5 tipova žena koje mogu biti loše supruge
Foto: Pixabay

Koji tipovi žena mogu biti loše supruge? S obzirom da Izreke 31 oslikavaju izvrsnu ženu, znači li to da postoji i ne-izvrsna žena?

Nikad se nisam pitala o ovome, ali je pitanje dobro. Bacilo me je na razmišljanje. U biti, moja prijateljica se pitala postoje li posebni tipovi žena koje su, ili će biti “loše” supruge.

Ako ste samac, onda ćete htjeti znati. Ako ste udana žena, ili žena koja želi da se jednog dana uda, i vi biste htjeli znati. Nijedna žena ne želi biti loša supruga. Nijedan čovjek ne želi da se oženi takvom ženom, također.

Pa … što čini ženu “manje savršenom” suprugom?

1. Žena koja stavlja svoje potrebe na prvo mjesto

“Ako je važno tebi, važno je i meni.”

Godinama ranije, JP i ja smo usvojili ovu izreku. Nisam sigurna jesmo li je čuli ili izmislili, ali nam je pomogla da usuglasimo naše pojedinačne potrebe preko tri desetljeća braka.

Iskreno, stavak uvažavanja pojedinačnih potreba, želja i mišljenja nije došao prirodno. Lakše je odbaciti partnerove potrebe, nego se nositi s njima.

Žena koja stavlja svoje potrebe na prvo mjesto je žena koja ne obraća pozornost na suprugove želje, mišljenja ili potrebe. Nekada ćete je čuti kako okreće razgovor na sebe, (“Da, ali što je s mojim potrebama?”), ili ne razmatra muževljevu želju ozbiljno (“To jednostavno nije praktično / realistično / izvedivo za naš život.) Ili čak omalovažava potrebu (“O, pa nisi dijete! Odrasti!).

Ponekad, ovakva žena je više suptilna. Neće reći svom partneru da odbacuje njegovu želju ili potrebu; jednostavno će je ignorirati. Ili će postati nedostupna fizički, seksualno ili emotivno.

Zašto je ovo “loše”? Kada žena jednostrano odbaci partnerovu potrebu ili želju, njen muž se osjeća odbačenim, nevoljenim i nebitnim. Možda to neće reći, ali će osjetiti. Prosto i jednostavno, to boli.

Znači li ovo kako bi žena trebala skakutati za mužem na svaki njegov poziv, spremna ispuniti svaku njegovu želju? Apsolutno ne! Ali to znači da bi zaista trebala voditi računa o partnerovim osjećajima, te ima želju ispuniti njegove potrebe kada može.

Stvarno, ovakav stav je neophodan za sve Kristove sljedbenike, u svakoj vezi. “Ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!” (Filipljanima 2,4)

2. Nepouzdana žena

Prvi opis izvrsne žene u Izrekama 31, baš prvi, je ovaj: “muževljevu se srce uzda u nju i blagom neće oskudijevati.” Drugi prijevod kaže: “Njezin muž se oslanja na nju.”

Ne morate biti znanstvenik da shvatite kako je dobra žena vjerodostojna, a loša nije. Ako razmatrate da oženite ženu čiji je integritet sumnjiv, dopustite da vam dam prijateljski savjet: bježite.

Pouzdanoj ženi se može vjerovati da će biti vjerna svom mužu, odgovorna u svojim odlukama, i mudra s djecom. Bit će pored vas u teškim vremenima i u dobrim. Ona je iskrena i časna. Ne prikriva istinu; ona je podržava. Čak i u malim stvarima. Ovakav tip žene obogaćuje život svih oko nje, a najviše život svog muža.

3. Žena koja ne iskazuje poštovanje mužu

“Koliko djece imaš?”, pitala sam. “Tri. Četiri, ako računaš mog muža. “Svi su nasmijali… kao. Ali ovo nije bilo za smijanje. Komentari kao što su ovi – iako zvuče bezazleno na površini – ukazuju na nešto dublje: nedostatak poštovanja za partnera.

Nepoštivanje se ne iskazuje uvijek riječima. To može biti pogled: kolutanje očima, negiranje glavom, ili dubok uzdah. Može biti pokušaj manipulacije u vidu glumljenja majke ili ponižavanja. Ova djela šalju istu poruku: “Ti si idiot. Ne poštujem te. Bog daje samo jednu zapovijed upućenu ženama: “žena neka poštuje svog muža.” (Efežanima 5,33).

U zdravim, požrtvovnim brakovima, žene poštuju svoje muževe, a muževi vole svoje žene. Božji plan znači pobjedu za obje strane. Je li neke muškarce bolje poštovati nego druge? Naravno da da. Ali se svaka zdrava veza, bilo unutar ili izvan braka – baš svaka – temelji na poštovanju. Bez poštovanja veze propadaju. Dovoljno je rečeno.

4. Previše ovisna ili previše neovisna žena

Sve zdrave veze imaju razinu ovisnosti i neovisnosti, ali kada se platno previše nagne na jednu stranu, nešto je pogrešno. Previše ovisna žena očekuje da njezin partner ispuni većinu, ako ne i sve njene emotivne potrebe. Često joj je teško da ohrabri njegova neovisna zanimanja. Često manipulira suzama, emocionalnim histerijama, inatima i zahtjevima. Čak može biti dramatična, ako je potrebno. Zašto se ovako ponaša? Sklona je tome da na romantične veze gleda kao na svoj spas i osjeća se izgubljeno bez nje. Čak i u nezdravoj vezi, previše ovisna žena ima problema raskinuti tu vezu.

S druge strane, pretjerano neovisna žena ima problema za učvršćivanjem veze. Može se plašiti obveze. Može se plašiti da će biti kontrolirana. Toliko može biti naviknuta raditi stvari na svoj način, da rješavanje stvari s partnerom može djelovati strano.

U vezama, ni pretjerana ovisnost, a ni neovisnost nije zdrava. Brak je timski sport, što podrazumijeva dva podjednaka partnera.

5. Obeshrabrujuća žena

Postoje dvije povezane istine koje žene ne razumiju:

Istina 1: U srcu svakog dobrog čovjeka je želja da ugodi svojoj ženi.

Istina 2: Teško je ostati emocionalno, fizički i duhovno povezan s osobom zbog koje se konstantno osjećate obeshrabreno … čak iako je ta osoba vaša žena. Zato ovakva žena može biti smrtonosna za požrtvovan brak. Obeshrabrujuća žena čini da se njen muž osjeća kao da ništa ne može dobro odraditi, bez obzira koliko pokušavao.

U tajnom dijelu svog uma ona misli: “Više bi mi se sviđao ako …” Njezin neizgovoreni cilj je da ga promijeni. Može koristiti kritiku (ne na zdrav i konstruktivan način). Može se bez prestanka žaliti. Može cjepidlačiti ili kontrolirati. Bez obzira kako se iskazuje njeno obeshrabrujuće ponašanje, ishod je isti: Njezin muž se obično osjeća lošije u njenom prisustvu.

Ovo ne znači da žena ne može izraziti neslaganje ili pokazati razočarenje. Ne znači da žene ne mogu voditi teške razgovore. Ali znači da trebamo naučiti voditi teške razgovore bez teških riječi.

Biblija govori o ovome: “Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima.” (Efežanima 4,29)

Dobre žene ohrabruju ono najbolje u svojim muževima podižući ih, a ne govore o najgorem ponižavajući ih.

Postoje li određeni tipovi žena koje su loše supruge? Da. Također postoje i određeni tipovi muškaraca koji su loši muževi. Ali Božja Riječ daje praktične savjete kako da budemo zdravi, predani partneri.

Nitko od nas ne mora biti “loš” supružnik – a nitko se ne mora ni vjenčati takvom osobom – ako slijedimo Božji plan.

Autorica: Donna Jones; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: