10 slavnih osoba koji su uspjeli pobjeći iz sekti

"Nije bilo novina ni televizije. Držali su nas u mraku da bi bili poslušni", prisjetila se glumica.

Ove slavne osobe su se jedva uspjele izvući iz opasnih sekti koje su im obećavale uspjeh i slavu.

Joaquin Phoenix

Phoenixovi roditelji pridružili su se kultu ‘Božja djeca’ ranih sedamdesetih, a sa sobom su povukli rodbinu i djecu. Osnovao ga je David Berg sa sjedištem u Puerto Ricu, a kasnije su ‘operirali’ po Južnoj Americi. Širili su filozofiju o slobodnoj ljubavi i poticali seks među članovima. Klan Phoenix napustio je kult pred kraj sedamdesetih godina. Ubrzo nakon toga, ‘Božju djecu’ zasule su optužbe o otimanju, zlostavljanju i silovanju djece. U kultu je bio i Joaquinov mlađi brat River koji je 1993. preminuo od predoziranja heroinom. Prije nego se počeo baviti glumom, roditelji Phoenix tjerali su ih da nastupaju na ulicama za novac.

Rose McGowan

Glumica je pripadala istom kultu kao i kolega Joaquin Phoenix. Njezin otac bio je na čelu talijanskog ogranka kulta ‘Božja djeca’. Od rane dobi Rose McGowan nije se slagala s njihovom filozofijom. Smatrala je kako žene tretiraju kao seksualne robinje. U sekti je bila do 1978., a otkrila je kako je nikad nisu zlostavljali te da nije stupala u seksualne odnose kao dijete, iako se to tražilo od nje.

– Nije bilo novina ni televizije. Držali su nas u mraku da bi bili poslušni – prisjetila se glumica.

Michelle Pfeiffer

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Michelle Pfeiffer (@michellepfeifferofficial)

U Hollywood je stigla kao dvadesetogodišnjakinja. Michelle Pfeiffer bila je mlada i naivna, a u neobično vjerovanje kako može živjeti bez hrane i vode uvukla obitelj kod kojih je živjela u to vrijeme. Riječ je o ‘zrakojedstvu’ (breatharianism) prema kojem čovjek iz sunčevih zraka može dobiti sve hranjive sastojke koji su potrebni tijelu. Michelle se prebacila na novu dijetu, a shvatila je kako nešto nije u redu kad je upoznala Petera Hortona, svog prvog supruga. U to vrijeme glumio u filmu o kultovima pa je glumica shvatila da je i sama postala dio jednog.

Glenn Close

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Real Glenn Close (@glennclose)

Glumičina obitelj pridružila se konzervativnom moralnom i duhovnom pokretu ‘Moral Re-Aramament (MRA)’ kad je Glenn Close bilo sedam godina. U kultu je ‘zapela’ sve do 22 godine kada je krenula na fakultet. Nije bilo propitivanja doktrine, svi su dijelili ista uvjerenja, a glumica je kasnije priznala kako je tamo izgubila samu sebe. Kontrolirali su svaki aspekt života svojih članova.

– Govorili su nam što trebamo misliti i kako se ponašati. Kult je bio veoma seksualno represivan, a očekivalo se od nas da stvorimo novi, drugačiji svijet. No radi se o svijetu viđenom kroz nečiji pogled u kojem trebate odustati od svoje individualnosti – prisjetila se svojedobno.

David Arquette

Rodio se i odrastao u komuni ‘Skymont Subud’ u Virginiji. David Arquette tamo je živio sa svojom obitelji sve do kasnih sedamdesetih. Riječ je o duhovnom ‘socijalnom eksperimentu’ koji je predstavljao neki oblik utopije. Nisu imali kupaonice, električne energije kao ni pristup tekućoj vodi. Roditelji su ga fizički zlostavljali, a glumac je vrlo rano počeo s opijanjem i drogiranjem, navodno još kao petogodišnjak.

Patricia Arquette

Za razliku od brata, Patricia Arquette nije se rodila u komuni, ali je tamo provela svoje djetinjstvo. Svojedobno je izjavila kako su njihovi roditelji zajedno s prijateljima otišli u komunu u nadi da će izgraditi utopijsko društvo.

– Borili su se s ovisnošću o drogama i vjerovali su kako će osamljeni vjerski život donijeti dobro našoj obitelji – otkrila je 2011. u intervjuu s Oprah.

Winona Ryder

Kad je imala sedam godina, njezina obitelj pridružila se komuni ‘Rainbow Family ‘ gdje su živjeli na farmi sa sedam drugih obitelji. Živjeli su od obrađivanja zemlje, bez električne energije. Winona Ryder tamo je postala strastvena ljubiteljica knjiga, a najdraža joj je bila ‘Lovac u žitu’.

Nicole Kidman

Australka je scijentološku crkvu napustila nakon razvoda od Toma Cruisea zbog njegove opsesije njihovom filozofijom. Nicole Kidman nikad nije javno govorila o svojim iskustvima. Začetnik sekte je pisac znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Bivši pripadnici optuživali su ih za seksualno, emocionalno i fizičko zlostavljanje, a kritizira ih se da koriste prisilne metode prodaje kako bi od svojih članova iznudili novac.

Leah Remini

Bivša članica kontroverznog scijentološkog kulta proslavila se ulogom u seriji ‘Kralj Queensa’. Leah Remini scijentologiju je napustila prije četiri godine jer nije htjela da njezina djeca krenu istim stopama. Snimila je i dokumentarni serijal ‘Scientology and the Aftermath’ za koji je osvojila nagradu Emmy.

– Cijeli život sam bila posvećena scijentologiji da bih na kraju shvatila da je sve to jedna velika laž – ispričala je Leah.

Napisala je i memoare.

Lisa Marie Presley

Kći kralja rock’n’rolla Elvisa Presleya bila je članica scijentološke crkve do 2014. Lisu Marie Presley u sektu je 1977. uvela majka Priscilla koja je knjige o scijentologiji pronašla među Evisovim stvarima nakon što je preminuo.

– Uzimali su moju dušu, moj novac, moje sve – izjavila je sada preminula Lisa svojedobno.

NAJNOVIJE!