Seks i golotinja na filmskom platnu

Golotinja i seksualnost česte su teme u današnjim filmovima i na televiziji. Čini se sve teže naći film ili emisiju koja nema barem kratak prikaz golotinje ili cijelu scenu strasnih odnosa.

Biste li to učinili? Kao muž, biste li dozvolili svojoj ženi da otkrije svoje grudi i tijelo pred filmskom kamerom? Biste li dopustili da joj neki drugi muškarac skine odjeću, poljubi ju, legne s njom u krevet i da pokretima simulira seks s njom? Biste li pristali da kamermani snimaju scenu za scenom, iz svakog mogućeg ugla, sve dok svaki detalj ne postane savršeno uvjerljiv? Bi li vam bilo u redu da mi ostali ovo gledamo radi zabave? A vi, ženo, bi li vam bilo u redu da vaš muž u toj sceni drži drugu ženu u naručju i glumi zadovoljstvo? Postoji li išta, što bi ovo učinilo prihvatljivim?

Vjerujem da je Biblija vrlo jasna da su seks i golotinja koja uz njega ide nešto što je sveto i što se dijeli samo između muža i žene. Ono što je dobro i prikladno u braku – besramna golotinja i nesputani seks –pitanja su isključivosti i privatnosti. Mislim da ćete se vjerojatno složiti sa mnom.

Golotinja i seksualnost česte su teme u današnjim filmovima i na televiziji. Čini se sve teže naći film ili emisiju koja nema barem kratak prikaz golotinje ili cijelu scenu strasnih odnosa. Iako mnogi kršćani osjećaju slobodu da sve to gledaju, sve više sam uvjeren da ne bismo smjeli. Sve više sam uvjeren da kršćani trebaju izbjegavati gledanje filmova sa scenama golotinje i seksualnosti. Postoji mnogo razloga za to, ali danas ću se fokusirati na samo jedan koji smatram osobito uvjerljivim.

Počnimo od ovoga: Ono što vidimo na ekranu istovremeno je i realno i fikcija. Kada je riječ o nagosti i seksu u filmovima, ponekad zbog fiktivne radnje zaboravimo da su prisutne i realne činjenice. Ono što smo gledali izmišljena je priča, ali ona koju su realno glumili stvarni ljudi. To ima važne implikacije kada su u pitanju scene iz spavaće sobe. Kako bi snimili tu scenu, pravi ljudi moraju ukloniti pravu odjeću, biti stvarno goli, dodirivati se na stvaran način i činiti stvarne pokrete u stvarnom krevetu. To možda i nije bio istinski spolni odnos, no to još uvijek uključuje stvarne radnje između stvarnih ljudi. Razlog zašto scene seksa izgledaju stvarno jest taj da u velikoj mjeri one i jesu stvarne. Ono što vidite nisu lažne grudi, glumci ne razmjenjuju lažne poljupce ili se lažno miluju, ona se ne pretvara da ga je obavila svojim nogama.

Sada se postavlja pitanje: Biste li dopustili da vaša žena sudjeluje u toj sceni? Biste li ju sutra otpratili na posao znajući da će satima biti u toplesu, da će se valjati u krevetu s drugim muškarcem dok snimateljska ekipa gleda, a redatelj kaže: „Ne, stavi ruke tamo. Pomiči se ovako…“ Inače ne bi imala seks s njim, ali će dati sve od sebe da djeluje kao da to zaista radi kako bi drugi u to vjerovali. Koristit će sve što zna o pokretima u krevetu, koje čini dok uživa u seksu s tobom, i to će oponašati s ovim drugim muškarcem. Žene, bi li za vas bilo prihvatljivo da ju vaš muž skida, ljubi i nosi u krevet? Moje je mišljenje da se ne može zamisliti ikoji scenarij u kojem bi to bilo prihvatljivo, a u kojem bi to također bilo moralno i ispravno. Držite se ovog uvjerenja na trenutak.

Poznata vam je druga najveća Božja zapovijed: „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.“ Ova zapovijed podrazumijeva da način na koji se ponašamo prema najdražima treba biti i način na koji se ponašamo prema onima koje volimo najmanje, pa čak i prema onima koje uopće ne poznajemo. Bog pretpostavlja da ćete zaštititi svoje interese i čini da zaštita vlastitih interesa bude vaš vodič za zaštitu interesa drugih.

Ustanovili smo kako je nezamislivo da se vaša žena skida pred kamerom ili da vaš suprug simulira seks s nekom glumicom. To je dobar pokazatelj toga kako trebamo razmišljati o toj glamuroznoj holivudskoj djevojci kad počne skidati bluzu i kad se obmota oko tog tipa. Nemate pravo vidjeti njezino tijelo kao da je išta manje sveto od tijela vašeg bračnog druga. Ako bi vam bilo nedopustivo gledati svoju ženu kako glumi seks i seksualno zadovoljstvo s drugim muškarcem, trebalo bi vam jednako biti nedopustivo da se zabavljate gledajući druge kako to simuliraju. Odbijati gledati takve stvari jednostavno je ljubav prema bližnjemu svojemu kao prema samome sebi, ljubav prema toj glumici isto kao i prema vašoj ženi.

Biblija zabranjuje ono što ti glumci rade. Ako Biblija zabranjuje ono što oni rade, onda također zabranjuje da vi kao voajer sudjelujete u tome. Ako je grijeh to što rade, onda je grijeh i to gledati. No, vi imate još veću krivnju jer ste kršćanin, onaj koji ih treba gledati kao što ih gleda Krist. Ne daj Bože da biste ikada prihvatili da vaša žena bude gola za našu zabavu! Sukladno tome, ne daj Bože da ikada tolerirate drugu ženu kako se skida za vašu zabavu!

Autor: Tim Challies; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Challies.com

NAJNOVIJE!