Foto: Pixabay

Nekoliko savjeta kako dopustiti Bogu da govori u tvom životu.

Biti u stanju čuti Božji glas ne znači razviti nekakvu specijalnu mističnu vještinu. Na mnogo načina, to nije teško.

Isus nam je poslao svoga Duha Svetoga da nas upućuje u istinu, podsjeća na ono što smo naučili i govori nam ono što dolazi (Ivan 14,26; 16,13-15). Bog je taj koji preuzima inicijativu – sve što trebamo jest slušati. No, ipak se suočavamo s nekim područjima u kojima je naročito teško razabrati Božji glas. U mojem slučaju to su romantični odnosi, obitelj i novac.

U tim područjima života, duboko se brinemo u vezi ishoda. A kada dođemo Bogu s našim pitanjima u vezi nekog odnosa ili želje da razumijemo, dolazimo opterećeni svojim planovima.

Naše želje mogu pomutiti našu sposobnost da čujemo Božji glas. To nam još više otežava da raspoznajemo Božji glas od našeg vlastitog. Tko želi čuti glas koji kaže: „Ne, ta osoba nije za tebe“?, ili „Nećeš imati djece“, ili „Ova financijska odluka vjerojatno neće biti uspješna.“

Ipak, izazov da čujemo Božji glas u tim područjima ne znači da nam Bog ne može ili ne želi govoriti o njima. Uostalom, romantične veze, obitelj i osnovne potrebe koje treba stalno namiriti obično predstavljaju najvažnije dijelove našeg života.

Vjerojatno ste već čuli neka svjedočanstva. Vrijeme kada je Bog spojio dvoje ljudi koji se savršeno podudaraju na izrazito suvereni način; priča o paru koji je dobio životno obećanje bez obzira što in vitro oplodnja nije uspjela, ili taj mladi poduzetnik koji je čuo Boga kako mu govori o ideji koja mu je donijela veliki uspjeh. Priče poput ovih nalaze se unutar cijele Biblije i nema sumnje da Bog na isti način djeluje i danas.

No, osluškujući Njegov glas moramo prepoznati da u tim trenucima možemo lako shvatiti krivo. To znači da moramo biti oprezniji u vezi donošenja zaključaka o tome što je Bog možda rekao. Moramo naučiti razlikovati naš glas koji nam govori ono što želimo i Božji glas koji nam govori ono što trebamo.

Evo nekoliko upozoravajućih savjeta kako čuti Božji glas u najosjetljivijim područjima našeg života:

Pripremite se da čujete što god Bog govori

Predano srce koje je spremno bezuvjetno odgovoriti na Božji glas bez sumnje je najbolji preduvjet za jasno razabiranje Božjeg glasa. Isus je rekao da otkrivenja dolaze onima koji su spremni slijediti Božje putove (Ivan 14,21). Ukoliko niste u stanju svoje srce držati otvorenim za odgovor koji ne želite, možda je bolje da niti ne pitate!

Usporedite svoja iskustva slušanja Boga s mudrošću drugih

Apostol Pavao nas podsjeća kako vidimo samo nepotpunu sliku – poput gledanja kroz zamagljeno ogledalo (1. Korinćanima 13,12). Zato trebamo slušati Božji glas u zajednici (Djela 15,28). Vaši prijatelji i vođe vas često poznaju bolje od vas samih. Oni će moći vidjeti kroz maglu koja je nastala zbog vaših želja i čežnji.

Budite razumni

Bilo da osjećate ili ne da vam Bog izravno govori u nekom području u kojem pokušavate donijeti odluku, primijenite mudrost i istražite danu temu. Nemojte koristiti Božju vjernost kao izliku da sami ne uložite trud.

Ukoliko je to poslovni pothvat, proučavajte tržište i slušajte stručnjake. Ukoliko je to neplodnost, istražite medicinske mogućnosti. Ukoliko je to romantična veza, pohađajte predbračne savjetodavne tečajeve koji će uskladiti vaše vrijednosti. Hod s Bogom ne znači da bježimo od odgovornosti donošenja vlastitih odluka.

Bog govori u našim životima na mnogo različitih načina, ali moramo zapamtiti da, iako je Božja objava čista, mi nismo. Poput vode koja protječe kroz zahrđale cijevi, naše želje i potrebe kontaminiraju protok. Stoga u slušanju Boga u tim najvažnijim područjima, moramo učiniti sve što možemo kako bismo utišali naše vlastite glasove i dopustili Njegovom glasu da se najjasnije čuje.

Autorica: Tania Harris; Prijevod: Vesna L.

IZVORGodconversations.com