Božjoj

Isus je rekao: “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” (Mt 4,4) Riječ živjeti je sveobuhvatna i uključuje sve što misliš, gledaš, kažeš ili govoriš. Sve mora proistječe iz istog izvora: Riječi Božje. Ona mora dobiti neospornu prednost u svim područjima tvoga života.

Podredi se disciplini

U 2. Timoteju 1,7 Pavao kaže da nam je Bog dao Duha sile, ljubavi i samodiscipline. (Naši prijevodi govore o “mudrosti”, “čistoći”, dok točan prijevod bi bio “samokontrola”.) Ovo je osnovni oblik discipline u životu svakog djeteta Božjeg – samodisciplina. Ako ne naučimo biti samodisciplinirani, onda nijedan drugi vid discipline nam neće pomoći.

Vjernik bez samodiscipline, je kao grad s razvaljenim zidinama, i u njega može neprijatelj ulaziti kako želi: “Tko nema vlasti nad duhom svojim, on je grad razvaljen bez zidova.” (Mudre izreke 25,28).

Bog se ne ljuti na nas ako u svojim pokušajima hodanja putem svetosti ponekad i padnemo, ali On se na nas “ljuti” kada padnemo i više ne želimo ustati, kada odlučimo predati se, kada mu ne vjerujemo (Ps 78,18-22).

Njeguj ispravno zajedništvo

Nijedno Božje dijete nije “pusti otok”. Ono treba pomoć drugih kršćana, da stoje uz njega dok ih Bog izgrađuje. Treba razumjeti da najsnažniji utjecaj na naše živote imaju ljudi s kojima se družimo.

Biblija upozorava: “Zli razgovori kvare dobre običaje.” (1 Kor 15,33). Ako iskreno želiš ići putem posvećenja i sačuvati svoje oslobođenje, onda ćeš morati prekinuti sve odnose koji imaju loš utjecaj na tebe, te početi tražiti ljude i prijatelje koji će te ohrabrivati ​​i davati ti dobar primjer vjere. Ovo znači da treba pametno birati ljude s kojima ćemo provoditi vrijeme ili kome ćemo se povjeravati.

Njeguj svakodnevno zajedništvo s Bogom. Hodaj (živi) u svjetlu – zajedništvu s Kristom (1. Iv 1,7). Ovo znači da se moraš osloniti na Svetog Duha, On je tvoj Pomoćnik, Učitelj. On te želi voditi i za sve se pobrinuti, on će alarmirati tvoju savjest, tvoj duh, na svaku potencijalnu opasnost – prijetnju.

Stavi na sebe punu Božju borbenu opremu

Pavao poziva: “Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim.” (Ef 6,11).

IZVOR:Siont.net