sedam gromova otkrivenje
Foto: Pexels

Sedam gromova se pojavljuju u Otkrivenju 10,1-7. U svom apokaliptičnom viđenju apostol Ivan je vidio snažnog anđela koji je prelazio preko mora i zemlje sa svitkom u ruci. Anđeo je viknuo kao lav, i onda su progovorili glasovi sedam munja. Ivan se upravo spremao zapisati ono što su glasovi govorili, kada mu je glas s neba rekao: “Zapečati to što prozbori sedam gromova! Toga ne piši!” (Otkrivenje 10,4).

Događaj od sedam gromovnih glasova se dogodio u razdoblju između oglašavanja šeste i sedme trube. Sedam gromova nisu uobičajeni zvuk groma, već gromovni glasovi koji prenose poruku. Grčka riječ prevedena kao “grom” znači i “viknuti” (rika).

Grom je često znak suda u Pismu, kao što se nalazi u 1. Samuelovoj 2,10, 2. Samuelovoj 22,14 i na još nekoliko mjesta u Otkrivenju (8,5; 11,19; 16,18), tako da ovih sedam moćnih glasova vape za Božji sud nad grešnom zemljom. Grom predstavlja Božji glas. Psalam 18,13 kaže: “Jahve s neba zagrmje, Svevišnjega glas se ori.” (Psalam 18,14).

Još dokaza da su sedam gromova Božji glas se nalazi u Otkrivenju 4,5: “Od prijestolja izlaze munje, i glasovi, i gromovi; pred prijestoljem gori sedam ognjenih zubalja, to jest sedam duhova Božjih”. Još jednom je glas Božji opisan kao grom koji je prikaz moći, veličanstva i slave našeg silnog Gospodina. U ovom stihu, Ivan je vidio najavu božanskog gnjeva koji će se izliti na zemlju kao što je opisano u Otkrivenju 16-19.

Kada se Ivan spremao zapisati riječi sedam gromova, glas s neba mu je zapovjedio da zapečati što mu je bilo otkriveno. Iz istog trona iz kojeg izlaze munje, glasovi i gromovi je izašla i zapovijed da se zapečati ono što je Ivanu bilo otkriveno. Razlog nije dan, ali može biti da je sud bio previše strašan kako bi bio otkriven. Sadržaj poruke ne nalazi u Pismu, tako da ne možemo nagađati što je zapisano u njemu. Ono što su glasovi sedam gromova rekli su jedine riječi u Otkrivenju koje su zapečaćene.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.