Smrt roditelja: 10 stvari koje su me zauvijek promijenile

Smrt roditelja je bolna te za nju nikada nismo spremni. Neke stvari se u našem životu zauvijek promijene. Ovo je priča žene koja je izgubila oba roditelja u razmaku od dvije godine. 

Ne mislim da postoji išta što bi vas moglo pripremiti na smrt roditelja. Još je teži udarac u odrasloj dobi, vjerujem, jer ste u razdoblju kada ste zapravo prijatelji s vašim ocem ili majkom.

Njihova je mudrost napokon sjela u vaš mozak i znate da su sve one gluposti na koje ste okretali oči kao tinejdžer zapravo rečene i učinjene iz ljubavi te su vam spasile život jednom ili dva puta.

Izgubila sam oba svoja roditelja u razmaku od dvije godine; mamu sam izgubila prilično neočekivano, a oca jako brzo nakon dijagnoze raka.

Moja je mama bila jedina osoba koja je mogla vidjeti duboko u moju dušu te bi me mogla prozvati na najučinkovitiji način. Ona me je naučila što znači ljudskost, empatija i velikodušnost.

Moj je otac u kući bio sarkastični realist te jedna od onih osoba koje bi uvijek opraštale. Ako ste željeli stvari jasno i glasno, onda bi otišli pitati mog tatu, piše Lisa Schmidt na portalu Faithit.

VIDI OVO: NEMOJTE IH ZANEMARITI: 5 stvari koje trebate znati o brizi za vaše stare roditelje

Smrt roditelja stvari koje su se promijenile
Foto: Unsplash

Smrt roditelja mijena život iz temelja

Smrt roditelja mijenja naš život. Tuga ima svoj put te dolazi u fazama, no nisam bila pripremljena na to da nikada neće potpuno nestati kada sam iskusila gubitak roditelja.

1. Mobitel nikada nije više od 2 metra dalje od mene kada idem u krevet jer sam tako zadnji put propustila poziv da mi je mama preminula.

2. Sama pomisao na smrt moje majke, me je ponekad, učinila fizički bolesnom u trajanjima od 6 mjeseci – doslovno sam povraćala.

3. Njihove su smrti ponekad znale ostatak naše obitelji potpuno razoriti. Ja sam činila što sam mogla da ispoštujem njihove želje te me je to ponekad učinilo lošom osobom. Teret toga bio je ogroman, ali sam razumjela zašto sam izabrana. To me je učinilo jačom osobom i na tome sam zahvalna.

4. Jako sam ljuta što ih moj sin nije uspio iskusiti kao baku i djeda. Gledala sam to pet puta prije njegova rođenja i osjećam se pokradeno. On bi ih obožavao, kao i oni njega.

5. Ni za što ne bih mijenjala svoje vrijeme s njima, ali ponekad mislim da bi bilo lakše da su preminuli dok sam bila jako mlada. Bilo bi manje uspomena.

6. Nemojte se žaliti na vaše roditelje ispred mene. Dobit ćete lekciju o zahvalnosti. Kao član „Kluba preminulih roditelja” odmah bih se mijenjala s vama, tako da bolje šutite. Malo razmislite o tome kako je život zaista kratak, pogotovo ako niste iskusili smrt roditelja.

7. To je kao da ste udovica – „klub” u kojem nikada ne biste željeli biti. Gdje da vratim ovo neželjeno članstvo?

8. Drugi članovi kluba zaista su jedine osobe koje mogu uistinu razumjeti što smrt roditelja učini osobi. Oni to razumiju. Nema drugog načina da se to objasni.

9. Život ide dalje, ali biti će trenutaka, čak i nakon nekoliko godina, u kojima ćete se slomiti kao da se to jučer dogodilo.

10. Kada vidite strance ili prijatelje s njihovim majkama ili očevima, bit ćete ljubomorni. Zavidni na ručku kojeg mogu jesti zajedno. Ljuti jer vaša mama ne može planirati vaše babinje. Veliki životni događaji nikada više neće biti isti.

VIDI OVO: 7 načina na koje častite Boga kada poštujete roditelje

Njihove smrti su me zauvijek promijenile

I evo me, 8-10 godina poslije smrti roditelja, i još uvijek postoje trenutci kada posegnem za mobitelom kada se nešto zanimljivo dogodi. I tada me pogodi; sra**, ne mogu ih nazvati.

Njihove smrti su me zauvijek promijenile, a promijenile su i način na koji gledam na svijet. Na čudan način, postala sam bolji roditelj. Uvijek sam pretjerano svjesna što uspomene mogu značiti mome sinu i kako ću utjecati na njegov život dok sam na ovoj zemlji.

On zaslužuje znati koliko je voljen, a kada me ne bude, ono što ga naučim i utisnem u njega sada će biti moje nasljeđe.

NAJNOVIJE!