10 simptoma da vam šećer uništava tijelo

Najnovija istraživanja govore da šećer čini čudne stvari našem tijelu, a u nastavku vam donosimo simptome na koje valja pripaziti. 

1. Masnoće oblažu organe

Fruktoza, sastojak šećera potiče jetru da učinkovitije skladišti masti i to na čudnim mjestima. Vremenom dolazi do stvaranja masnih naslaga oko jetre, što izaziva oboljenje jetre, koje je bilo rijetko prije osamdesetih godina prošlog vijeka.

2. Kaos od kolesterola 

Kad se izuzmu osobe s visokim kolesterolom i/ili dijabetesom i gojazne osobe, kod osoba koje unose mnogo šećera bilježi se najveći porast lošeg kolesterola i opasnih triglicerida. Prekomjerni šećer dovodi to toga da jetra proizvodi više lošeg kolesterola dok u isto vrijeme sprječava organizam da ga izbaci.

3. Šećer loše utječe na srce

Srčanja oboljenja i dijabetes su usko povezani. Srčani i moždani udar su najveći uzročnici (65 posto) smrti kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

4. Krvni tlak

Dolazi do prekomjernog lučenja inzulina, koji loše utječe na sustav za cirkulaciju i na arterije. Kronično visoka razina inzulina izaziva brži rast mišićnih stanica oko krvnih žila, a to uzrokuje stvrdnjavanje zidova arterija, što je korak do visokog krvnog tlaka.

5. Izaziva ”dijabetes tipa 3”

Neuropatolog sa sveučilišta Brown, Susan de la Monte, osmislila je termin „dijabetes tipa 3“ nakon što je njen tim suradnika prvi otkrio vezu između otpornost na inzulin, prehranu bogatu mastima i Alzheimerove bolesti. Po mišljenju ovih znanstvenika, Alzheimer je bolest metabolizma, u kojoj je oštećena sposobnost mozga da koristi glukozu i proizvede energiju.

6. Postajete pohlepni

Redovno unošenje velikih količina šećera ometa slanje poruka mozgu da smo siti. Leptin, hormon koji šalje signale da smo siti, ne vrši svoju funkciju, dok fruktoza koju smo kroz šećer unijeli stalno izaziva glad.

7. Postajete ovisnik o šećeru

Šećer izaziva lučenje kemikalija koje utječu na centar za zadovoljstvo u mozgu, to jest na lučenje opioida i dopamina. Kao i kod osoba koje uzimaju drogu, u ovom slučaju razvija se tolerancija na šećer, što znači da je potrebno sve više šećera da bi se postigao osjećaj zadovoljstva.

8. Stalni osjećaj umora

Previše šećera u organizmu dovodi do stalnog osjećaja umora. Dolazi do stalnih promjena šećera u krvi, zbog čega organizam traži da jedete nešto slatko, i tako se vrtite u začaranom krugu.

9. Uzrokuje depresiju 

Postoji veza između depresije i uzimanja slatkiša. Osobe koje jedu puno slatkiša vremenom postaju sklonije depresiji

10. Stvara bore

Šećer u krvi vezuje se za proteine i tako se oblikuju štetne molekule zvane AGE, koje napadaju okolne proteine, uključujući i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, sastojcima koji čine da koža izgleda čvrsta i elastična. Kao rezultat, dolazi do stvaranja bora i opuštanja kože.