Seksualni snovi
Foto: Unsplash

Prema autoru i pastoru Johnu Piperu postoji nekoliko potencijalnih razloga zbog kojih sanjamo seksualne snove. On objašnjava kako bi oni mogli biti znaci poslani od Boga kako bi nas se ”prestrašilo”.

Reformirani, baptistički pastor govorio je o seksualnim snovima u svojoj nedavnoj radio emisiji „Pitajte pastora Johna“, za vrijeme koje je odgovarao na upite o teološkim problemima.

Seksualni snovi u kojima su uključeni supruga i drugi muškarci

Piper je odgovarao na pitanje slušatelja kojeg je zanimalo zbog čega sanja lucidne „seksualne snove u kojima su bili uključeni njegova supruga i drugi muškarci“, nastavljajući kako je zbog tih snova osjećao kao da je ”sagriješio”, iako nije imao kontrolu nad njima.

VIDI OVO: Je li grijeh imati seksualne snove?

Kao odgovor, 73-godišnji teolog ponudio je četiri stiha iz Biblije koji razjašnjavaju ovaj problem. Piper je rekao da bi to mogli biti snovi koji daju pogrešnu poruku, koji su nasuprot Pisma, citirajući Zahariju 10, 2: „Jer idoli govore samo laž. Vračevi gledaju samo varku. Objavljuju ništave sne, daju vjetrenu utjehu. Zato moraju otići kao stado, sada su u nevolji, jer ih ne pase nitko“.

„Ono što najprije želim reći o Gospodinu, za san i đavlu jest to da je to bio lažan san. To ne znači da sam nevjeran. Ja sam vjeran svojoj supruzi. Nisam joj nevjeran. Ti snovi su laži“, rekao je, prenosi Faithwire.

Seksualni snovi mogu biti ispit

Prema Piperu, snovi također mogu biti ispit, nakon čega se referirao na Ponovljeni zakon 13, 2-3: „Ako se u tvojoj sredini pojavi kakav prorok ili čovjek sa snoviđenjima pa ti iznese kakvo znamenje ili čudo; i to se znamenje ili čudo o kojem ti je govorio ispuni i onda ti on rekne: `Pođimo sad za drugim bogovima kojih dosad ne poznaješ i njima iskazujmo štovanje“.

VIDI OVO: Govori li Bog kroz snove?

„Nije pogrešno reći, dok vas ovi snovi muče, snovi, sotono umu, hormoni, što god da je, nećete me uvući u ovo. Vidim kako se moja vjera ovdje ispituje. Volim li svoju suprugu? Volim li čistoću? Volim li svetost? Volim li Krista, koji je umro kako bi me učinio svetim? Da, volim. Neću pokleknuti zbog ovog ispita. Položit ću ga na temelju vjere u krv Isusa Krista koji je pokrio sve moje grijehe i koji me osnažuje za hod u istini“, rekao je Piper.

Snovi mogu otkriti istinite, pa i skrivene želje

„Naši snovi mogu isto tako otkriti istinite, pa čak i skrivene želje“, nadodao je.

Kako bi ovo potvrdio, poznati pastor ukazao je na stihove iz Izaije 29, 8, gdje piše: „Bit će kao kad gladan sanja da jede, a probudi se prazna želuca; i kao kad žedan sanja da pije, pa se, iznemogao, suha grla probudi. Tako će se dogoditi mnoštvu naroda koji vojuju protiv Gore sionske“.

U konačnici, Piper kaže kako Bog može koristiti ovakve snove kako bi nas uplašio i ponizio ispred potencijalnog grijeha; jako prisutne opasnosti.

Bog nas kroz snove želi upozoriti i držati podalje od grijeha

„Bog zaista koristi snove kako bi nas prestrašio upozorenjima. To čini kako bi ponizio naš ponos i držao nas podalje od grijeha“, objašnjava on. „No ako je to istina, onda je jedan način kako možemo gledati na seksualno zabranjene snove; snove u kojima činite seksualno nedopuštene stvari, jest taj da nas Bog u snovima plaši kako te iste stvari ne bismo činili u stvarnome životu“.

VIDI OVO: Kako biti siguran da snovi i vizije dolaze od Boga?

Kao čuvanje od seksualno eksplicitnih snova Piper predlaže iskrenu molitvu izbavljenja. Piper također potiče vjernike neka maknu iz svojih života sve što slobodno promiče seksualnost; ne samo pornografiju, već i televizijske emisije i filmove, koji sadrže seksualno stimulirajući sadržaj.

„Ovdje govorimo o gotovo svim televizijskim emisijama i filmovima“, Piper primjećuje. „To vam ne treba. Kršćani svoje umove nisu 2.000 godina hranili svaku večer filmovima. Filmovi koji u sebi sadrže seksualno poticajne prizore neće vam pomoći“.