Otkrivena nevjerojatna simbolika povoja u koji je Isus umotan nakon rođenja

Židovski rabin Jason Sobel je objavio zanimljivu interpretaciju simbolike povoja u koji je Isus umotan nakon svog rođenja u štalici, a povezana je s anđeoskom objavom pastirima.

„Kada su se anđeli pojavili pred pastirima, rekli su im: ‘Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.’“, rekao je Sobel napominjući da vjeruje da ti pastiri nisu bili obični pastiri, prenosi Faithwire.

Zapravo, rekao je da su ti pastiri bili zaduženi za uzgoj janjadi koja je namijenjena za žrtveni prinos u hramu – janjadi koja je trebala biti bez mane.

Ti bi pastiri umatali janjad u povoje kako bi ih zaštitili. To je bio važan dio poruke jer bi pastiri shvatili značaj i važnost povoja.

„Što su vidjeli?“, upitao je Sobel za dolazak pastira na mjesto Isusova rođenja, „Vidjeli su dijete rođeno na istom mjestu kao i žrtvena janjad, koje je umotano na isti način kao i žrtvena janjad. To ukazuje na činjenicu da je Mesija Janje Božje koje će otkupiti grijehe svijeta.“

VIDI OVO: Božićni stihovi: 7 najljepših biblijskih stihova za Božić

Detaljnije objašnjava:

Postoje neke vrlo zanimljive teorije o Lukinoj upotrebi riječi „povoji“ u evanđelju u Isusovom rođenju. Neki smatraju da taj pojam služi kao ukazivanje na buduće događaje – možda proročanstvo – na povoje u kojima je ukopan.

Korijen riječi je grčka riječ sparganoo, a nikad se ne koristi kako bi se označili povoji za ukapanje. U opisima iz Evanđelja, kada je riječ o Isusovom ukopu, možemo vidjeti razne varijacije kao što su „laneni povoji“, a koriste se drugačije grčke riječi.

Povoji s rođenja mogu biti povezani s povojima pri ukopu (smirna koju su mudraci darovali u Mateju 2,11 je jasniji navještaj budućnosti), ali povezanost ne može biti lingvistički povezana.“

NAJNOVIJE!