Slavite li Boga na ispravan ili krivi način? Ovaj tekst će vam u svjetlu Svetog pisma dati odgovor!

Mnogi kršćanski glazbenici pišu i pjevaju pjesme koje mnogi pjevaju i misle da tako slave Boga, ali zapravo slave te glazbenike, pjesme i svoje emocije.

Egocentrično propovijedanje naspram Biblije

Želio bih u uvodu reći da volim pratiti i slušati mnoge propovjednike, i ono što sam kod mnogih primijetio jest da se propovijedanje dosta promijenilo. Kada pogledamo kako su propovijedali proroci, Isus i apostoli i usporedimo s propovijedanjem danas, možemo vidjeti veliku razliku. Što možemo reći o propovijedanju proroka u Starom zavjetu? Njihovo je propovijedanje bilo Bogocentrično, imalo je Boga u sebi, Bog je bio centar njihovog propovijedanja. Isto je i kada pogledamo Isusovo propovijedanje. I u apostolskom propovijedanju možemo vidjeti da su bili Bogocentrični. Možemo reći da su bili i Kristocentrični, jer je njihovo propovijedanje bilo o Kristu, Krist je bio centar. A onda pogledamo propovijedanje u skorijoj povijesti, zadnjih nekoliko stoljeća, i vidimo da je dosta toga egocentrično, nema toliko Boga ni Krista. U centru tog propovijedanja je čovjek kao najuzvišeniji. Sve se vrti oko čovjeka, čak i Bog, koji se koristi samo kako bi čovjek ispunio svoje potrebe i želje. Bog se umanjuje, a čovjek se uvećava.

No, kad govorimo o Bibliji, ona je na prvom mjestu knjiga o Bogu, a ne o nama. Kada čitamo Bibliju, čitamo o Bogu, tko je i kakav je Bog, i kroz to možemo vidjeti sebe. Kako počinje Biblija? Započinje riječima: „U početku Bog…“, a završava Isusovim riječima: „Da, dolazim uskoro!“ i odgovorom: „Da, dođi Gospodine Isuse!“. Biblija počinje i završava Bogom, a sve između puno je Boga i Isusa. Svrha svega je slava Božja, a u svemu tome, kroz sve je protkano i naše dobro. No, nismo u centru mi i naše dobro; u centru je Bog i Njegova slava. Isto je i sa Psalmom 135.

Slavite Boga jer je dobar

Psalam 135 opisuje da je Bog taj koji je u centru svega; ne čovjek, nego Bog. Prva dva stiha su poziv na hvaljenje i slavljenje Gospodina. Kao i u prva dva stiha Psalma 134, tako i ovdje vidimo kako narod Božji poziva svećenike i levite da slave i hvale Boga. Dalje, od 3.-18. stiha vidimo razloge zašto trebamo slaviti Gospodina. Ovi razlozi su vezani za ono tko On jest i što je učinio. Treći stih je ono što mnogi psalmi ponavljaju: „Slavite GOSPODA jer je dobar!“, što znači da je Bog u svom karakteru dobar. Dobro je suprotno od zla. Znači da u Bogu nema ni trunke zla bez obzira što mi mislili ili što drugi govorili o Bogu. Naš Bog je dobar. Isus je rekao u Luki 18,19 da osim Boga nitko nije dobar. U Rimljanima 3,12 piše da nema nikog tko čini dobro. To je pogled na ljude koji su ikad postojali i koji će ikad na zemlji postojati. Nema nikog tko čini dobro.

Propovjednik Paul Washer rekao je kako je najstrašnija istina u Bibliji – ona koje bismo se najviše trebali plašiti – činjenica da je Bog dobar. Svi su mu se smijali pitajući se što je tu loše i strašno, na što je odgovorio da je ta činjenica strašna baš zato što mi nismo dobri, već zli i grešni. I da nas Bog koji je dobar, svet, pravedan i ne trpi zlo i grijeh, mora kazniti.

I kada Bog kazni i uništi cijelu naciju, i to nakon dugog perioda strpljenja i trpljenja, primjerice Sodomu i Gomoru, Bog je i tada dobar. Kada uništi neke nacije u Kanaanskoj zemlji, nakon što su mnogo stoljeća griješili protiv Njegovog božanstva kroz razne gnjusne radnje, uključujući i prinošenje djece kao žrtve bez ikakvog pokajanja, On i tada ostaje dobar. I kada Bog jednog dana kazni sve grešnike koji se nisu pokajali za svoje grijehe, kada na njih izlije svoj gnjev – koji će iskusiti u paklu za čitavu vječnost, Bog će i dalje ostati dobar. Božja dobrota nije mjerljiva onim što mi mislimo da je dobrota. Po našim mjerilima možda bismo rekli da Bog nije dobar. Ako kažemo da Bog nije dobar, govorimo protiv Božje Riječi koja je iznad naših razumijevanja i stavova, jer ona kaže da je Bog ne samo dobar, već i jedini koji to jest. Dakle, Bog je dobar i zato ga treba slaviti.

Slavite Boga jer mu je milo

U drugom dijelu 3. stiha piše kako je pjevanje Bogu milo i ugodno. Zašto? Zbog nas, muzike, naših glasova, pjesama? Mnogi kršćanski muzičari pišu i pjevaju pjesme koje mnogi pjevaju i misle da tako slave Boga, ali zapravo slave te glazbenike, pjesme i svoje emocije. Bogu je milo i ugodno kad ga slavimo samo zbog Njega. Ako izvučemo iz slavljenja činjenicu da je Bog dobar, mio, ugodan i dostojan da mu pjevamo, onda ćemo uživati u pjesmama, emocijama, glasu, glazbi, i to ćemo slaviti. Ipak, u slavljenju trebamo biti fokusirani na Boga, na to koliko je dobar, divan, ugodan i onda uživati u tom slavljenju.

Slavite Boga jer je izabrao sebi narod

Razlog zašto Gospodina treba slaviti jest i taj što je izabrao za sebe narod (4. stih). Zašto je to učinio? Pročitajte Ponovljeni zakon 7,7-8 kako ne biste slučajno pomislili da je u Izraelcima našao nešto lijepo, da su poseban narod, posebno lijepi, moćni, pametni. Božja Riječ kaže izraelskom narodu da nisu ništa posebno niti su mu prirasli srcu, već ih je izabrao jer ih je zavolio. On vas je zavolio bez obzira na to kakvi ste i tko ste. To je ustvari prava ljubav. Ljubav nije kada u nekom vidimo nešto lijepo, dobro i ugodno. Prava ljubav je bezuvjetna. Ako u drugima ne vidimo ništa dobro i lijepo, a ipak ih volimo, to je ljubav. Bog u nama, kao i u izraelskom narodu ne vidi ništa posebno, ali nas je zavolio i mi mu trebamo biti zahvalni i zato ga slaviti. Korijen izabranja jest Božja suverena ljubav, a ne tko smo i kakvi smo. Znači, Boga treba slaviti i zbog toga što je za sebe izabrao narod.

Piše: „…da mu bude puk dragocjeni.“ Obratite pažnju na redoslijed riječi u ovoj rečenici. Nisu mu bili dragocjeni, pa ih je zato zavolio, izabrao i spasio, nego ih je izabrao da bi mu bili dragocjeni. Vrlo važna stvar. Kad je odlučio voljeti nas, izabrao nas i spasio, postali smo mu dragocjeni, sad smo „zjenica njegovog oka“.

Slavite Boga jer je suveren u cijeloj kreaciji

U sljedećim stihovima nastavlja s razlozima zbog kojih bismo trebali slaviti Boga. Tekst kaže da je jedan od razloga i taj što je On suveren u čitavom stvorenju i cijeloj prirodi. Pogledajmo kako ga ovdje psalmist opisuje (5. stih). Nema nikog kao što je Bog, ni jedan idol nije kao On. Zašto? Jer Gospodin radi ono što mu se svidi, i to čini na nebu i zemlji, na svim oceanima (6.-7. stihovi). Stoga, kad ustanemo i vidimo da pada kiša, grmi i sijeva, nemojmo odmah kukati, već pogledajmo i vidimo Božju slavu u prirodi. Ovaj 6. stih je nešto najljepše kod Boga, On čini što želi. Ne konzultira se ni sa kim, ne pita nikoga za savjet. Dakle, slavimo Gospodina jer je suveren u prirodi.

Slavite Boga jer izbavlja svoj narod

U stihovima 8-12 govori se o poznatom događaju kada je Bog izveo svoj narod iz Egipta. I na tom putu radi neke stvari zbog kojih bismo ga po našim mjerilima mogli osuditi. Ali Bog čineći sve ovo, ostaje i dalje svet, dobar, pravedan i pun ljubavi. Kada izbavlja svoj narod, čini ono što smatra da treba činiti.

Slavite Boga jer je jedinstven

Stihovi 13-18 govore da je biblijski Bog jedinstven. Samo On je takav i nema ni jednog istog. Njegovo ime traje vječno. Sve drugo u ovom svijetu prolazi, nestaje i pada u zaborav; samo Božje ime traje vječno. On je jedinstven jer Njegovo ime traje vječno.

On opravdava svoj narod i On je milostiv, a mi to najbolje znamo po onom što je učinio kroz Isusa Krista, kroz opravdanje koje nismo zaslužili, a ipak nam je iskazao milost. I pored njega gledamo opis ovih bogova koji su samo idoli naspram Njega. Neka vas nitko ne prevari kada kaže da muslimani ili neka druga religija i kršćani vjeruju u istog Boga. Samo je jedan Bog i to je biblijski Trojedini Bog, a pored njega su sve samo obični idoli.

Slavite Boga svi koji vjerujete u Njega

Još jedan poziv za sve da proslavljaju Gospodina, posebno izraelskom narodu, domu Aronovom, domu Levijevom (plemenu koje je služilo u domu Gospodnjem). U drugom dijelu 20. stiha kaže: „…vi koji ga se bojite.“ Ovo je upućeno svim pravim vjernicima, onima koji iskreno vjeruju, jer samo se takvi boje Boga i imaju strahopoštovanja prema Njemu.

Zaključak

Dakle, poruka ovog psalma nam kaže: „Hvalite, slavite, blagoslivljajte GOSPODINA…“ Zašto? Jer je dobar, jer je mio! Slavite ga zbog Njegove suverene ljubavi, slavite ga zbog Njegove suverenosti u prirodi, slavite ga zbog svega što čini za svoj narod! Slavite ga jer je jedinstven, slavite ga jer Njegovo ime traje vječno i slavite ga jer NITKO NIJE KAO ON!

To je poruka ovog psalma koja nas zove na proslavljanje Isusa i daje nam dobre razloge zbog kojih bismo to trebali činiti. I zato je naše slavljenje usmjereno samo ka Bogu. Istinsko slavljenje podrazumijeva Boga u centru. I kroz to se ispunjavamo i uživamo, i to je ono što ostaje. Ako uživamo u emocijama, glazbi i pjesmi, to traje kratko i na kraju nestaje. Pravo obožavanje Boga je kada vidimo Njegov karakter, tko On zaista jest. Danas smo to u ovom psalmu i vidjeli.

Autor: Zoran Tornjanski