Slovensko jezero poprimilo crvenu boju

Ekolozi napominju kako je prirodna ravnoteža Bledskog jezera posljednjih godina značajno narušena te se ne bi smjela ignorirati.

Bajkovite fotografije crvenog Bledskog jezera koje je objektivom zabilježio profesionalni slovenski fotograf Jani Kolman upozoravaju na problem koji nije bezazlen.

Crvenu boju izaziva posebna skupina otrovnih spojeva (cijanotoksina) koje ispuštaju cijanobakterije, odnosno modrozelene alge.

Cvjetanje voda ili mora izaziva ubrzani rast modrozelenih algi zbog promjene u njihovu prirodnom okruženju, kao što su povećanje temperature vode, saliniteta ili zagađenja, a njihovu bujanju pridonosi i globalno zatopljenje, piše Dnevnik.hr.

Ružičasta nijansa koja okružuje slovenski otok mogla bi biti alarm za pretjerani razvoj turizma, kao i probleme onečišćenja koji se ne bi smjeli ignorirati.

Ekolozi napominju kako je prirodna ravnoteža jezera posljednjih godina značajno narušena te se ne bi smjela ignorirati.

Slovensko jezero poprimilo crvenu boju 1
Foto: Jani Kolman

VIDI OVO: Imaju li vijesti o rijekama koje se pretvaraju u krv ikakve veze s posljednjim vremenima?

Prilikom cvjetanja boja vode ovisi o vrsti algi koja cvjeta. Može biti zelena, žutosmeđa ili crvena. Proces počinje stotinama ili tisućama stanica po milimetru, a koncentracija može doseći i do milijun stanica po milimetru.

Specifični toksini koje proizvode modrozelene alge ne izazivaju trovanje, tegobe i bolesti samo kod životinja nego i kod ljudi, kod kupača, ali i onih koji jedu toksičnu ribu te plodove iz mora i jezera.