znakovi rak kože vodič

Rak kože se javlja kada abnormalne stanice kože neumjereno rastu, a najčešći je uzrok ultraljubičasto zračenje sunca. Nekoliko je vrsta raka kože, a najsmrtonosniji je melanom.

Iako se on javlja u manje od 1% svih rakova kože, ipak je jedan od najvećih uzročnika smrti, prema Skin Cancer Foundation. Melanom se može pojaviti bilo gdje na tijelu, čak i na područjima koja inače nisu izložena suncu.

Zbog toga je važno redovno provjeravati svoju kožu, uključujući i tabane, između prstiju i tjeme. Koristite veliko zidno zrcalo uz pomoć malog ručnog zrcala kako biste provjerili nezgodna mjesta ili pitajte nekoga iz obitelji ili vašeg partnera da to učini za vas. Većina točkica i madeža ne trebaju zabrinjavati tako da, kada provjeravate vašu kožu, trebate obratiti pozornost na AGBPR i paziti na ovih 5 znakova:

A) Asimetrija

Foto: Jesusdaily.com
Foto: Jesusdaily.com

U ovom slučaju tražimo madeže ili pjege asimetričnog oblika – provjerite odgovara li oblik jedne strane obliku druge.

B) Granice

Foto: Jesusdaily.com
Foto: Jesusdaily.com

Prema WebMD, granice vaših madeža trebale bi biti ujednačene. Ako su nepravilne, izgledaju kao da su zamazane ili su točkaste tada je vrijeme da posjetite vašeg liječnika.

C) Boja

Foto: Jesusdaily.com
Foto: Jesusdaily.com

Zdravi je madež ujednačene boje. Trebate se zabrinuti ako pronađete madež u crnoj ili tamno smeđoj boji, ili madež s dijelovima koji su roza, bijeli ili crveni.

D) Promjene

Foto: Jesusdaily.com
Foto: Jesusdaily.com

Iako melanom može biti malen, trebate pripaziti ako imate velike pjege – veće od gumice za olovku.

E) Rast

Foto: Jesusdaily.com
Foto: Jesusdaily.com

Mijenjaju li se vaše pjege ili madeži s vremenom? Te promjene mogu uključivati veličinu, oblik ili boju. Također trebate paziti na promjene na površini madeža kao što je hrapavost i suhoća, guljenje, svrab ili krvarenje. Iskoristite ovu kartu tijela kada budete provjeravali svoju kožu te zabilježite madeže za koje mislite da su važni tako da opišete neke od njihovih karakteristika. Ponovno se vratite na tu kartu kada se budete slijedeći put pregledavali kako biste lakše uočili promjene.

Rak kože je vrlo raširen; svake godine ima više novih slučajeva pojave raka kože nego pojave raka dojke, prostate, crijeva i pluća zajedno, prema Skin Cancer Foundation. Jedan od 5 Amerikanaca dobije rak kože u svom životnom vijeku, a svakih 45 minuta od raka kože umre jedna osoba. To je procijenjenih 9 730 smrti od raka kože u 2017. Ključno je da ograničite izlaganje suncu i da se dobro zaštitite, pogotovo kada je riječ o vašem tjemenu i gornjoj strani ruku. Redovno provjeravajte svoju kožu i bilježite promjene – neka vam uvijek na pameti budu ovih 5 znakova raka kože.