Slab imunitet može biti krivac za obolijevanje od raznih bolesti. Ako vas zanima u kakvom je stanju vaš imunitet, donosimo 4 simptoma koji vam mogu ukazati da je vrijeme za promjenu.

Naš imunološki sustav na prvoj je liniji obrane od raznih bolesti. On neprestano radi kako bismo mi bili zdravi. Dobra prehrana i zdrav život mogu osnažiti imunitet. U drugu ruku, stres, sjedilački način života i pretjerana konzumacija alkohola mogu negativno utjecati na vaš imunitet i učiniti vas sklonima infekcijama.

Zbog trenutne situacije mnogi od nas razmatraju stanje svog zdravlja – osobe sa slabijim imunološkim sustavom podložnije su obolijevanju od koronavirusa.

Ako vas zanima u kakvom je stanju vaš imunitet, donosimo 4 simptoma koji vam mogu ukazati da je vrijeme za promjenu. 

Česte infekcije i dugo vrijeme oporavka

Slab imunitet ne može učinkovito eliminirati bakterije, viruse i druge opasnosti zbog čega ste vrlo podložni infekcijama. Ovo je vjerojatno najočitiji simptom slabog imuniteta.

Prema stručnjacima, osoba koja ima slabi imunitet godišnje tri puta više dobije gripu te joj treba dulje da se oporavi od prehlade. 

Isto je i sa raznim ozljedama kao što su posjekotine. Ako imate slab imunitet, onda vašoj koži treba dulje da zacijeli. 

Ujedno, najbolje je konzultirati se s liječnikom ako u godini dana morate piti više od 2 runde antibiotika i ako imate česte komplikacije sa zdravljem zbog običnih bakterijskih infekcija. 

VIDI OVO: Kako stvoriti imunitet otporan na koronavirus? Ključne stvari vam mogu pomoći

Pretjeran umor

Ako ste neprestano umorni čak i kada se dovoljno ili dodatno naspavate, to može biti znak slabog imunološkog sustava.

Vaše tijelo treba energiju za sve svoje funkcije, a slab imunitet bi trebao više od uobičajene količine energije vašeg tijela kako bi se borio protiv infekcija. Zbog toga se možete neprestano osjećati umornima. 

Želučani problemi

Velik dio vašeg imunološkog sustava leži u vašoj utrobi. Vaš probavni sustav ima mnoštvo dobrih bakterija koje ispuštaju antitijela i druge korisne supstance za održavanje zdravlja imuniteta. 

Kada dođe do poremećaja ravnoteže u bakterijama u utrobi ili kada ih ima premalo, onda postajete podložniji infekcijama. Možete čak postati podložniji autoimunim bolestima i raznim upalnim bolestima. 

Bakterije u utrobi igraju važnu ulogu u probavi. Ako često imate razne želučane probleme kao što je zatvor ili proljev, to može biti znak slabog imunološkog sustava. 

VIDI OVO: Narodni lijek za jačanje imuniteta: ”Tegla vitamina” koja će vas preporoditi

Čirevi u ustima

Čirevi u ustima pojavljuju se iz raznih razloga kao što je slučajna ozljeda jezika ili obraza. No, slab imunitet (zbog gripe i prehlade) isto može biti razlog pojave čireva u ustima. 

Ujedno, i stres može biti uzrok čireva u ustima te je poznato da stalan stres može oslabiti imunološki sustav.