Donosimo četiri odlična sekularna filma s kršćanskom tematikom za koje vjerujemo da bi ih svaki kršćanin trebao pogledati.

Narednik York

Film po imenu Narednik York u kojemu u glavnim ulogama glume Gary Cooper, Walter Brennan i Joan Leslie, se smatra hollywoodskim klasikom. Shvaćam da se radi o dosta starom filmu koji je uz to i crno-bijeli, no bez obzira na to neke stvari kao što su moralne i etičke vrijednosti vrijede i danas.

https://www.youtube.com/watch?v=zsGD_At6QRg

Ono što ovaj film čini odličnim jest to što se radi o istinitoj priči o mladiću koji zbog svoje vjere u Boga nije želio ići u rat jer nije želio nikoga ubiti. Smatrao je da, s obzirom na to da je Biblija protiv ubijanja da i on treba biti protiv ubijanja. Ipak kako vojska nije priznala njegovu crkvu kao crkvu dominantne denominacije (što bi mu omogućilo da ne ide u rat), narednik York je bio prisiljen ići u rat.

No, ondje je narednik Alvin York ispao pravi junak. Spasio je mnoštvo života svojih ljudi pritom riskirajući gubitak vlastitog i na taj način je postao jednim od najviše odlikovanih vojnika u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Vatrene kočije

Radi se o filmu koji nadahnjuje iz razloga što je mladi škotski trkač ispred osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama stavio svoju poslušnost Bogu. Ova istinita priča se odvija oko Harolda Abrahamsa, engleskog Židova koji je studirao na Cambridgeu.

Njegov san je bio da antisemitskim studentima na fakultetu pokaže da su Židovi ravnopravni s ostalim narodima. Čineći tako, ne samo da je to pokazao studentima već i cijelom svijetu. U trenutku kada odbija trčati u nedjelju zbog svoje vjere izgleda kao da nade da će osvojiti zlato više nema. Ipak, dobiva drugu priliku za koju nije trenirao. Ono što slijedi je zaista nadahnjujuće jer mladi trkač slavu daje Bogu.

POGLEDAJTE: 10 kršćanskih filmova za pogledati na godišnjem odmoru

Ben-Hur

Ben-Hur u kojemu glavnu ulogu glumi Charleston Hesston je zasnovan na događajima u vremenu Isusova života. Mladi Židovski princ imena Juda Ben-Hur odrasta pod tvrdom vladavinom Rima. Jednoga dana, nakon što je rimski guverner bio uvjeren da mu je život ugrožen, Ben-Hur zajedno sa svojom obitelji biva izbačen iz svoga doma. Nakon toga Ben-Hur postaje rob i radi kao veslač u rimskoj floti sve dok njegov brod ne bude potopljen.

Mjesto za skrivanje

Film ”Mjesto za skrivanje” je istinita priča o Corrie ten Boom i njezinoj obitelji. Život Corrie i njezine obitelji naglo prekida nacistički režim za vrijeme Drugog svjetskog rata u Nizozemskoj. S obzirom da se na njih sumnja da skrivaju Židove, poslani su u koncentracijski kamp. Jedina stvar koja ih uspjeva održati od očaja i gorčine jest njihova kršćanska vjera. Nakon što rat završi Carrie treba naučiti oprostiti onima koji su ju zatočili i mučili. Radi se o filmu koji je ujedno i velika lekcija bezuvjetne Božje ljubavi koja se vidi kroz oproštenje koje nije zasluženo.

POGLEDAJTE: 10 kršćanskih filmova za vaše nevjerne prijatelje

Zaključak

Za koje filmove vi mislite da bi ih svaki kršćanin trebao pogledati? Molim vas recite nam svoje ideje, jer znamo da postoji toliko filmova koje mogu gledati cijele obitelji i koji u sebi kriju lekcije koje mogu promijeniti život. U Naredniku Yorku radilo se o povjerenju u Boga. Za Harolda Abrahamsa radilo se o poslušnosti prema Bogu bez obzira na cijenu. Kod Ben-Hura bila je vjera u Isusa Krista. Kod Carrie to je bilo oproštenje.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com

Više kršćanskih filmova možete pogledati na OVOM LINKU!