7 simptoma raka koje 90 posto ljudi ignorira

Ljudsko tijelo šalje signale kada nešto nije u redu, ali na žalost, mnogi previđaju ove signale i zanemaruju svoje zdravlje.

Donosimo sedam simptoma koji mogu biti znak raka. Ako ih primijetite, nemojte odmah paničariti, nego se posavjetujte s liječnikom.

1. Neoplazma na koži

Neoplazme se smatraju znakom raka kože ili dojke. Ostali simptomi uključuju: tvrde nakupine u području grudi i/ili pazuha; iritacija ili osip za kojeg ne znate kako je nastao; pojava vlažnog čira u sredini neoplazme; nastanak madeža ili promjena njegovog oblika.

2. Uporan kašalj

Kašalj koji ne posustaje može biti znak bolesti pluća, a može biti popraćen nedostatkom apetita, naglim gubitkom težine, a u kasnijim stadijima rak pluća može dovesti do iskašljavanja krvi i manjak daha, piše Brightside.

VIDI OVO: 20 ranih znakova da se u tijelu možda pojavio rak

3. Svrbež kože

U većini slučajeva osip na koži nije povezan s tumorima, ali istraživanja pokazuju da može biti i takvih slučajeva. Neoplazma maternice uzrokuje svrbež oko genitalija, a rak mozga može uzrokovati svrbež nosnica.

4. Promjene u probavi

Bolest probavnog sustava može imati ove simptome: krv u stolici, sluzavu ili gnojnu stolicu, spontano pražnjenje crijeva.

5. Izlučevine pri uriniranju

Ovo može biti znak bolesti bubrega, ali povezuje se i s drugim simptomima: krv pri uriniranju, visok krvni tlak, bol u bubrezima, kronična slabost.

6. Nagli gubitak težine

Neobjašnjiv i nagli gubitak težine može se javiti ako imate rak želuca. U ranim stadijima rak je teško primijetiti a simptomi su dosta rašireni: odbojnost prema mesu, brza sitost – kada se osjećate kao da ste se prejeli, a malo ste jeli, anemija – slabokrvnost, slaba i spora probava hrane.

VIDI OVO: 5 upozoravajućih znakova raka kod mlade osobe

7. Stalna upala grla

Stalna i dugotrajna upala grla može biti simptom raka ždrijela, a ostali su simptomi: teško disanje i gutanje, osjećaj grudve u grlu koja se javlja s neoplazmom, promuklost i gubitak glasa, kašljanje krvi i loš zadah.

Ako imate ovakve simptome, neka vam to samo bude znak da budete pažljivi i posavjetujete s liječnikom, a ne da si odmah sami dajete dijagnozu.