10 sekularnih filmova koji uče kršćanske vrijednosti

Ponekad može pomoći kada moderne filmove podijelimo u dvije kategorije: utemeljene na vjeri i sekularne. No čineći tako možemo pogriješiti. To nas može spriječiti da vidimo istinu i čak evanđelje u sekularnim filmovima.

J. R. R. Tolkien, kreator Gospodara prstenova izgleda da je poticao svoje čitatelje na traženje istine u svim oblicima u medijima kada je pisao: „Neizbježno je da će mitovi koji su utkani u nas, iako sadržavaju netočnosti, također odražavati razlomljene djeliće istinske svjetlosti“.

„Naši mitovi mogu voditi u pogrešnom smjeru, no oni se, barem slabašno, trude ići prema luci istine“, dodao je.

To ne znači da svaki holivudski film jednako prikazuje istinu. Neki filmovi su iskreno rečeno smeće. No to bi trebalo značiti da filmove uvijek promatramo više kritički, neprestano tražeći elemente Biblije koje je Hollywood posudio, svjesno ili nesvjesno.

Donosimo deset sekularnih filmova koji imaju kršćanske teme i koji uče kršćanske vrijednosti:

Amistad

Pedeset trojica robova diže pobunu na španjolskom brodu ”La Amistad”, koji završava na tlu Sjedinjenih Država. Nakon pobune, oni bivaju uhićeni i optuženi za ubojstvo i piratstvo. Te optužbe donose smrtnu kaznu. No tada bivši predsjednik, John Quincy Adams, koji više nije u službi, preuzima njihov slučaj. Zasnovan na istinitoj priči i smješten u 1839., Amistad pokazuje kako su većina abolicionista bili kršćani. Film je prepun kršćanskih tema, kao što su zaštita slabih i zauzimanje za pravdu, čak i onda kada to nije popularno. No, film nije za djecu. Zbog brutalnih scena nasilja i golotinje film je dobio ocjenu ”R”.

Most špijuna

Sovjetski špijun biva uhvaćen u Sjedinjenim Državama usred Hladnog rata. Neodlučni američki odvjetnik dobiva zadatak braniti ga. Film je prepun biblijskih tema. Svaki je život važan, čak i život onih koji su krivi. Ustvari, svakome od nas treba obrana. Film završava sa razmjenom zarobljenika koja ima biblijskih elemenata. U ovom filmu koji je zasnovan na istinitoj priči iz 1957., Tom Hanks glumi glavnu ulogu. Mark Rylance, glumac zarobljenog Sovjeta, osvojio je Oscara za najboljeg sporednog lika. Zbog nekih scena nasilja i grubih riječi film je označen kao PG-13 film.

VIDI OVO: 4 sekularna filma koja bi svaki kršćanin trebao pogledati

Snježno kraljevstvo

Unatoč tomu što je u kina izašao 2013., ovaj film je i danas jedan od najpopularnijih među djecom, pogotovo među djevojčicama. Dodatan plus filmu jest taj što sadrži snažne biblijske poveznice. Priča slijedi princezu Elsu koja posjeduje čarobne moći zahvaljujući kojima može stvarati snijeg i led. No zbog toga što ne može kontrolirati svoje moći, ona bježi od svoje sestre Anne kako bi živjela u palači koju je sama stvorila. Anna traži svoju sestru i u posljednjim scenama filma, žrtvuje svoj život kako bi spasila Elsin. Film sadrži mnoge poveznice s Biblijom o kojima možete razgovarati i sa svojim ljubiteljima filma. Film je označen sa PG zbog nekih akcijskih scena i grubljeg humora.

Horton

Horton je šaljivi slon koji vjeruje da cijela kolonija sićušnih ljudi žive na malenoj djetelini. Svi drugi misle da je lud, no nema veze. Kao što Horton kaže: „Osoba je osoba, bez obzira koliko je malena“. Kršćanstvo je bilo jedinstveno u starome Rimu zbog vjerovanja u svetost svih osoba. Horton to pokazuje, na sebi svojstven način. Kršćanstvo je također različito za mnoge religije u svome vjerovanju da je Bog stvaran, čak i ako Ga ne možemo vidjeti. Horton pomaže djeci u učenju te lekcije. (Film iz 2016. Pete i zmaj sadrži sličnu temu.)

Filmovi Igre gladi

Kada je prvi nastavak Igara gladi izašao u kina 2012., bio sam jedan od kršćana kojeg je uznemirila priča. No nakon što sam ga pogledao i shvatio poantu koju spisateljica Suzanne Collins daje kroz svoje romane o nasilju u medijima, postao sam ljubitelj. Distopijski filmovi smješteni su u budućnost i pripovijedaju priču o ”reality” programu koji se prikazuje na nacionalnoj televiziji i koji se odvija jednom godišnje u kojem se djeca trebaju boriti do smrti. U Igrama gladi, malena djevojčica Primrose Everdeen odabrana je za sudjelovanje u događaju, no nakon toga njezina sestra Katniss Everdeen, hrabra i odvažna djevojka, zauzima njezino mjesto. Katniss nakon toga povede pobunu kako bi se igrama stalo na kraj. Film sadržava poruke o ljubavi, žrtvi i protivljenju zlu. Svi filmovi imaju oznaku PG-13.

VIDI OVO: 10 kršćanskih filmova za vaše nevjerne prijatelje

Tajno mjesto

Corrie ten Boom i njezina obitelj bili su kršćani koji su živjeli u Nizozemskoj za vrijeme nacističke okupacije. Njezina obitelj vjerovala je kako je Božji zakon iznad ljudskog i zbog toga su se odupirali nacistima skrivajući koliko god su mogli Židova. Tajno mjesto film je iz 1975. snimljen prema istoimenoj knjizi ten Boom u kojoj je pisala o svojim iskustvima za vrijeme nacističke okupacije i o koncentracijskim logorima. To je klasična istinita priča o opraštanju, odabiru poslušnosti Bogu umjesto čovjeku i pronalaženju radosti i zadovoljstva usred opasnosti. Film ima oznaku PG.

Jadnici

Francuz Jean Valjean pušten je iz zatvora nakon što je odslužio devetnaestogodišnju kaznu zbog toga što je ukrao komad kruha i što je pokušao pobjeći. No on i dalje, zbog onoga što je učinio, ne može pobjeći svojoj prošlosti. Svećenik pokazuje svoju velikodušnost i pomaže mu da stane na svoje noge. Ovaj film iz 2012. zasnovan je na romanu iz 19. stoljeća kojeg je napisao Victor Hugo i prepun je evanđeoskih tema. Milost, milosrđe i opraštanje neke su od njih. Film je označen sa PG-13 zbog nekih sugestivnih seksualnih scena, nasilja i tematskih elemenata.

Trilogija Gospodara prstenova

Mladi Frodo Baggins i njegovi prijatelji imaju jedan zadatak: uništiti poznati zli prsten Međuzemlja, no nešto se neobično događa. Usprkos upozorenju o njegovoj moći, prsten ih neprestano privlači. Biblija slično govori o grijehu. Otkako su Adam i Eva pali pod iskušenje u Edenskom vrtu i nas privlači zlo, usprkos tomu što znamo da nam ono ne može donijeti radost. Gospodar prstenova nema toliko poveznica s Biblijom kao filmovi Lav i Vještica i ormar, ali njegova poruka o iskušenjima poruka je koju bismo svi trebali naučiti.

Hod po rubu

Johnnyja Casha zamalo je ubio buran život ispunjen drogom, alkoholom i ženama, sve dok nije upoznao June Carter i još važnije, Krista. Film iz 2005. Hod po rubu prikazuje nam puno toga o Johnnyjevom padu i pokazuje nam djelić njegovog duhovnog otkupljenja. No nemoguće je gledati film i ne navijati za to da dobije drugu priliku i da pronađe iskupljenje. Cash i njegova nova supruga snimili su gospel albume te su čak i pjevali za križare Billyja Grahama. Kako biste naučili više o tome trebat ćete istraživati o onome što se događalo nakon događaja iz filma. Film je označen PG-13 zbog jezika, tematskog materijala i opisa ovisnosti o drogi.

VIDI OVO: 12 najboljih kršćanskih filmova online

Čudo

Isus je puno vremena koje je proveo na Zemlji proveo braneći one koje je društvo odbacilo. Film iz 2017. Čudo (PG-13), nije vjerski-utemeljen film, ali nam bez obzira na to prikazuje ono što nas Isus uči kroz Zlatno pravilo: Volite bližnje i prema njima postupajte onako kako želite da se postupa prema vama. (Matej 7, 12) Čudo prikazuje dječaka po imenu Auggie koji je rođen s poremećajima lica. Kroz film promatramo njegov školski život. Film jednostavno moraju pogledati djeca i mladi. Film ima oznaku PG zbog tematskih elemenata koji uključuju ”bullying” i neke grube riječi.

Autor: Michael Foust; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!